Meyvelerden ve özellikle de üzümde elde edilmekte olan şarap, fermantasyon sonucunda alkol içeriğinde yükselme görülmektedir. Yani kısacası üzümün mayalanması sonucunda üretimi sağlanan şarap, aslında bir üzül suyudur ve kırmızı, beyaz veya pembe renkler olarak oluşabilmektedir. Kültürden kültüre farklılık göstermekte olan şarap, her türlü meyve kullanımı için üretimi sağlanmaktadır. Ancak dünya üzerinde, şarap yapımında yaygın bir şekilde kullanılmakta olan meyve üzümdür.
Bira yapımında kullanılmakta olan arpa gibi nişasta bitkiler ise, şarap yapımında kullanımı sağlanmaktadır. Bir şarap yapılış esnasından 10 yıl kadar sonrasında en iyi lezzete ve kıvama ulaşmış hale gelmektedir. Ayrıca, Uzak Doğu ülkelerinde şarap, pirincin mayalandırma işleminden gerçekleşmesiyle de üretimi sağlanmaktadır. Peki, 1 kadeh şarap kaç kalori? Ayrıca şarap yanına atıştırmalık konu başlıklı yazımıza göz atmanızı da tavsiye ediyoruz.
İçerik Başlıkları
1 Kadeh Şarap Kaç Kalori
- 1 bardak kırmızı şarap yaklaşık olarak %12 – %14 alkol içeriğine sahip olmasıyla birlikte 106 ila 132 kalori içeriğine sahiptir.
- 750 ml’lik bir şişede ise 530 – 660 kalori içermektedir.
Şarabın Faydaları Nelerdir
Diğer alkol çeşitlerine göre sağlık açısından daha faydalı olmakta olan şarap, LDL yani kötü kolesterol seviyesinin düşmesine ve bu nedenle de kalp sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Antioksidan açısından güçlü etkilere sahip olan şarap, hücre yenilenmesi ve korunmasında sağlamış olduğu kanser oluşumunun önüne geçmede de yardımcıdır. Şarap, bunama ve yaşlanmaya bağlı olarak oluşan unutkanlığın önüne geçmede, hipertansiyon kontrolü açısından fayda sağlamaktadır. Aynı zamanda şarap, safra kesesi taşı ve böbrek taşı oluşumu riskinin azalmasında yardımcı olmakta ve oluşabilecek alerjik direncisin desteklenmesin de etkilidir.
Özellikle de kırmızı şarap, resveratrol adı olarak adlandırılmakta olan zengin bir polifenol kaynağı içermektedir. Polifenol ise antioksidan görevini sağlamakta olan kimyasallardan biridir ve hücrelerin korunması açısından etki sağlar. Şarap ise, zengin resveratrol içeriğine sahip olmasından dolayı, kanser gelişiminin önlemede yardımcı olmaktadır. Çünkü antioksidanlar, kanserin özellikle de kolorektal ve akciğer kanserinin önlenmesi açısından önemli rol oynamaktadır.
Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda kırmızı şarap, kan damarlarının çeperleri boyunca yapılanan yağ oluşumunu, dolayısı ile de damar tıkanıklığının önüne geçmede etkilidir. Çünkü şarap, endotelin-1 olarak adlandırılan ve kan damarlarının iç çeperinde yağ birikmesine sebep olmakta olan proteinin azalmasına yardımcıdır. Aynı zamanda yüksek miktarda prosiyanidin yani bir çeşit fenol içeriğine sahip olan şarap bu sayede, kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesine olumlu faydalar sağlamaktadır.
Şarap İçmek Diyeti Bozar Mı
Bir kadeh şarap yaklaşık olarak 125 kalori değerine sahiptir. Bu sebeple de şarap içmek tek başına kilo verme yöntemlerinden biri değildir. Fakat dengeli beslenme ile birlikte spor yaparak formunuzu koruyabilirsiniz.