Yüzmek zayıflatır mı? Diyet programları ile birlikte favori spor branşlarından biri olan yüzme, kilo vermede oldukça etkili aktivitelerden biri olarak yer almaktadır. Vücuttaki pek çok kas grubunun aynı anda çalışmasını sağlayan yüzme, her yaş grubundaki insan için uygundur. Bu nedenle de yüzme pek çok kişi tarafından tercih edilir. Peki, yüzme kilo verdirir mi? Yüzmenin faydaları nelerdir? Ayrıca 1 saat yüzmek kaç kalori yazımıza göz atarak 1 saatte yüzerek kaç kalori yakacağınızla ilgili faydalı bilgiler edinebilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Yüzmek Kaç Kalori Yakar
Yüzmek, hızlı bir şekilde kalori harcamayı sağlayan etkili sporlardan biridir. Yüzme, fiziksel darbelere maruz kalmadan yapılmasıyla birlikte sırt ve diz gibi hassas bölgeler açısından risk taşımayan aktivitelerden biridir. Bu nedenle de her yaştan insan için opsiyonlu bir spor olma özelliğindedir. Yüzmek kaç kilo verdirir sorusunu merak etmeniz durumunda öncelik olarak kalori harcamada belirleyici özelliklerden bahsedilmesi gerekmektedir. Bu sorunun yanıtını ortalama bir değer sunarak cevaplayacağız. Öncelik olarak kilonuz ne kadar fazla olursa olsun fazla kalori yakılması kesindir. Pek çok spor dalında da bu şekildedir. Ancak yine de metabolizma, diğer sporlarda olmasıyla birlikte yüzmede de yer almaktadır. Kişinin metabolizmasını hesaplamak zor olmasından dolayı ortalama bir insanın kilosu 70 olmasıyla birlikte buradan bir genele ulaşmamız mümkün olacaktır.
- 1 saat yüzme kaç kalori diye sorulduğunda 60 kilo olan bir kişinin 1 saat yüzmesi sonucunda harcadığı kalori miktarı yüzme hızına göre değişiklik gösterse de yaklaşık olarak 415 ila 590 kalori arasında olmaktadır.
- 70 kilo bir kişinin 1 saat yüzmesi durumunda harcanan kalori değeri ise 495 ila 745 kalori arasındadır.
- 70 kilo ve üzerinden yarım saat yüzülmesi durumunda ise yüzme hızına göre değişiklik gösterse de yaklaşık olarak 240 ila 370 kalori harcanması mümkündür.
- Kalori hesaplamada bir başka alternatif hesaplama ise 500 metre yüzmek kaç kalori diye sorulmasıyla birlikte 1 km yüzme kaç kalori sorularına yanıt olarak aşağıdaki sayılara ulaşmak mümkündür:
- 70 kiloda olan bir yetişkin insanın serbest stil ile birlikte 500 metre yüzmesi durumunda 300 ila 500 kalori harcanması mümkündür.
- Aynı zamanda kişinin 1 km yüzmesiyle birlikte hızına bağlı olarak 500 ila 700 kalori arasında bir kalori kaybına neden olmaktadır.
Yüzme Kilo Verdirir Mi
Diyet planlamalarının favori sporu olan yüzme kilo verme açısından oldukça etkisi olan bir aktivite çeşididir. Vücuttaki pek çok kas grubunun aynı anda çalışmasını sağlamasıyla birlikte her yaş grubundaki insan için uygundur. Bu sebeple de çok fazla kişi tarafında tercih edilmektedir. Yüzme için uygun olan alan, temiz su bulabilmek zor bir hale gelse de son zamanlarda da bu sporun oldukça yaygın bir hale gelmesinin sebepleriyle birlikte konforlu alanlar sunulmaya başlanmıştır. Olimpik yüzme havuzları ile birlikte açık yüzme havuzlarınında da olmasıyla birlikte denizde de yüzmek mümkündür.
Genellikle su içerisinde yapılmakta olan egzersizlerin hepsi kilo kaybı açısından uygundur. Suyun giderek artış gösteren direncinden dolayı insan vücudu daha fazla kuvvet harcamaya ihtiyaç duymaya başlar ve bu durumda da yağ – kalori yakımına sebep olmaktadır. Denizde yüzmek kaç kalori diye sorulması durumunda genel olarak bir yüzme egzersizi planı aramaktadır. Fakat, yüzmek kilo kaybı açısından tek başına yeterli olmamaktadır. Bununla birlikte düzenli bir diyet programına da sahip olmak önemlidir. Yüzme ile birlikte kilo verebilmek açısından diyetle birlikte bilinmesi gereken ve uygulanması gereken yöntemler de bulunmaktadır. Bu yöntemler ise aşağıda yer almaktadır;
- Örnek vermek gerekirse yüzmenin süresi yarım saat olmaması gerekir. Çünkü su içerisinde vücudun sıcaklık dengesinin kurulması ve kasların çalışabilmesi açısından belli bir süre gerekmektedir.
- Tüm spor branşlarına başlamadan önce yapılan ısınma hareketleri gibi yüzme öncesinde de ısınma yapılması, daha keyifli ve rahat yüzme yapılabilmesi açısından önemlidir. Aynı zamanda yüzmeye başlama esnasında yavaş hareketler ile birlikte kulaç atılmasıyla birlikte ardından hızlandırılması gerekmektedir.
- Yüzme esnasında olabildiğinde fazla teknik uygulanmaktadır. Bu yöntemle birlikte vücudun birden fazla bölgenin çalışmasıyla birlikte yağ yakımının dengede kalmasını sağlamaktadır.
