Yumurtanın içeriğindeki besin değerleri o kadar yüksek ki anne sütünden sonra sağlığa en faydalı ikinci besin maddesidir. Bu nedenle yumurtanın günlük en az bir adet tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilir. Gün içerisinde gereksinim duyulan enerjinin önemli bir kısmını içeriğindeki kalori ve yüksek besin değeri ile yumurta tek başına sağlar. Yemek yemeden evvel iştahın kabarmasına neden olan ‘ghrelin’ hormonunun düzeyini yumurtanın düşürdüğü tespit edilmiştir.
İçerik Başlıkları
1 Tane Haşlanmış Yumurta Kaç Kalori
Yukarıdaki videoda 1 adet haşlanmış yumurtanın kaç kalori olduğu, diyette yumurta yenir mi ve yumurta kilo verdirir mi gibi soruların cevaplarını Beslenme ve Diyet Uzmanı Deniz Zünbülcan vermiştir.
Ana besin maddelerimizden olan yumurtayı tüketmek için omlet, haşlanmış ve menemen başta olmak üzere birçok yol vardır. Yumurta sadece sabah kahvaltılarımız değil, tükettiğimiz hamur işleri içinde olmazsa olmazdır. Aynı zamanda sporcu beslenmesinde de temel besin maddelerindendir. Sağlıklı beslenmek için önemli bir besin maddesi olan yumurtanın boyutu küçük olsa da içeriğindeki besin değerleri çok yüksektir. En çok merak edilen sorulardan bir tanesi de 1 tane haşlanmış yumurta kaç kalori olduğudur. Bu sorunun cevabını aşağıda verdik ancak ondan önce yumurta ile ilgili bilinmesi gereken önemli bilgiler vardır.
Bir zamanlar kötü kolesterol ile nam salan yumurtanın sarısı ile beyazının birbirinden ayırt edilerek tüketildiği günleri geride bıraktık. Bir vitamin ve mineral deposu olan yumurtanın en önemli özelliklerinden birisi de uzun süre tokluk hissi vermesidir. Bu özelliğiyle diyet listelerinin baş tacı bir besin maddesidir. Yumurta içeriğinde bol miktarda çinko, magnezyum, potasyum, folat ve bakır barındırmaktadır.
Bir Yumurta Kaç Kalori
S boy diye tabir edilen 40 gram ağırlığındaki 1 adet küçük boy yumurtanın kalori değeri ortalama 62’dir. M boy olarak tabir edilen 50 gram ağırlığındaki 1 adet orta boy yumurtanın kalori değeri ortalama 77’dir. Large olarak tabir edilen ve 60 gram ağırlığında olan bir büyük yumurtanın kalori değeri ortalama 92’dir. Yine bir büyük boy yumurtanın içeriğinde 6.3 gram protein, 0.4 gram karbonhidrat ve 5 gram yağ vardır.
Yumurtanın Sarısı Kaç Kaloridir?
Yumurtanın sarısının içeriğinde yağ ve kolesterol olduğunun bilinmesinde sağlık açısından yüksek fayda var. Ayrıca yumurtanın sarısı ak kısmıyla kıyaslandığı zaman daha fazla kalori içermektedir. Bu nedenle de yumurta tüketilirken sarısı ile beyazı ayırt edilmeden bütün olarak tüketilmelidir. 1 adet orta boy yumurtanın sarısının içeriğinde ortalama 70 kalori vardır. Buradan da anlaşılıyor ki yumurtanın kalori değerinin çok önemli bir kısmı sarısının içeriğinde bulunmaktadır.
Yumurtanın Beyazı Kaç Kaloridir?
