Günümüzde birçoğumuz kilo vermek istemektedir. Boy Kilo Endeksi yada bir diğer adıyla Vücut Kitle İndeksi, vücudunuzdaki tahmini yağ oranını gösteren bir değerdir.
Konunun detaylarına girmeden önce boy ve kilonuzu girerek VKİ değerinizi öğreniniz ve aşağıdaki bilgileri bu doğrultuda okursanız daha faydalı olacaktır.
Vücut Kitle İndeksi Hesaplama
Your BMI is......
BMI | Classification |
---|---|
less than 18.5: | Underweight |
18.5 - 24.9: | Normal weight |
25 - 29.9: | Overweight |
30 - 34.9: | Class I Obese |
35 - 39.9: | Class II Obese |
40 upwards: | Class III Obese |
Vücut kitle indeksi sonucunda tahmini değerler bizlerin nasıl beslenme programı uygulayacağımızı ve hatta nasıl bir antrenman programı uygulayacağımızı da etkilemektedir.
Yağ oranının yüksek olması birçok hastalıkların riskini taşımaktadır. Konuyla ilgili merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını sizler için aşağıda paylaştık.
İçerik Başlıkları
Vücut Kütle İndeksi Nedir
Vücut Kitle İndeksi, bir diğer adıyla boy kilo indeksi vücudunuzdaki tahmini yağ oranını gösteren bir değerdir. Kişinin kilosunun boyuna göre normal olup olmadığının belirtilmesi için kullanılmaktadır. Elde edilen verilerle kişinin kendisi için sağlıklı ve ideal kilosuna ne kadar yakın olduğunu göstermektedir.
Vücut kitle indeksi, kişilerde aşırı kilonun tespit edilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Yetişkin, genç ve çocuk bireylerde beslenmeye bağlı olarak yağlanma da görülmektedir. Böylece tespit edilen değerlere göre uygun beslenme programı ve antrenman programı hazırlanmaktadır.
Vücut kitle indeksi, yağ ölçümü ile paralel sonuçlar gösterse de yağ oranı hakkında kesin sonuçlar vermemektedir. Yapılan hesaplamaların sonucuna göre, vücut kitle indeksi yüksek çıkarsa, kişinin vücudunda çok fazla yağ olduğu anlamına gelmektedir. Bu nedenle kişide, kalp rahatsızlıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi birçok hastalıklara sebep olmaktadır. Vücut kitle indeksi düşük çıkarsa, kişinin boyuna göre zayıf olduğu anlamına gelmektedir. Bu durumda da kişide, bağışıklık sisteminin düşmesi, anemi ve kemik erimesi gibi rahatsızlıklara neden olmaktadır.
Beden / Vücut Kitle Endeksi Hesaplama
Vücut ağırlığının boy uzunluğunun karesine bölünmesi ile birlikte hesaplanmaktadır. Sonuç olarak elde edilen değer yani beden kitle indeksi aşağıdaki belirtilen aralıklara göre değerlendirilmektedir.
- 0-18,4 : Zayıf
Boy uzunluğunuza göre uygun ağırlıkta olmadığınızı ve zayıf olduğunuzu göstermektedir. Zayıflık, bazı hastalıklar için risk oluşturmaktadır ve istenmeyen sorunlarla karşılaştırabilir. Yeterli ve dengeli beslenmelisiniz. - 18,5 – 24,9 : Normal
Boy uzunluğunuza göre uygun ağırlıkta olduğunuzu göstermektedir. Yeterli ve dengeli beslenmeye ve düzenli egzersiz yapmaya ve mevcut ağırlığınızı korumaya özen gösterin. - 25,0 – 29,9 : Fazla Kilolu
Boy uzunluğunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu göstermektedir. Fazla kilolu olma durumunda gerekli önlemler alınmadığında çeşitli hastalıklara yol açmaktadır. Bu nedenle mutlaka yeterli ve dengeli beslenmeye ve düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin. - 30,0 – 34,9 : Şişman ( I. Sınıf – Obez )
Boy uzunluğunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu ve bir başka deyişle şişman olduğunuzun bir göstergesidir. Şişmanlık, birçok hastalıklar için risk faktörüdür. Mutlaka bir hekim/diyetisyen kontrolüyle sağlıklı beslenme programıyla birlikte zayıflayarak normal ağırlığa inmeniz için sağlığınız açısından oldukça önem taşımaktadır. Bunlarla birlikte mutlaka günde 30 ila 45 dakika arası yürüyüş yapmanızı öneririz. - 35,0 – 44,9 : Şişman ( II. Sınıf – Obez )
Boy uzunluğunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu ve bir başka deyişle şişman olduğunuzun göstergesidir. Mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurunuz. Hekim/diyetisyen desteği ile sağlıklı beslenme programıyla ve düzenli egzersiz yapmakla birlikte zayıflayarak normal ağırlığınıza inmeniz için sağlığınız açısından oldukça önem taşımaktadır. Durumu lütfen ihmal etmeyiniz. - 45,0 ve üzeri : Aşırı Şişman ( III. Sınıf – Aşırı Obez )
Boy uzunluğunuza göre vücut ağırlığınızın fazla olduğunu ve bir başka deyişle de aşırı şişman olduğunuzun göstergesidir. Mutlaka bir diyetisyen kontrolü altında zayıflayarak normal ağırlığınıza inmeniz için sağlığınız açısından oldukça önem taşımaktadır.
Vücut Yağ Oranı Nedir
Bir kişinin vücut yağ oranı veya vücut yağ yüzdesi, kişinin vücudunda bulunan yağ doku ağırlığının kişinin toplam ağırlığına veya yüzdesine orantılıdır.
İnsanın hayati fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için gerekli miktarda yağ, cinsiyete göre farklılıklar gösterebilmektedir. Doğurganlık ve hormonal fonksiyonlardan dolayı kadınlarda gerekli olan miktar erkeklere göre daha yüksektir.
Esansiyel yağ yüzdesi erkekler için %3-%5 miktarındadır. Kadınlarda ise bu oran %8-%12 oranı arasında değişimler gösterebilmektedir. Bununla birlikte olmak üzere göğüs ve bel bölgesindeki toplanan depo yağların sebebi ile kişinin vücut yağ oranıyla bu değerlerin üzerinde olabilmektedir.
Çoğunlukla kullanılan vücut kitle indeksi aksine, boy ve kilodan bağımsız olarak vücut kompozisyonu hakkında bilgi vermektedir ve vücut yağ oranı, kişinin sağlığını belirlemek açısından oldukça önemli bir veridir.
Vücut kitle indeksi, vücut yağ oranını hesaplamadığı için özellikle kas oranı normalden yüksek olan kişilerde şişman veya obez sınıflandırılması yaparak hatalı sonuçlar vermektedir.