Bebeğinin kilosunu yetersiz bulduğu için bebeğinin kısa süre içerisinde kilo alarak ideal kilosuna kavuşmasını isteyen anneler için bebeklerini nasıl beslemeleri gerektiği sorusu önemlidir.
Ek gıda döneminden itibaren bebeklerde kilo yapan besinler nelerdir? ‘Zayıf bebekler nasıl kilo alır?’ ‘Bebeklere hızlı kilo aldırmanın yöntemleri nelerdir?’ sorularının yanıtlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Bir bebeğin boy ile kilosunun doğru orantılı olması onun sağlıklı bir şekilde geliştiğini gösterir. Ayrıca bebeklerin gereğinden fazla zayıf olması ya da tam aksine kilolu olması bir takım hastalıklara da işaret edebilir. Bu nedenle de bebeği aşırı zayıf olan anneler gibi bebeği aşırı kilolu olan annelerde bebeği için endişelenebiliyor.
Annelerin en büyük yanlışlarından bir tanesi de; Bebeğine ne kadar yemek yedirirse yedirsin onların doymadığı hissine kapılmasıdır. Bebeklerin sağlıklı gelişimi için bu durum olumsuz etki yaratmaktadır.
İçerik Başlıkları
Zayıf Bebekler Nasıl Kilo Alır?
Ek gıdaya başlanan bebeklerde besleyici değerinin yanı sıra kalori değeri de yüksek olan ek gıdalar verilebilir. Ama önceliğiniz her zaman için bir çocuk doktoruna danışarak bebeğinizin neden zayıf olduğunu öğrenmeniz ve yol haritasını ona göre belirlemek olmalıdır.
Bebeklerin dünyaya geldikten sonraki ilk altı ayı çok önemlidir. İlk altı ay içerisinde sürekli annelerini emerek beslenen bebekler, annelerinden yeterli miktarda ve kaliteli süt emmedikleri takdirde zayıf kalma riskleri çok fazladır. Bebeğin ideal kilosunda olmamasında anne sütünün yetersiz ve kalitesinin düşük olması her ne kadar baş etken olsa da anne ve babanın bebeğe yeterince ilgi göstermemesi ve aralarında sürekli tartışmaları bebeği duygusal açıdan etkileyerek zayıf kalmasına neden olabilir.
Peki, ‘Zayıf bebekler nasıl kilo alır?’ İşte zayıf bebeklere kilo aldırmanın bazı püf noktaları;
- Hazır mamalardansa evde pirinç ve buğday unundan hazırlanan mamaların bebeğe yedirilmesi bebeğin hızlı kilo almasını sağlar.
- Bebeğin kemiklerinin sağlıklı gelişmesi için azar azar yoğurt yedirilmelidir.
- Bebeğin vücudunun vitamin gereksiniminin karşılanması için içeriğinde bol miktarda vitamin barındıran meyvelerin suları bebeğe içirilmelidir.
- Bebeğin gece emmesine çok dikkat etmek gerekiyor. Bu sayede anne sütünün besin değerleriyle bebeğin kilo kaybetmesinin önüne geçilebilir.
- Pişirilen yemeklerdeki sebzelerin püre haline getirildikten sonra bebeğe yedirilmesi bebeğin kilo alımına ciddi katkı sağlar.
Bebeklerin sağlıklı beslenmesinde anne sütünün önemi hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir. Bebekler dünyaya geldikten sonra vücutları o kadar savunmasız olur ki her türlü hastalığa açık hale gelir. Bu durumda bebeğin en önemli savunması vücudunun gereksinim duyduğu bütün besin değerlerini barındıran anne sütüdür. Genellikle anne sütünün yetersiz olmasından dolayı bebekler ideal kilosunda olmayabilir. Bu bebeklerin ek gıda dönemine geldiklerinde sağlıklı, besin ve kalori değerleri yüksek gıdalarla ideal kilosuna gelmesi sağlanabilir.
Bebeklere Kilo Aldıran Besinler
Bebekler ek gıdaya başladıktan sonra bebeklere kilo aldıran besinler tercih edilmesi zayıf olan bebeğin kısa süre içerisinde kendisini toparlayarak ideal kilosuna gelmesini sağlayabilir. İşte bebeklere kilo aldıracak o besinler;
Ceviz
Altıncı ayını doldurduktan sonra ek gıdaya başlanan bebeğin kilo almasını sağlayacak ideal besinlerin başında ceviz gelmektedir. Cevizi blenderdan geçirdikten sonra iyice toz haline gelmesi için havanda dövülüp mamalarına katılarak kahvaltılarda bebeğe verilebilir. Bebeğe cevizin ilk olarak yarım verilmeye başlanması alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini öğrenmek için önemlidir. Bebekte herhangi bir alerjik reaksiyon görülmezse bütün cevizin toz haline getirilerek verilmesinde de bir sakınca yoktur.
