Metabolizmayı Hızlandıran Çaylar

metabolizmayı hızlandıran çaylar nelerdir
metabolizmayı hızlandıran çaylar nelerdir

Günümüzde alınan aşırı kiloların ve kaybedilen formların başlıca sorumlusu yavaş çalışan bir metabolizmadır. Zamanla alınan aşırı kilolardan kurtulmak isteyenler ile formunu koruyarak yaşamak isteyenlerin metabolizmasının sürekli hızlı çalışması çok önemlidir. Hızlı çalışan bir metabolizma için beslenme ve diyet uzmanları tarafından sık sık egzersiz yapılması tavsiye edilse de bazı çayların tüketilmesiyle de metabolizmanın hızlı çalışması sağlanabilir.

Günümüzün hareketsiz yaşam tarzı metabolizmanın çalışma hızını düşürmekte ve vücutta yavaşlayan metabolizmayla birlikte kilo almaya elverişli hale gelmektedir. Günümüzün yoğun ve tempolu yaşantısı içerisinde spor salonlarına giderek spor yapmaya da vakit kalmayınca metabolizmanın hızlı çalışması için metabolizmayı hızlandıran çaylar ile ilgili çok fazla araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmaları yaparken sadece metabolizmayı hızlandıran çaylarla kilo vermenin mümkün olmadığının da bilincinde olmak gerekiyor.

Sağlıklı ve dengeli beslenmek ve doğru takviyelerin alınmasıyla bedenin desteklenmesi de çok önemlidir. Bu makalemizin içeriğinde metabolizmayı hızlandıran çayların hepsini ve metabolizmayı hızlandıran çay tariflerini ele aldık.

Yeşil Çay

Metabolizmayı hızlandıran çaylar içerisinde en bileneni yeşil çay, metabolizmanın hızını yüzde 4 oranında artırmaktadır. Yeşil çayın diğer bir önemli özelliği ise vücudun yağ yakmasında önemli bir yardımcı olmasıdır. Yemeklerin hemen ardından içilirse kan şekerinin aniden yükselmesine engel olarak yavaş yavaş yükselmesini sağlıyor. Bu da yeşil çayın iştahı azaltmasını ve kilo vermede önemli bir yardımcı olmasını sağlamaktadır.

metabolizmayı hızlandıran oolong çayı
metabolizmayı hızlandıran oolong çayı

OOLONG Çayı

Vücuttaki yağların enerjiye dönüşmesini sağlayan Oolong çayı, vücuttaki fazla yağların yakılmasında da oldukça etkili bir çaydır. Metabolizmanın çalışmasını hızlandırarak fazla kiloların verilmesinde de önemli bir yardımcıdır.

metabolizmayı hızlandıran beyaz çay
metabolizmayı hızlandıran beyaz çay

Beyaz Çay

Camellia Sinensis adlı bitkinin yapraklarından yapılan beyaz çay, bu bitkinin tam olgunlaşmayan yapraklarının beyaz ve tüysü bir görünümü olduğu için bu adla anılmaktadır. Bu bitkinin yapraklarının elle teker teker toplanmasının ardından hiçbir işleme tabi tutulmadan yapılan beyaz çayın sağlığa olan faydaları doğal olduğu için oldukça fazladır. İçeriğinde yüksek miktarda antioksidan barındıran beyaz çayın içeriğindeki kafein miktarı da oldukça yüksektir. İçeriğinde yüksek miktarda barındırdığı kafein ve antioksidan ile metabolizmanın çalışmasını hızlandırmasının yanı sıra yağ yakımını da hızlandırmaktadır. Ayrıca beyaz çayın içeriğindeki ‘epiogallocateschin-3- gallat’ adlı madde besinlerden vücuda giren yağların yakılmasını kolaylaştırmaktadır. Bu özellikleriyle zayıflamada önemli bir yardımcı olan beyaz çayın fiyatı ise bir hayli yüksektir.

Zencefil Çayı

Bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği için özellikle kış mevsiminin soğuk günlerinde oldukça fazla tüketilen baharat olan zencefil, metabolizmanın hızlı çalışmasında da oldukça etkilidir. Damarlardaki kan akışını da hızlandıran zencefil, vücut ısısını yükselterek metabolizmanın hızlı çalışmasını sağlamaktadır. Zencefilin içeriğindeki gingerol adlı madde kuvvetli antioksidan içerdiğinden dolayı yaşlı hücrelerin onarılmasında etkilidir. Zencefilin sağlığa önemli faydalarından biride sindirim sisteminin sağlıklı işlev görmesini engelleyen bakterileri öldürmesidir.

zencefil çayı metabolizmayı hızlandırır
zencefil çayı metabolizmayı hızlandırır

Zencefil çayı hazırlamak için kabuğu temizlenen orta büyüklükteki zencefil, kaynayan suyun içerisine atılarak 15-20 dakika kaynatılır. Daha sonra aromalandırmak için tarçın veya karanfil ilave edilerek içilir.

