Sahurda Nasıl Beslenmeli

Sahurda Nasıl Beslenmeli
Sahurda Nasıl Beslenmeli

Ramazan ayında oruç tutanların en çok önemsemesi gereken öğün sahurdur. Oruçta tok tutan yiyecekler nelerdir? Oruç tutarken susamamak için sahurda neler yemeliyiz? Oruçluyken ağız kokusu nasıl giderilir ve bunun için sahurda neler yenmeli gibi soruların cevaplarını Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz ZÜNBÜLCAN sizler için yanıtlamıştır.

Deniz ZÜNBÜLCAN Beslenme ve Diyet Uzmanı
Telefon ve WhatsApp: 0553 747 81 32
https://denizzunbulcan.com.tr/

Diyet Yapan Kişiler Sahurda Nasıl Beslenmeli

Sahurda genel olarak daha çok protein açısından zengin besinlerin tüketilmesi hem sağlık açısından faydalı olacaktır hem de uzun süre tokluk hissi yaratacaktır. Protein açısından oldukça zengin olan süt ve süt ürünleri gibi gıdaların tüketilmesiyle birlikte aynı zamanda yanında mutlaka tam tahıllı ekmeklerde ilave edilmelidir. Yiyecek olarak da çorba, az yağlı yapılmış sebze, zeytinyağlı yemekler yada hafif kahvaltılardan birini tercih etmek sağlıklı beslenme açısından en doğrusu olacaktır.

Sahurda Ne Yenir
Sahurda Ne Yenir

Sahurda Ne Yenir

  • Ekmek ve tahıl grubunun tüketilmesi
  • Süt ve süt ürünleri
  • Meyve
  • Sebze
  • Çorba
  • Az yağlı sebze yemekleri
  • Zeytinyağlı yemekler
  • Bol su tüketimi
  • Yulaf Ezmesi
Sahurda Meyve Tüketilmeli Mi
Sahurda Meyve Tüketilmeli Mi

Sahurda Meyve Tüketilmeli Mi

Kabızlık, şişkinlik, hazımsızlık gibi oluşabilecek rahatsızlıkları önleyebilmek amaçlı düzenli olarak meyve tüketimi önerilmektedir. Sindirimin düzenlenmesi ve bağırsakların daha iyi çalışabilmesi için iftar ve sahurda yaklaşık olarak iki-üç porsiyon meyve tüketimi önerilmektedir.

Sahurda Omlet Yenir Mi
Sahurda Omlet Yenir Mi

Sahurda Omlet Yenir Mi

Oruç tutacaksanız mutlaka sahur yapmanızı öneririz. Sahur için sizlere önerebileceğimiz başta yumurta gelmektedir. Yumurta, anne sütünden sonraki en kaliteli protein kaynaklarından biridir. Özellikle haşlanmış yumurta tüketmek uzun süreli tokluk hissi yaratmaktadır aynı zamanda yumurtanızı sebzeli yada peynirli olarak omlet şeklinde de tüketebilirsiniz.

Sahuru İhmal Etmeyin
Sahuru İhmal Etmeyin

Sahuru İhmal Etmeyin

Günlük yaşantımızda nasıl azar azar ve sık sık beslenmemiz gerekiyorsa ramazanda da aynı şekilde bu rutini sürdürmemiz gerekmektedir. Gün boyunca alamadığımız besin öğesi ihtiyaçlarımızı karşılamamız gerekmektedir. Bu sebeple öğün sayısı artırılmalı ve mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sahurda yeterli miktarda sıvı tüketilmeli, aşırı yağ ve tuz içeren besinler tüketilmemelidir. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek yada gece yiyip yatmanın son derece zararı bulunmaktadır. Bu nedenle sahurda protein açısından zengin olan süt, yoğurt, peynir gibi gıdaların tüketimine özen gösterilmelidir.

Her Besin Grubundan Tüketin 
Her Besin Grubundan Tüketin

Her Besin Grubundan Tüketin

İnsan vücudunun ihtiyacı olan besin grupları içerisinde günlük olarak ne kadar tüketiliyorsa, ramazanda da aynı miktarda tüketilmesi gerekmektedir. Sahura kalkmamak, erken yiyip yatmak yada sahura kalkıp su içip tekrardan yatmak, oruç tutarken yapılan en büyük yanlışlardandır.

Uygulanan yanlışlar sonucunda aç kalma süreside uzamaktadır. Böylece metabolizma yavaşlamaktadır ve gün içerisinde de halsizlik, baş ağrısı gibi rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir. Sahurda çok yağlı ve gereğinden fazla besin tüketimi artmaktadır. Metabolizma hızı yavaş olduğundan dolayı, vücuda alınan fazla besinin yağa dönüşümünü de arttırmaktadır. Aynı zamanda içerisinde aşırı yağ bulunana ağır besinlerin tüketilmesi sonucunda midede oluşabilecek çeşitli rahatsızlıklar meydana gelebilmektedir.