- Bununla birlikte çoğunlukla belirtildiği gibi sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek açısından her gün düzenli olarak yüzmek yerine bir gün ara ile birlikte yüzmenin kilo verme açısından daha fazla faydası olacağı söylenebilir. Bu sebeple de bir gün boşlukla birlikte yüzme programının oluşturulmasıyla birlikte kilo kaybınızın gerçekleşmesi mümkün olacaktır.
Yüzmenin Faydaları Nelerdir
- Düzenli olarak yüzülmesi durumunda kalp dolaşım sistemi açısından olumlu etkileri yer almaktadır. Düzenli olarak yüzme antrenmanıyla birlikte kişilerin koroner kalp rahatsızlıklarına daha az rastlanılmakta ve bu kişilerinde kalp krizi geçirme olasılığının düşmesini sağlamaktadır.
- Yüzmek, kas ve iskelet sistemi açısından esnetici etkileri yer almaktadır. Yüzücü vücudu olarak adlandırılan tahmin edilmesi gibi kas ve yağın orantılı olmasıyla birlikte dağılan vücut tipleri için söylenilmektedir.
- Yüzme branşında sakatlanma ve yaralanma oranı karada yapılmakta olan sporlara göre yaklaşık olarak %85 oranında daha azdır. Bu nedenle de kaslarında, eklemlerinde bir problemi olan kişilerin hekimler tarafından önerilmekte olan sporlardan biridir.
- Yüzme yaş, kilo ve cinsiyet farketmeden herkesin yapabildiği sporlardan biridir. Örnek vermek gerekirse kilosu olan kişilerin herhangi bir kara sporu yapma esnasındayken sakatlık riskine neden olmasıyla birlikte yüzme egzersizinde ise pek çok yönden risk faktörü taşımaktadır.
- Düzenli olarak yüzme yapan kişilerin sigara ve alkol alışkanlığının azalmasına da destek olmaktadır.
- Yüzme, solunum hızının ve seyrinin daha sağlıklı olmasını sağlar. Astımı olan hastaların zamanla daha rahat nefes almalarını sağlamaktadır.
- İnsülin dokularındaki duyarlılıktan dolayı şeker hastalığı riskinin azalmasını sağlamaktadır.
- Günlük yaşantıdaki stresin ve gerginliğin azalmasını sağlamaktadır.
Kolay Yüzme Teknikleri Nelerdir
- Serbest Yüzme: En hızlı yüzmeyi sağlayan tekniklerden biridir. Sağ ve sol kol, baş üzerinden çıkarılmasıyla birlikte öne doğru uzatılır ve su çekilmektedir. Ayaklar ise sırayla suya inip çıkmaktadır.
- Sırtüstü Yüzme: Sırtüstü konumda yüzülmektedir. Kol ve bacak pozisyonlarının serbest stilinin tam tersi konumundadır. Kafa sürekli olarak suyun üzerinde kalmasıyla birlikte nefes sorunu yaşatmamaktadır.
- Kelebek Yöntemi: Yüksek enerji gerektiren yüzme tekniklerinden biridir. Fakat düzenli olarak yapılması durumunda hızlı kalori harcamayı sağlamaktadır. Her bir hareket esnasında vücut pozisyonunda değişim sağlamasıyla birlikte kelebek yüzüşü açısından tek bir vücut pozisyonundan bahsedilmemektedir. Ayakların bitişmesiyle birlikte suda aşağı, yukarı inip çıkarılmaktadır. Bu stilin uygulanmasında bel hareketi önem taşımaktadır.
- Kurbağalama Yöntemi: Yavaş yüzmenin tercih edilmesi açısından ideal bir yöntemdir. Adıyla da belirtilmesi gibi kurbağaların yüzme şekli taklit edilmektedir. Sırtüstü yüzmenin tersi olarak bacaklar ve kollar yanlara açılmaktadır. Kurbağalama tekniğinde, ayaklar ve eller daireler çizerek hareket edilmesi gereken bir yüzme yöntemlerinden biridir.
Yüzerken Dikkat Edilmesi Gereken Sağlıklı İpuçları Nelerdir
- Yüzme için deniz tercih edilmesi durumunda yüzülecek olan denizin iyi bir şekilde araştırılması gerekmektedir. Denizin derinliği ve içerisinde yer alan canlıların bir tehlike oluşturmamasından emin olunması gerekmektedir. Aynı zamanda denizde yüzmek için mavi bayraklı plajların tercih edilmesi önerilir. Çünkü bu plajlar olabilecek risk faktörleri test edilerek tehlike oluşturmamaktadır.
- Denizde yüzme esnasındayken oluşabilecek kramp durumunun sağlıklı bir şekilde karaya ulaşabilmek açısından can kurtaran hizmetinin verilen plajları tercih edilmesi önerilir. Aynı zamanda sığ suları göstermekte olan uyarı levhalarının bulunulan yerde de yüzmek olası tehlikelerin oluşmasına neden olabilmektedir.
- Bulanık ve dibi net görünmeyen sulara atlamamak gerekiyor. Bunun nedeni ise bazı kayalıklar güneş ışığında görünmemektedir.
- Benzer vakalar sık sık yaşanmasıyla birlikte yaşanan riskli bölgelerin yüzme öncesinde çevrenin güvenlik önlemlerinin yeterli derecede alınması incelenmesi gerekmektedir.
- Yüzmek için havuz tercihinde bulunmanız durumunda ise mutlaka derinliğinden emin olmanız gerekmektedir. Ayrıca yüzülen havuzun dezenfeksiyonlu olup olmadığından emin olmanız gerekir. Aksi taktirde hijyenik olmayan bir havuzun olumsuz etkileri olabilmektedir.