Tarçın Çayı

Kandaki kötü kolesterolün kontrol altına alınmasını sağlayan ve kandaki şeker oranının düzenlenmesinde önemli etkisi olan tarçın çayı, sindirim sistemini kuvvetlendirmesinin yanı sıra gaz birikmesine de engel olarak şişkinliği önlemektedir. Hücrelerin yenilenmesinde ve metabolizmanın hızlı çalışmasında ise içeriğindeki antioksidanların etkisi bir hayli fazladır. Damarlarda yağ birikimini engellediğinden dolayı kalp sağlığı için önemli bir baharattır. Tarçın çayını diyetisyenler, zayıflamak için diyet yapanlara özellikle tavsiye etmektedir.

Mate Çayı

İçeriğindeki kafein ile vücudu uyaran mate çayı, Güney Amerika’da çok sık tüketilmektedir. Yine içeriğindeki matein adlı etken madde vücuttaki yağlarla mücadele etmektedir. İştahı bastırarak gereksiz yere kalori alınmasını engelleyen mate çayının metabolizmanın ve enerjinin hızlanmasında etkisi büyük olduğundan zayıflamada etkisi bir hayli fazladır. Mate çayını yapmak için ihtiyaç duyulan malzeme ise Güney Afrika’da yetişen mate ağacının yapraklarıdır.

Metabolizmayı Hızlandıran Çay Tarifi

Metabolizmayı hızlandırmak için bilinen çayların yanı sıra metabolizmayı hızlandıran çay tarifi de mevcuttur. Metabolizmayı hızlandıran çay yapmak için gereksinim duyulan malzemeler;

  • 1 tane limon
  • 1 tane kabuk tarçın
  • 2 tane yeşil elma
  • Toz zencefil veya 1-2 kök zencefil
  • 8-10 tane kuşburnu
  • 1 tatlı kaşığı karanfil
  • 1 tatlı kaşığı karabiber, Karabiberin tane olmasına dikkat edilmeli.
  • 2 litre su

Metabolizmayı hızlandıran zayıflama çayını yapmak için elma ve limon çekirdekleri de dahil olmak üzere bir tencerenin içerisine doğranır. Daha sonra diğer malzemelerde tencereye ilave edilerek 2 litre su eklenir. Bu karışım tencerede kaynamaya başlayınca 10 dakika daha kaynatılmaya devam edilir. Soğumaya bırakılan zayıflama çayı bir sürahinin içerisine süzüldükten sonra buzdolabına konur. Artık içime hazır olan zayıflama çayı soğuk olarak ya da ısıtılarak ılık hale getirilip günlük 2-3 bardak içilebilir. Tadı gayet güzel olan ve hızlı kilo vermeye yardım eden bu zayıflama çayı düzenli içilirse faydası mutlaka olacaktır.

Evde En Etkili Zayıflama Çayları Nasıl Yapılır

Limon Otu Çayı

Tayland’dan ithal edilen limon otunun çok kuvvetli narenciye aroması ve tatlı lezzeti insanı adeta büyülemektedir. Limon otu çayı ülkemizde pek fazla tercih edilen bir çay olmasa da metabolizmanın hızlı çalışmasındaki etkisini yadsımamak gerekiyor. Limon otunun içeriğindeki A vitamini ise cilt için oldukça faydalıdır. Taze meyve dilimleriyle birlikte sıcak veya soğuk olarak büyük bir keyifle içilebilir.

Kuş Otu Çayı

İçeriğinde B1, B, K, A ve P vitaminlerini barındırmasının yanı sıra C vitamini açısından da çok zengindir. Yeterince meyve asitleri, pektin, şeker, tanen ve flavon maddeleri de içeriğinde mevcuttur. Doğal bir müshil olduğundan kabızlık problemine çok iyi gelmektedir. Yine böbrekleri çok iyi çalıştırdığından dolayı idrar yolu enfeksiyonlarına çok iyi gelmektedir. Balgamdan şikayeti olanlar için doğal bir balgam söktürücüdür. Mide ağrıları, migren, romatizmal ağrılar ve oksipital nevralji gibi rahatsızlıklar için şifadır. Basurun tedavisinde de çok etkili bir ottur. Cildi yumuşatmasının yanı sıra cilde parlak bir görünüm kazandırır. Yaraların erken kapanmasında yapraklarından yapılan lapa oldukça etkilidir. Sivilce, akne, gaz ve şişkinlik için şifadır. Üst solunum yolunda yaşanan enfeksiyonları giderir.