Yumurtanın ak olarak da adlandırılan beyaz kısmının kalori değer sarısına göre çok düşük olsa da protein değeri çok yüksektir. 1 orta boy yumurtanın beyaz kısmının kalori değeri ortalama 15’dir. Yumurtanın ak kısmında neredeyse hiç kalori bulunmaz. Ak kısmının yağ değeri de (0.06) çok düşüktür. Sıkı bir diyet programı uygulayanlar ile kolesterol problemi olanlar için yumurtanın beyazı çok ideal bir besin maddesidir.
Haşlanmış Yumurta Kaç Kalori
Yumurtanın en fazla tüketilen çeşitleri arasında şüphesiz haşlanmış yumurta da yer almaktadır. Bu nedenle haşlanmış yumurtanın kalori değerleri en fazla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Küçük boy bir adet haşlanmış yumurtanın kalori değeri ortalama 60’tır. Orta boy 1 adet haşlanmış yumurtanın kalori değeri ise ortalama 75’tir. 1 adet haşlanmış yumurtanın ak kısmının kalori değeri 17 iken, sarı kısmının kalori değeri ise 55’tir. 100 gram gelen 1 adet haşlanmış yumurta ise toplamda 155 kalori içermektedir.
1 tane yumurta kaç kalori
Kahvaltı sofralarında gönül rahatlığıyla tüketilebilecek haşlanmış yumurta, hızlı ve sık açlık hissini engellediğinden dolayı dengeli ve sağlıklı beslenme açısından oldukça faydalıdır.
Sucuklu Yumurta Kaç Kaloridir?
Sucuklu yumurtayı sevmeyen insan bulmak, herhalde samanlıkta iğne aramak gibi bir şeydir. Ancak sucuklu yumurta bu kadar çok sevilse de tüketirken kalori değerlerini unutmamak gerekiyor. Sucuklu yumurtanın içeriğinde yüksek oranda yağ bulunduğundan kalori değeri çok yükselmektedir. Bir porsiyon sucuklu yumurtanın ortalama kalori değeri 242’dir.
Omlet Kaç Kalori
Yumurtanın en fazla sevilen çeşitlerinden biride omlettir. Omletin kalori değerleri ise içerisine katılan malzemeye göre değişir. Diyet uygulayanlar, yağ ve tuz katılmadan sadece yumurtanın akıyla yapılan protein kaynağı omleti kahvaltılarda gönül rahatlığıyla tüketebilirler. İşte malzemesine göre omletin kalori değerleri;
- 1 orta porsiyon sade omlet 101 kalori içermektedir.
- 1 orta porsiyon mantarlı omlet 135 kalori içermektedir.
- 1 orta porsiyon kaşar peynirli omlet 240 kalori içermektedir.
- 1 orta porsiyon patatesli omlet 390 kalori içermektedir.
- 1 orta porsiyon soğanlı omlet 197 kalori içermektedir.
- 1 orta porsiyon mantarlı ve közlenmiş kırmızı biberli omlet 148 kalori içermektedir.
- 1 orta porsiyon beyaz peynirli omlet 205 kalori içermektedir.
- 1 orta porsiyon maydanozlu omlet 93 kalori içermektedir.
Yumurta Kilo Yapar mı?
Uzmanlar, yumurtanın kilo aldırdığına dair kesin bir kanıya varamıyor. Ancak yumurtanın aşırı tüketimi içerdiği yüksek kaloriden dolayı kilo aldırabilir ve yan etkilerinden dolayı da istenilmeyen sağlık problemlerine neden olabilir. Yumurtanın küçük bir porsiyonu dahi uzun süre tokluk hissi verdiği için diyet listelerinin vazgeçilmez besin maddelerindendir. Kendisini uzun süre tok hissetmek isteyenler ile protein ve vitamin bakımından zengin beslenmek isteyenler için yumurta en iyi tercihtir. Kilosunu kontrol etmek isteyenler ise yumurtanın kalorisi yüksek sarısındansa, kalorisi çok düşük beyazını tuzsuz ve yağsız olarak tüketebilirler.