Yoğurt
İnsan vücudu için öylesine sağlıklı bir besindir ki bebeklerin hem sağlıklı gelişimini destekler, hem de kilo almasına katkı sağlar. Bebeğe yoğurt verilirken bebeğin aylık durumu dikkate alınarak doktorunun uygun gördüğü miktar verilmelidir. Yoğurt suyunun da küçük ölçekler halinde bebeğe verilmesinde bir sakınca yoktur. Bebeğe verilen yoğurdun tamamen doğal olmasına çok dikkat edilmelidir.
Hurma
Bebeklerde görülen kabızlığa şifa olan ve bağışıklık sistemini de kuvvetlendiren hurma, bebeğin kilo almasını da destekler. Bebeğe altı ayından sonra ek gıdaya başlandığında günlük 1 adet hurma yedirilmesi ideal kilosuna gelmesini hızlandıracaktır.
Avokado
Olgunlaşmış avokado meyvesine bebeğin beslenmesinde yer verilmesi bebeğin kilo alımına katkı sağlayacaktır. Çekirdeği çıkartılan avokado meyvesinin yarısı çatal yardımıyla tamamen pürüzsüz hale getirildikten sonra bebeğe verilebilir.
Bebeklere Kilo Aldıran Mama Tarifleri
Evde hazırlanacak sağlıklı mamalarla da bebeğinizin hızlı kilo almasını sağlayarak ideal kilosuna gelmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için sizlere önerebileceğimiz bebeklere kilo aldıran mama tarifleri ile sizlerleyiz.
Muzlu Pekmezli Mama
Muzlu pekmezli mama hazırlamak için gereksinimimiz olan malzemeler 1 adet muz, 1 çorba kaşığı pekmez, 1 çorba kaşığı irmik, 2 çorba kaşığı ev yoğurdu ve 1 çorba kaşığı ceviz ezmesidir.
Muzlu pekmezli mamayı hazırlamak için ilk önce 1 çorba kaşığı irmik bir cezvenin içerisinde 5 dakika boyunca haşlanır. Haşlanmış irmiğin içerisine pekmez, muz, yoğurt ve ceviz ilave edilir. Son olarak iyice karıştırıldıktan sonra mama bebeğe yedirilir.
İrmikli Elmalı Mama
İrmikli elmalı mama hazırlamak için gereksinimimiz olan malzemeler yarım elma, yarım barda su, yarım bardak süt ve 1 yemek kaşığı irmiktir.
Bir cezvenin içerisinde haşlanan irmiğe süt ilave edilerek kaynatılır. Kaynatma işleminden sonra yarım elma rendelenerek katılır. Mamayı iyice karıştırdıktan sonra uyumadan önce bebeğinize yedirebilirsiniz.
Bebe Bisküvili Mama
Bebe bisküvili mama hazırlamak için gereksinimimiz olan malzemeler 5 tane bebe bisküvisi, çeyrek muz, 2 yemek kaşığı süt, yarım çay bardağı su, 1 ölçek mamadır.
Bebe bisküvili mamayı hazırlamak için bebe bisküvisi ve muz blenderdan geçirilir. Süt ile suyun iyice karıştırılarak ısıtılmasının ardından blenderdan geçirilen bebe bisküvisi ve muz ilave edilerek ılık halde bebeğe verilir. Bu mamayı bebeğinize ara öğünde yedirmenizi tavsiye ederiz.
Bebek Kilo Alması İçin Nasıl Beslenmeli?
Dünyaya gelmesinden sonra ilk 6 ay içerisinde ideal kilosuna ulaşamayan bebeklerin anneleri ‘Bebek kilo laması için nasıl beslenmeli?’ sorusunun yanıtını merak etmektedir. Bu konu ile ilgili araştırma yapan annelere tavsiyelerimiz ise şöyle;
- Bebeğiniz ilk 6 ay içerisinde ideal kilosuna ulaşamadıysa ve ek gıdalara başladıysanız içeriğinde bol miktarda protein barındıran besinleri bebeğinize yedirebilirsiniz.
- Evde hazırlayacağınız bebeğinizin gelişimine uygun sağlıklı meyveli yoğurtlar, bebeğinizin kilo almasını mucizevi bir şekilde destekleyecektir.
- Et suyunun da bebeğinizin kilo almasına katkısı büyük olacaktır. Bebeğinize içirdiğiniz çorbaların içerisine et suyu katabilirsiniz.
Önemli Uyarı: Yukarıda yazılanları uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.