Genel olarak erkeklerde baş, yüz ve alın bölgesinde görülmekte olan aşırı terleme, gerek görüntü olarak gerekse vermiş olduğu rahatsızlık hissiyatı sebebiyle kişinin günlük yaşantısını olumsuz yönde etkilemekte olan önemli problemlerden biridir. Yüz terlemesi sosyal ve psikolojik sebeplerden kaynaklı meydana gelebilmektedir. Genetik faktörler, kilolu olmak, egzersiz yapmak, aşırı sıcak hava, depresyon, stres, zorlayıcı aktiviteler, baharatlı yiyeceklerin tüketimi gibi sebeplerden meydana gelen yüz terlemesinin tedavisi nelerdir? Peki, yüz terlemesi nasıl tedavi edilir? Merak edilen tüm detaylar yazımızda yer almaktadır.
İçerik Başlıkları
Yüz Terlemesi Nedir
Aşırı derecede yüzün terlemesi genel olarak alında, yüzde ve saçlı bölgelerde meydana gelen bir terlemedir. Sadece yüzde olabileceği gibi, yüzle birlikte eller, bazen koltuk altı ve ayak bölgesi terlemeleriyle birlikte meydana gelmektedir. Bazen ise yüz kızarmasıyla da olabilmektedir. Aşırı yüz (kafa, baş) terlemesi kişinin gün içerisindeki faaliyetlerini, sosyal yaşamını, öğrenimini, iş yaşantısını, psikolojik durumunu etkileyecek derecede ise, bu duruma aşırı yüz terleme hastalığı olan “fasiyal hiperhidroz” denilmektedir.
Yüz Neden Sürekli Terler
Yüz neden sürekli terler? Sorusu oldukça merak edilen konularda yer almaktadır. Kısaca açıklamamız durumunda; Vücudun yağ oranı ve yüz üzerindeki terleme durumu aynı orantılıdır. Kilolu insanlar zayıf insanlara göre daha fazla mineral depolamasından dolayı ter bezleri daha fazla çalışmaktadır. Yüzde aşırı miktarda terlemenin bir diğer nedeni ise zorlayıcı tempoda yapılan egzersizler ve vücudun aşırı sıcak havaya maruz kalmasından kaynaklıdır.
Yüz Terlemesinin Tedavisi Nelerdir
Aşırı derecede terlemenin herhangi bir türü olan herkes için ilk adım, aşırı terlemenin farklı bir tıbbi durumdan ya da bir ilacın yan etkisinden kaynaklanmasından dolayı emin olmak için yapılan bir değerlendirmeyi içermekte olan bir tıbbi kontrol için doktora görünülmesi gerekmektedir. Aşırı terlemenin farklı bir tıbbi durumun olması ya da bir ilaç kullanıma bağlı olmasından dolayı buna ikincil hiperhidroz denilmektedir. İkinci hiperhidroz daha ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini işaret edebilmekte ve bu sebeple de daima önce düşünülmelidir.
Yüz terlemesi şiddetli olmaması durumunda terleme önleyici krem, losyon, sabun, jel vb. ürünlerin kullanımını her gün düzenli olarak özellikle de akşamları yüze (göz, ağız, burun hariç) uygulayarak terlemenin hafiflemesi sağlanabilmektedir. Bu ürünlerin kullanımı aluminyum klorid ter bezi kanalını tıkayarak terin dışarıya çıkışını önlemektedir. Fakat terleme şiddetinin yüksek olması durumunda bu tıkaç yüksek ter basıncıyla birlikte itilerek açılmakta ve tedavisi etkisiz kalmaktadır. Aynı zamanda alerji, cilt tahrişi yapabilmektedir. Daha şiddetli yüz terlemesinde, ilaç tedaisi ve botoks tedavilerileri de uygulanabilmektedir.
Yüz Terlemesini Ne Engeller
Kafein, alkol, baharatlı gıdalar, şeker, sarımsak ve soğan olarak sıralanmaktadır. Bununla birlikte taze meyve, adaçayı, tam tahıllı ekmek, kalsiyum, zeytinyağı, domates suyu ve bol soğuk su alımı terlemelerin azalmasını sağlamaktadır.
Terlemek Cildi Güzelleştirir Mi
Terlerken yalnızca ıslanmış gördüğünüz bölgelerde değil, tüm vücuttan sıvı atılmaktadır. Bu durumda cildinizin her bölgesi temizlenmekte ve gözenekleriniz daha iyi şekilde çalışmaktadır. Yani terleme, bölgesel olarak vücudunuza ve cildinize egzersiz yaptırır. Cildiniz de her zaman canlı, taze ve parlak bir görünüme sahip olur.
Yüzüm Çok Terliyor Ne Yapmalıyım
- Talk pudrası: Talk pudrası da yüzdeki aşırı derecede terlemeyle mücadele etmek açısından etkili maddelerden biridir. Gün içerisinde 2 ila 3 kez yüzünüze talk pudrası serpiniz, böylece pudra yüzdeki teri emecek ve sizlerin kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.
- Buz Küpleri: Temiz bir bez yardımıyla buz küplerini sarınız. Bu bezle yüzünüzü gün içerisinde 2 ila 3 kez siliniz.