Ramazanda Kilo Almamak İçin Beslenme Nasıl Olmalı
Ramazan ayında gün boyu tutulan oruçtan dolayı öğün sayımız sınırlı olsa da öğünlerimizdeki yemek çeşitleri her zamankinden daha fazladır. Ramazan ayında sağlıklı beslenebilmek için öğün sıklığının normal yaşama yakın olması gerekir.
Ramazan ayında tutulan oruç nedeniyle vücut 12 saatten daha fazla aç kalmaktadır. Bu süre içerisinde kan şekerinde doğal olarak bir düşüş olur.
Sahura kalkmayan kişilerde ise günün erken saatlerinden itibaren kan şekeri düşmeye başlar. Gün boyu kan şekeri seviyesi daha düşük değerlere doğru geriler. Kan şekerinin dengelenmesi için az ve sık beslenme tarzının mutlaka uygulanması gerekir.
‘Oruç tutarken kilo almamak için nasıl beslenilmeli’ sorusunda dikkat edilmesi gereken en önemli husus öğünlerdir. Ramazan ayında öğünler sahur, hafif iftar, ana iftar yemeği ve ara öğünler şeklinde devam etmelidir.
İçerik Başlıkları
Sahurda Nasıl Beslenmeli?
Ramazan ayının en önemli öğünü sahur olunca ‘Sahurda nasıl beslenmeli?’ sorusu Ramazan ayının en fazla araştırılan konuları arasına girmektedir. Sahurda sağlıklı beslenme tarzıyla ilgili yaptığımız araştırmadan elde ettiğimiz sonuçları şimdi sizlerle paylaşıyoruz.
Sahurda midede uzun süre bekleyen ve kan şekerinde ani değişimlere neden olmayan besinler tüketilmelidir.
Sahurda tüketilmesi ihmal edilmemesi gereken besinler ise tahıl çorbaları, kıymalı sebze yemekleri, tuz oranı düşük peynir, kepekli ekmek ve meyve türleridir.
Sahurda bol su içmeyi kesinlikle unutmamak gerekiyor.
Sahur öğününde içeriğinde aşırı tuz barındıran besinlerin yanı sıra baharatlı besinlerden de kaçınmak gerekiyor.
Gün içerisinde yoğun tempoda çalışanlar ile çalışırken fiziksel güç kullandığı için aşırı terleyenler sahur öğününde bolca su içmelidir.
Sahurda neler yenmeli ile ilgili daha detaylı olan yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz:
Ramazan Ayında Beslenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
İftarda ve sahurda mideyi fazla doldurarak yormamak için aşırı yemek yemekten kaçınılmalıdır. Midenin ani gerilmesi tansiyonu yükselteceği gibi insülin gibi kan şekerini dengede tutan hormonların hızla salgılanmasına neden olur.
Ramazan ayında beslenirken dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili en önemli husus azar azar beslenmeye ve tüketilen besinlerin iyi çiğnenmesine dikkat etmektir.
İftar ve sahur öğünlerindeki yemekler kesinlikle aşırı tuzlu ve yağlı olmamalıdır. Yine aşırı tatlı tüketiminden uzak durmak gerekiyor. İftarla sahur arasında mide ve bağırsak sisteminde uzun süre bekleyen, vücudun kolay hazmedebildiği, içeriğinde bol lif ve selüloz barındıran sebze, meyve ve kepekli ekmek tüketilmelidir.
Yetişkin bir insanın günlük gereksinimi olan 1,5-2 litre su gereksinimi iftarla sahur arasında mutlaka tüketilmelidir.
Orucu su, zeytin, peynir, kuru kayısı ya da hurma ve çorba ile açtıktan sonra yemeğe bir süre ara verilmelidir. Ayrıca çorbanın ılık olmasına dikkat edilmelidir. Bağırsaklarında sağlık problemi olanlar, çorbalarının içerisine doğal lif ilave edebilirler. Ekmek olarak ise kepekli ekmek tüketilmelidir.
Yemeğin ardından hamurlu ve kızartma türü tatlılar yerine sütlü tatlılar tüketilmelidir. Örneğin Ramazan ayının en meşhur tatlısı güllaç en iyi tercihlerden biridir. Ramazan ayında haftada 1-2 defa sütlü tatlı tüketilmesinde sakınca yoktur. Ancak tükettiğiniz tatlı türü sütlüde olsa iftarın hemen ardından değil, 1-2 saat sonra tüketmeye dikkat etmek sağlık için daha faydalıdır.
Zayıflamak İçin Oruç Tutulur mu?
Ramazan ayında tutulan oruçtan dolayı insanların gün içerisindeki hareket kabiliyeti azaldığından ve metabolizma hızı da yavaşladığından dolayı kilo vermek zorlaştığından oruç zayıflama tekniği sayılmaz. Bu nedenle kilo problemi olanların Ramazan ayına perhiz dönemi olarak bakması son derece yanlış bir davranıştır. Oruç tutarak kilo verilemeyeceğinin herkes bilincinde olmalıdır. Vücuda gün boyu besin girmemesi metabolizmanın çalışma hızını yavaşlattığından vücut iftarla sahur arasında alınan besinleri çok rahat bir şekilde yağa dönüştürür. Bu ise kilo alımını kolaylaştırır. İnsanlar oruçlu iken hareketsiz kalmaya daha eğilimlidir. Oruçlu iken yorulmamak için yürüyüş, koşma gibi sportif faaliyetleri yapmaktan kaçınırlar. Tüm bu etkenlerden dolayı Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat etmeyenler, Ramazan Bayramına kilo alarak girerler.
Ramazan Ayında Kilo Almamak İçin Ne Yapmalı?
Bütün gün tüketilmesi gereken besinleri iftarda bir anda tüketerek midenizi yormayın.
İftarla sahur arasında bol su tüketimine mutlaka önem verin.
‘Ramazan ayında kilo almamak için ne yapmalı?’ sorusunun en önemli yanıtı gece yatarken oruca niyet etmemek ve sahura kalkarak sahur öğününü yaptıktan sonra oruca niyetlenmektir.
Ramazan ayı içerisinde tüketilen sebze ve meyve miktarı mutlaka artırılmalıdır.
Hamur işi kızartılmış ağır tatlılardansa, sütlü tatlılar tüketilmelidir.
Sütlü tatlılar ise haftada 2 defadan fazla tüketilmemeli, diğer günlerde ise meyve ya da kuru meyve tatlı niyetine tüketilmelidir.
İftarı yaptıktan 1-2 saat sonra hafif bir yürüyüş alışkanlık haline getirilmelidir.
İftariyeliklerin yağ oranı çok yüksek olduğundan her iftar öğününde tek bir iftariyelik tüketilmelidir. Örneğin bu akşam iftarda zeytin-peynir iftariyeliğiniz olduysa, ertesi akşam tereyağı ve bal ikilisi olsun.
İftarla sahur arasında tükettiğiniz yemeklerin suyunu tüketmekten kaçının. Böylelikle vücudunuza giren yağ oranı düşecektir.
Yemek yerken yavaş hareket etmeye gayret edin ve tükettiğiniz besinleri çok iyi çiğnediğinizden emin olduktan sonra yutun.