Zencefilin Faydaları Nelerdir

zencefilin faydaları nelerdir
zencefilin faydaları nelerdir

Son zamanların popüler bitkisi zencefilin sağlığa faydası o kadar fazladır ki hastalıklarla mücadelede bitkisel çözümler ile ilgili bir araştırma yaptığınızda neredeyse her hastalığın şifasının zencefilde olduğunu görürsünüz. Bu nedenle de zencefilin sağlığa olan faydaları insana ilk başta inanılmaz gibi geliyor.

Zencefilin en iyi geldiği rahatsızlıklar ise grip, soğuk algınlığı, bağırsak rahatsızlıkları ve mide bulantısıdır. Zencefilin sağlığa olan faydalarını iki katına çıkarmak için düzenli olarak tüketmeye çok özen göstermek gerekir.

Zencefilin faydaları, hangi hastalıklara iyi geldiği ve zencefil ile ilgili merak ettiğiniz her şeyi bu makalemizin içeriğinde bulabilirsiniz. Şimdi kökeni ve sağlığa olan faydaları çok eski tarihlere dayanan bir baharat türü olan zencefili birlikte inceleyelim.

Zencefil Nedir?

Her aktarda satılan, hem tıbbi amaçlı hem de sofralarda kullanılarak hastalıklara şifa olan zencefilin kökü zencefilgiller familyasındandır. Sağlığa olan faydalarıyla dillerden düşmeyen bu baharat türü dünyada en fazla Asya kıtasında yetişmektedir. Hastalıklara bitkisel yollardan şifa arayan alternatif tıp tekniklerinde çok sık kullanılan zencefil, ilaç kullanmaya karşı olanlar içinde şifadır. Kemoterapi tedavisi alan hastalarda, gebelerde ve ameliyat geçiren hastalarda görülen mide bulantısına çok iyi gelen bir baharat olan zencefil, metabolizmayı hızlandırarak ve vücuttaki yağları hızlı bir şekilde yakarak zayıflamada da oldukça etkilidir. Özellikle kış mevsiminin soğuk günlerinde yaygın olan bulaşıcı hastalıklarla bağışıklık sisteminin güçlü bir şekilde mücadele edebilmesi için zencefil düzenli olarak tüketilmelidir.

Zencefilin sağlığa faydaları ‘Zencefil nedir?’ sorusunun yanıtının da çok sık araştırılmasının nedenidir. Şimdi zencefilin sağlığa olan faydalarını inceleyelim.

zencefilin sağlığa faydaları
zencefilin sağlığa faydaları

Zencefilin Sağlığa Faydaları

  • Mide bağırsaklardaki gazı giderir. Ayrıca hazımsızlığa ve mide şişkinliklerine karşı yüzde 40 etkisi vardır. Ülser ve reflü rahatsızlıklarından kaynaklanan şikayetleri de azaltmaktadır.
  • Vücut ısısını artırdığından dolayı vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasında etkilidir.
  • İshal ile bağırsak bozukluklarına çok iyi gelir.
  • Kusma ve mide bulantısı hissinin giderilmesinde çok etkilidir.
  • Regl dönemindeki ağrılar için tam bir ağrı kesici olmasının yanı sıra bu dönemde sık görülen krampları da engeller.
  • Bağırsak sistemini kuvvetlendirerek bağırsak rahatsızlıklarını engeller. Bağırsaklarda bulunan düz kasları rahatlattığından dolayı yiyecekleri bağırsaklar boyunca hareket ettirerek kabızlığı engeller.
  • Şiddetli kas ağrılarını hafifletici etkisi vardır. Ayrıca ağrıya yol açan iltihaplanmaları hafifletir. Diz bölgesindeki ağrıları hafiflettiği gibi eklem yangısına yani artrite çok iyi gelmektedir. Osteoartritte çok etkili bir bitkidir. Zencefilin sinir uçlarında bulunan ve çeşitli uyarıları alma kabiliyeti olan özel hücrelere etkisi ile ağrıları kestiği belirlenmiştir.
  • Öksürüğün kesilmesinde çok etkilidir.
  • Sindirim sistemini hızlı çalıştırır.
  • Metabolizmayı hızlandırmasının yanı sıra iştahı da açar. ,
  • Cinsel gücü artırıcı etkisi bir hayli fazladır.
  • Solunum yollarının açılmasında etkilidir. Zencefilin yağı nefes darlığına çok iyi gelmektedir.
  • Zencefil düzenli tüketilirse felç ve kalp krizi riski azalır. Kötü kolesterol seviyesini de düşürür.
  • Mantar enfeksiyonlarıyla mücadelede en etkili bitki olduğu bilimsel araştırmalar ile ispatlanmıştır.
  • Zencefilin antiseptik etkisi mide ve bağırsak enfeksiyonlarının yanı sıra gıda zehirlenmesine de çok iyi gelir.
  • Bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek grip, soğuk algınlığı ve bronşitin tedavisine çok ciddi katkı sağlar.
  • Otobüs, gemi veya diğer ulaşım araçlarına bindiğinde mide bulantısı şikayeti olanlar zencefil tüketmelidir.
  • Kolon kanserine neden olan hücrelerin büyümesini geciktirerek bu kanser türüyle mücadele ettiği ve yumurtalık kanserine karşıda savaştığı Minnesota Üniversitesi tarafından yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir. Zencefilin kanserle etkili bir şekilde mücadele edebilmesi için günlük 1000 miligram tüketimi ya da 1-2 damla zencefil yağı idealdir.