1 Haftada 7 Kilo Verdiren Haşlanmış Yumurta Diyeti Nasıl Uygulanır?
Sabah kahvaltısında 1 ince dilim kepek ekmeği, yağ ve tuz oranı az kibrit kutusu kadar peynir, 1 fincan şeker içermeyen yeşil veya beyaz bitki çayı.
Sabah kahvaltısı 1 hafta boyunca aynıdır.
İlk Gün
Öğlen yemeğinde 2 tane haşlanmış yumurta, domates ve salatalıktan yapılmış ve yağ eklenmemiş söğüş salatası yenilmelidir.
Akşam yemeğinde ise 1 porsiyon az yağlı köfte, limonu bol, yağ eklenmemiş yeşillikli salata tüketilmelidir.
İkinci Gün
Öğlen yemeğinde 1 tane simit, 1 bardak az yağlı yoğurttan yapılan ve tuz içermeyen ev yapımı ayran.
Akşam yemeğinde ise yarım porsiyon haşlanmış tavuk göğsü, limonu bol, yağ içermeyen yeşil salata tüketilmelidir.
Üçüncü Gün
Öğlen yemeğinde 1 ince dilim kepek ekmeği, yağsız küçük bir kase yoğurt, limonu bol, yağ içermeyen yeşil salata.
Akşam yemeğinde ise 2 büyük dilim az yağlı ızgara et, yağ içermeyen limonu bol yeşil salata tüketilmelidir.
Dördüncü Gün
Öğlen yemeğinde 200 gram haşlanmış patatesle hazırlanmış yağ eklenmemiş ve az tuz içeren patates salatası
Akşam yemeğinde 5 tane kuzu pirzola, yağ içermeyen limonu bol yeşil salata tüketilmelidir.
Beşinci Gün
Öğlen yemeğinde 2 tane yumurta ile hazırlanmış az tuzlu ve az yağlı menemen, yağ içermeyen limonu bol yeşil salata
Akşam yemeğinde ise 1,5 porsiyon yağ içermeyen sade makarna, 1 küçük kase içeriğinde yağ olmayan yoğurt tüketilmelidir.
Altıncı Gün
Öğlen yemeğinde 2 tane haşlanmış sosis, yağ içermeyen limonu bol yeşil salata
Akşam yemeğinde ise 2 tane pirinçli olmak koşuluyla az yağlı ve az tuzlu biber dolması, 2 yemek kaşığı yağ içermeyen yoğurt tüketilmelidir.
Yedinci Gün
Öğlen yemeğinde 1 ince dilim kepek ekmeği, 100 gram tuz ve yağ içermeyen beyaz peynir, yağ içermeyen söğüş salata
Akşam yemeğinde ise az yağlı şiş ızgara, limonu bol yağ içermeyen yeşil salata tüketilmelidir.
Haşlanmış yumurta diyetini uygulamadan önce doktorunuza mutlaka danışmanız gerektiğini sakın unutmayın.
Yumurtanın Sağlığa Faydaları
Besinlerin içerisindeki en kaliteli protein yumurtanın içeriğindedir. Vücuttaki hücrelerin gelişiminde yumurtanın etkisi büyüktür. Kemik gelişimi ve gözler için oldukça faydalı olan yumurtanın güçlü bir hafıza içinde tüketilmesinde fayda vardır. Sağlıklı bir solunum yolu ve sindirim sistemi için önemli bir besin olan yumurta, enfeksiyonlara karşıda koruyucu etki sağlar.
Yumurtanın içeriğindeki kolesterol miktarı çok az olsa da kolesterolü yüksek olanların haftada en fazla 2-3 defa tüketmesinde fayda var. Ayrıca yumurtayı çok aşırı tüketmek kalp ve cilt rahatsızlığı gibi sağlık problemlerine neden olabilir. Yumurtanın bunlar dışında ispatlanmış herhangi bir zararı bulunmuyor. Yumurta tüketimi günlük 2 taneyi geçmemelidir.