Ekmek kalori miktarı ve karbonhidrat içeriğiyle birlikte faydalı besin kaynakları arasında ilk sıralarda yerini almasa da, Türk mutfağı ve gün içerisindeki beslenme tarzının olmazsa olmaz alışkanlıkları arasında yer almaktadır. Diyet döneminde zayıflama telaşında olanlar, ekmek kaç kalori, ekmekte kaç kalori var, gibi soruların cevaplarını merak etmeye başlamaktadır. Bu yazımızda kilo kontrolünü sağlamak isteyen kişilerin ekmek tüketimini sağlık sınırında tutmalarına yardımcı olacak ekmek kalori bilgilerinin detaylarını paylaşılacaktır. Peki, yarım ekmek kaç kalori?
İçerik Başlıkları
Yarım Ekmek Kaç Kalori
Diyet döneminde en çok merak edilenlerden biri de ‘yarım ekmek kaç kalori’ sorusudur. Peki, yarım ekmek kaç kalori sorusuna kısa bir şekilde cevap vermemiz durumunda 150 gram ağırlığındaki yarım ekmek yaklaşık olarak 385 kalori olduğunu belirtebiliriz.
1 Dilim Ekmek Kaç Kalori
- Toplumun her kesimine, farklı damak zevklerine göre uyum sağlayacak çeşit ve fiyatta olan ekmeklerin mahalle fırını, bakkal ve marketlerden kolay bir şekilde ulaşım sağlayabilir olması durumunda tüketim sıklığının en büyük sebeplerinden, ayrıca ekmek arası sokak lezzetlerinden, tost, hamburger, sandviç ve bilumum çabuk yemek çeşitlerinden bahsetmedik bile.
- Peki, ‘bir dilim ekmek kaç kalori’ sorusunun cevabını merak edenler için ekmeğin yapılmış olduğu un çeşidine göre farklılık göstereceğini de bilmekte fayda olacaktır.
En yaygın bir şekilde tüketimi sağlanan çavdar ekmeğin kalori miktarı aşağıdaki gibidir:
- 1 ince dilim 30 gram ağırlığındaki çavdar ekmek 65 kaloridir.
- 1 orta dilim 35 gram ağırlığındaki çavdar ekmek ise 75 kalori değerindedir.
- 1 kalın dilim 60 gramdaki çavdar ekmek ise 128 kaloridir.
- 1 adet orta boy çavdar ekmek 350 gramdaki yaklaşık 740 kaloridir.
- 100 gram çavdar ekmek ise 210 kalori değerindedir.
Beyaz Ekmek Kaç Kalori
- Toplumumuzun sofra kültüründe ekmek denildiğinde akıllara ilk gelen “somun ekmek” olarak da bilinen beyaz ekmek kalori miktarı diğer ekmek çeşitlerine göre daha yüksektir.
- Fırından yeni çıkan, sıcacık ve çıtır çıtır olan beyaz ekmek, lezzet açısından denilecek hiçbir şey yoktur. Fakat lif açısından düşük ve besin değerleriyle birlikte sanılanın aksine doyum sağlamamaktadır. İşlenmiş undan kaynaklı kan şekerinin ani bir şekilde yükselmesini ve kısa zaman içerisinde tekrardan acıkmasına neden olan beyaz ekmek, zayıflama döneminde olan kişilerin uzak durması gerektiği önerilir.
Beyaz ekmek kalori oranları dilim ve gramajlarına göre aşağıdaki gibidir:
- 1 ince dilim 25 gram olan beyaz ekmek 65 kaloridir.
- 1 orta dilim 30 gram olan beyaz ekmek 78 kaloridir.
- 1 kalın dilim 35 gram olan beyaz ekmek 90 kaloridir.
- 100 gram beyaz ekmek ise 255 kaloridir.
- Yarım ekmek kaç kalori? Yarım beyaz ekmek 150 gram oranında 385 kaloridir.
Ekmek Kilo Aldırır Mı, Diyette Ekmek Yenir Mi
- Ekmeğin kilo almaya neden olup olmaması, tüketimini sağlamış olduğunuz dilim miktarına göre ve ekmek çeşidine göre ve ekmek ile birlikte tüketimi sağlanan yemeklere bağlı değişim göstermektedir.
- Diyet döneminde ve zayıflama döneminde olan kişilerin, ince ya da çok ince dilimlerdeki ekmekleri (tercihe bağlı kepekli veya tam tahıllı) az yağlı (mümkün olduğunca zeytinyağlı) sebze yemekleri ile birlikte tüketildiğinde bu durum endişelenme boyutuna ulaşmamaktadır. Aksi halde gün içerisinde ihtiyaç duyulmakta olan enerji vermesine yönelik, spor ile birlikte desteklenmesi gereken diyet planlamalarının içerisinde bulunur.
- Karbonhidrat içeriğine sahip olmayan sıfır karbonhidrat diyeti veya yüksek proteinli diyetler haricine zayıflama döneminde ince ve az olmasıyla birlikte kahvaltıda ekmek tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
- Bunlarla birlikte beyin dokusu gereken enerjinin karbonhidrat kaynaklarından sağlanmaktadır. Sinir sisteminin yeterli miktarda çalışması için gerekli olan B vitamini içermekte olan ekmekler, gün içerisinde yorgunluk ve halsizlik gibi durumların önüne geçmede etkili olmaktadır.
- Tüm bu bilgiler ile birlikte çıkarılan sonuç, beslenme uzmanınızın belirtmiş olduğu sınırlar ve süreleri (genel olarak sabah saatleri) aşmadığınız sürece diyet esnasında ekmek tüketiminin ciddi oranda bir sakıncası bulunmamaktadır; fakat bu aşamada diyetinizdeki içerik önem taşımaktadır.
- Sıfır karbonhidrat, dukan diyeti, protein diyeti gibi düşük karbonhidrat ve yüksek protein içeriğine sahip olan diyetlerde bünyenize bağlı olarak beslenme şeklinizi diyetisyen ile birlikte belirlemeniz de fayda olacaktır.