Zencefilin Sağlığa Zararları Nelerdir

Sağlığa birçok faydası olan zencefilin aşırı tüketilmesi halinde sağlığa zararları da olabilir. Zencefilin sağlığa zararları ise şöyle sıralanabilir;

  • Keskin kokusu nedeniyle mideyi ekşitir.
  • Kalpte ritim bozukluğuna neden olur.
  • Depresif etki görülebilir.
  • Deride dökülmelere neden olabilir.
  • Çocuklara tavsiye edilen dozun üçte biri verilmeli ve 2 yaşından küçük çocuklarda kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Kanı sulandırdığı için ameliyatlardan önce tüketilmemelidir. Ayrıca kan sulandırıcı ilaç alanlar zencefili kesinlikle tüketmemelidir.
  • Zencefilde tıpkı sarımsak ve soğan gibi kanın pıhtılaşmasını engeller.
  • Hamilelik sürecinde aşırı tüketilmesi düşüğe neden olabileceği için aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Hatta gebelerin ve emziren annelerin hekim kontrolünde zencefil tüketmeleri daha sağlıklıdır.
  • Günlük 1,2 gram tüketilmesi sağlıklı bir yaşam için idealdir.

Zencefil Nasıl Tüketilmeli?

Günümüzde birçok hastalığın şifa kaynağı olan zencefil, sağlığımızın korunmasında da çok etkilidir. Zencefil zayıflamadaki etkisi sayesinde obezite rahatsızlığıyla da ciddi şekilde savaşmaktadır. Obezite, günümüzün hareketsiz yaşam tarzı ve fast-food beslenme alışkanlığı nedeniyle çağın hastalığı haline gelmekle birlikte gelecek nesillerin sağlığını da ciddi şekilde tehdit etmektedir. Bu nedenle de insanlar, zayıflama yöntemlerini daha sık araştırır hale gelmiştir. Vücuttaki yağları hızlı yakan ve metabolizmayı hızlı çalıştıran zencefil ise fazla kilolarından kurtulmak ve fit kalmak isteyenlerin favori bitkilerinden biri olmuştur. Zencefil çeşitli yollarla tüketilebilir. Bu da ‘Zencefil nasıl tüketilmeli?’sorusunu akıllara getirmektedir.

Zencefilin içeceklerle tüketimi yaygın olsa da salatalara ve çeşitli yemeklere katılarak da tüketilebilir. Toz haline getirilen zencefil, bir baharat olarak yemeklere ve salatalara katılabilir ya da içeceklere eklenebilir. Kurabiyelerin ya da çeşitli atıştırmalıkların içerisine de katılabilir. Günümüzde ise en fazla çay olarak tüketilmektedir. Şimdi zencefil çayının nasıl yapıldığını inceleyelim.

zencefil çayı nasıl yapılır
zencefil çayı nasıl yapılır

Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?

Kabuğu soyulan taze zencefil dilimlendikten sonra 1 bardak suyun içerisine 3-4 gram gelecek şekilde bir çaydanlığın içerisine katıldıktan sonra ortalama 10 dakika kaynatılır. Daha sonra demlenmeye bırakılan zencefil çayı bir müddet dinlendirilir. Artık içime hazır olan zencefil çayı tercihe göre bal ve limon katılarak içilebilir.

‘Zencefil çayı nasıl yapılır?’ sorusundan sonra zencefilin zayıflamadaki etkisi hakkında da bilgi verecek olursak zencefil çayı kahvaltıdan evvel bir bardak düzenli olarak tüketilirse zayıflamada ve yağ yakmada etkili olacaktır.

Zencefil çayı taze zencefilden yapılabileceği gibi isteğe göre toz zencefilden de yapılarak tüketilebilir. İçecek kişinin damak zevkine göre tarçın, karanfil veya bir takım bitki çaylarıyla harmanlandıktan sonra demlenerek içilebilir.

Kendisini Sevdiren Zencefil Tarifi

Kış mevsiminin soğuk günlerinde hem bağışıklık sistemini kuvvetlendiren, hem de insanın içini ısıtan kendisini sevdiren zencefil tarifi öğrenmeye ne dersiniz?

Bu tarifi hazırlamak için istediğiniz kadar taze zencefili bir kavanozun içerisine rendeledikten sonra üzerine bal ve limon ilave edilerek bir müddet buzdolabında bekletilir ve gün içerisinde içtiğiniz 1-2 bardak ılık suya bir miktar ilave edilerek tüketilebilir.