Propolis Nedir, Faydaları Nelerdir?

propolis nedir propolis faydaları nelerdir
propolis nedir propolis faydaları nelerdir

Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemli sırrı günlük yaşam içerisinde tüketilen her türlü besine dikkat etmektir. Günlük tüketilen besinlerin içeriğinde fenolik ve flavonoidler mutlaka olmalıdır. İnsan vücudunun gereksinim duyduğu bu iki maddeyi arı ürünleri arasında yer alan ve yüzde yüz doğal olan propolis barındırmaktadır.

Kış mevsiminde havaların soğumasıyla birlikte vücut direnci düştüğünden nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda ciddi artış yaşanır. Bu nedenle de vücut direncini güçlendirmek isteyen herkes, bitkilere yönelmektedir.

Son yıllarda oldukça popüler hale gelen organik ürünler arasında propolis de yer almaktadır. Arıların ürettiği propolis, soğuk algınlığı, kanser gibi rahatsızlıkların tedavisinde önemli bir yardımcıdır.

Arı sütü ile çok karıştırılan propolis, arı sütü ile aynı şey değildir. Arı sütü konusunda daha fazla bilgi için diğer yazımıza göz atabilirsiniz: https://sporvebeslenme.com/ari-sutu-faydalari-nelerdir-nasil-kullanilir/

Temel malzemesi ağaç ve bitki öz sularından oluşan propolis maddesi bal arıları tarafından üretilmekte ve kovanlardan toplandıktan sonra antibakteriyel, antibiyotik ve antioksidan özelliğiyle mucizevi etkileri olan sıvı bir ilaç haline getirilmektedir. Halkın, arı poleniyle çok karıştırdığı propolis, içerik bakımından polenden çok farklıdır. Arıların kovanlarını temizlemek için ürettiği propolisin rengi kahverengidir. Ayrıca kovanların ısı yalıtımını sağlamak içinde arılar tarafından kullanılmaktadır. Dışarıdan kovana girmeye çalışan zararlı maddelere ve mikroorganizmalara karşı kovanı koruyarak kovanın hijyenik kalmasında etkendir. Propolisin aynı zamanda çok eski tarihlerden beri doğal bir antibiyotik olarak kullanıldığı bilinmektedir.

Propolis Nedir?

Bitki tomurcuk ve filizlerinin yanı sıra ağaç tomurcuklarından arılar tarafından toplanan maddelerin macun kıvamına getirildikten sonra enzim yoluyla harmanlanmasıyla üretilen, yapışkan ve reçineye çok benzeyen ve propolis olarak adlandırılan madde internette ‘Propolis nedir?’ başlığı altında çok araştırılmaktadır. Antioksidan, antibakteriyel, antiparazit, antiviral ve antifungal özellikleriyle sağlık açısından son derece faydalı bir besin olan propolisi Mısırlılar ölüleri çürümesin diye kullanırken, Yunanlılar ise doğal antibiyotik olarak kullanmıştır.

propolis nedir nasıl üretilir
propolis nedir nasıl üretilir

Poropolisin içerdiği maddeler arı tarafından toplanan bitki türünün yanı sıra arının cinsi ve ekolojik şartlara göre de değişir. Bu değişkenlikten ötürü propolis türlerinin özellikleri kendine hastır.

Propolisin içeriğinde niasin, pantotenik asit, A, B1, B2, B6, C ve E vitaminleri vardır. Yine içeriğindeki flavonoidler, aminoasitler, kafeik ve kumarik asit türü antioksaidanlardan dolayı sağlık açısından mucizevi bir sıvı olarak kabul edilir. Ayrıca şurup bazı hastalıklarda tedaviye çok ciddi destek vermektedir. Sağlığa olan faydalarından en üst seviyede istifade edebilmek için arı sütüyle birlikte tüketilmelidir.

Propolisin 17. yüzyılda yaralara merhem olarak sürüldüğü bilinse de günümüzde yerini antibiyotiğe bırakmıştır. Ancak günümüzde antibiyotik kullanımı çok fazla olduğundan bakteriler antibiyotiklere karşı bağışıklık kazanarak güçlenmekte, hal böyle olunca da vücut direnci en ufak bir rahatsızlık karşısında dahi düşmektedir. Bu nedenle bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek ve hastalıklara karşı vücudun direncinin artması için antibiyotik yerine antibiyotik özelliği olan propolis tüketiminin teşvik edilmesi son derece sağlıklı bir adım olacaktır.

Propolisi serum, damla, kapsül, sprey, şeker ve şurup şeklinde tüketmek mümkündür. Yine mobilya sanayinde, kozmetik sanayinde ve diş iplerinde yaygın olarak kullanılan propolis, gıdaların bozulmasını önlediğinden gıda sanayinde de kullanılmaktadır.