Sakinleştirici ve dinginleştirici özelliğiyle de dikkat çeken kuş otu çayı, metabolizmayı hızlı çalıştırdığı için diyet yapanlar tarafından çok sık içilir. Kuş otuyla çay hazırlamak için bir bardak suyun içerisine ilave edilen kuş otu kaynatıldıktan sonra 5 dakika dinlendirilir. İçime hazır hale gelen kuş otu çayınızı günlük 3 defadan fazla içmeyin. Çünkü fazla tüketimi ishale ve böbreklerde hasara neden olabilir. 0-7 yaş grubundaki çocukların kesinlikle içmemesi gereken kuş otu çayını hamileler ise günlük 1 fincandan fazla içmemelidir.

Biberiye Çayı

Biberiye bitkisinin en yaygın kullanımı çayıdır. Kokusu ve tadıyla tam bir sakinleştiricidir. Biberiye çayı, biberiye bitkisinin yapraklarından yapılmaktadır. İçeriğinde bol miktarda demir, kalsiyum ve vitamin barındırır. Sağlığa olan faydaları ise içeriğindeki potasyum, salisilik asit, çeşitli antibakteriyel, antimikrobiyal ve antioksidan bileşiklerin yanı sıra yine içeriğinde kafeik ve rosmarinik asitler sayesinde olmaktadır.

Biberiye çayının sağlığa faydaları şöyle sıralanabilir;

  • Saçların büyümesini tetikler.
  • Saç derisindeki kuruluğa, kepeklenmeye ve dökülmeye çok iyi gelmektedir.
  • Obeziteye karşı güçlü bir kalkandır.
  • Kronik ağrıların şifasıdır.
  • İltihap oluşumunu engeller.
  • Kuvvetli bir hafıza için tüketilebilir.
  • Karaciğer fonksiyonlarını iyileştirici etkisi vardır.
  • Depresyon belirtilerini azaltmasının yanı sıra sinirleri yatıştırmaktadır.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
  • Gaz ve şişkinliği azaltır.
  • Bağırsak hareketlerine katkı sağlar.
  • Kan şekeri seviyesini düzenlediği gibi damarlarda kan dolaşımını artırır.
  • Serbest radikallerin hücrelere hasar vermesini engellediğinden kansere karşı çok ciddi koruma sağlar.
  • Sindirimi rahatlatır.

Buzlu Oolong ve Tarçın Çayı

Zayıflamada etkisi büyük olan bu çayı hazırlamak için gereksinim olan malzemeler 4 tane çubuk tarçın ve 3 yemek kaşığı Oolong çayıdır. Kaynamış olan 3 su bardağı suyun içerisine tarçın ve Oolong çayı ilave edilerek demlenmesi için 5 dakika beklenir. Daha sonra üzerine soğuk su ilave edilen çay, soğuması için buzdolabına bırakılır. Soğuduktan sonra içime hazır hale gelen buzlu Oolong ve tarçın çayı afiyetle tüketilebilir.

Buzlu Greyfurt ve Mate Çayı

3 su bardağı su kaynatılarak içerisine kabuklarıyla birlikte dilimlenmiş olan 1 tane greyfurt ve 4 yemek kaşığı mate çayı ilave edilir ve demlenmesi için 5 dakika beklenir. Daha sonra üzerine soğuk su ilave edilerek buzdolabında soğumaya bırakılır. Soğuk olarak tüketilmesi gereken buzlu greyfurt ve mate çayı artık içime hazır.

Buzlu Zencefil ve Yeşil Çay

3 büyük su bardağı su kaynatıldıktan sonra içerisine 5-6 dilim taze zencefil ile birlikte 4 yemek kaşığı yeşil çay ilave edilir. Yaklaşık 5 dakika kadar demlenmesi beklenir ve süzgeçten geçirilerek süzülür. Daha sonra üzerine soğuk su ilave edilerek soğuması için buzdolabında bekletilir. Buzlu zencefil ve yeşil çay soğuduktan sonra içime hazır hale gelecektir.