Propolisin Faydaları Nelerdir

Propolisin doğal bir antibiyotik olmasının yanı sıra antimikrobiyolojik özelliği de vardır. Bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisine antibiyotik özelliği sayesinde destek veren propolisin sağlığa faydaları hakkında şunlar söylenebilir;

  • Kanser tedavisinde önemli bir yardımcı olan propolis, bağırsaktaki kanserli hücrelerin gelişmesini engellemektedir.
  • Ağız ve diş sağlığına destek vermektedir. Diş eti rahatsızlıklarını engellemesinin yanı sıra ağzın kenarında çıkan uçuğun tedavisinde çok etkilidir. Yara tedavisine doğal şifa arayanlar ise propolisi kesinlikle tüketmelidir.
  • Propolisin içeriğindeki bileşikler, vitaminler ve antioksidanlar bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek vücut direncini artırmakta ve hastalıklarla mücadele etmektedir.
  • Şampuanın içine katıldığı takdirde saç derisinin gereksinim duyduğu bakım için bire birdir. Aynı zamanda kepeğin engellenmesinde de çok etkilidir.
  • Cilt hastalıklarını önlemekle kalmaz, var olan cilt hastalıklarının tedavisinde de etkilidir. Cilt lekelerini azaltır. Uzmanlar, cilt lekelerine karşı propolis yağının düzenli kullanılmasını tavsiye etmektedir.
  • Kalp damar sağlığına çok ciddi destek verir. Düzenli tüketildiği takdirde kan basıncını düşürücü etkisi olan propolis, aynı zamanda etkili bir sakinleştiricidir. Propolis damla kan şekerini düzenlediği gibi kolesterolü de dengeler.
  • Sindirim sistemini düzenler. Sindirim sistemine yerleşen parazitleri antibakteriyel özelliği sayesinde vücuttan hızla uzaklaştırır.
  • Sperm kalitesinin artmasında çok etkilidir. Ayrıca cinsel performansını yükseltmek isteyenler, propolisin içeriğindeki antioksidan bileşenlerden ve flavonoidlerden mutlaka istifade etmelidir.
  • Gıda zehirlenmelerinde zehirlenmeye neden olan bakterileri hızla vücuttan atar.
  • Besin değeri oldukça yüksek olan propolisin içeriğindeki vitamin ve mineraller boyun uzamasında etkilidir
  • Balgam söktürücü özelliği nedeniyle akciğerleri temizlemektedir. Boğaz tahrişine çok iyi gelir. Öksürüğü keser.

Propolisin Sağlığa Zararları

Arılar tarafından üretilen ürünlere karşı alerjisi olanların bal, polen, propolis gibi ürünleri kesinlikle tüketmemesi gerekir. Propolisin sağlığa zararları şöyle sıralanabilir;

  • 2 yaşın altındaki çocuklarda alerjiye neden olma riski çok yüksek olduğundan 2 yaş altı çocuklara kesinlikle verilmemelidir.
  • Alerjik reaksiyonlardaki en önemli belirtileri ise şişlik, kızarıklık, deri döküntüleri ve kaşınmalardır. Bu belirtiler görüldüğü zaman en yakın bir sağlık kuruluşuna mutlaka başvurmak gerekir.
  • Kimyasal içerikli ilaç içenlerin yanı sıra astımı olanların doktor tavsiyesi dışında propolis tüketmesi önerilmez.
  • Hamilelerin ve emziren annelerinde propolis tüketiminden kaçınması gerekir.
  • Propolis alkol ile birlikte tüketilirse kusma ve mide bulantısı gibi sağlık problemleriyle karşılaşılabilir.

Propolis Nasıl Tüketilmeli

İnternette en fazla araştırılan konular arasında ‘Propolis nasıl tüketilir?’ sorusu da yer almaktadır. Ağız içi yaralanmalarına, diş ve diş eti problemlerine çok iyi geldiğinden bu tür sağlık problemlerinde kullanımı yaygındır. Propolisin doğal hali katı olduğundan ve suda çözülmediğinden dolayı damla şeklinde kullanımı daha fazla tercih edilmektedir.

Bademcik, farenjit ve ağız yaralarında gargara olarak kullanılmasında bir sakınca yoktur.

Sinüziti olanlar, suya propolis damla damlatarak burunlarına çekebilirler.

Katı haldeki propolis rendelendikten sonra 1 yemek kaşığı kadar süte katılarak propolis yüz maskesi yapılıp yüze sürülebilir.

100 mililitre sıcak suya 15-20 damla propolis damlası damlatıldıktan sora içilirse mide ve bağırsak sorunlarına çok iyi gelir.

Ciltte görülen mantar enfeksiyonlarına, cilt yaralarına ve uçuğa propolis yağı çok iyi gelmektedir. Ayrıca cilt yaraları için propolis yağı kullananlar, ciltlerindeki yaraların iyileşme sürecinin hızlandığını söylemektedirler.

Propolis sabun ve pastil şeklinde de tüketilebilir. Propolis 1,5 sene yani 18 ay oda sıcaklığında saklanabilir.