Vücut Kitle İndeksi Nedir

vücut kitle indeksi nedir
vücut kitle indeksi nedir

Vücut kitle indeksi, kişinin yağ oranıyla ilgili fikir sahibi olunması konusunda yardımcı olmaktadır. Vücut kitle indeksi kesin bir sonuç vermemektedir. Farklı bir deyiş ile direk vücut yağ oranını ölçmemektedir. Bu durum için vücut yağının tahmin edilebilmesi açısından bir denklem kullanılmaktadır. Peki, vücut kitle indeksi nedir?, vücut kitle indeksi hakkında tüm detayları sizlerle paylaşmıştır.

Vücut Kitle İndeksi Nedir

Vücut kitle indeksi, kişinin doğru sahip olup olmadığını görmek açısından kiloyu boy ile karşılaştırmakta olan ölçümlerdendir. Bu ölçüm, “Body Mass Index (BMI)” ve Türkçe karşılığı ise “Vücut Kitle Endeksi (VKE)” olarak adlandırılmaktadır. Çoğunlukla çocuklarda, gençlerde ve yetişkin bireylerde yağlanmanın sebep olduğu fazla kiloyu bulmak açısından kullanımı sağlanır. Vücut kitle indeksi çoğunlukla vücut yağını ölçme ile aynı olsa da, birinin ne kadar yağ oranı olduğu hakkında net bir sonuç vermemektedir. Başka bir deyişle, doğrudan vücut yağını ölçmemektedir. Bunun için, vücut yağının tahmin edilmesi için bir denklem kullanılmaktadır.

Kişide ne kadar yağ ve kas oranı bulunduğunu tespit edebilmek amacıyla daha iyi bir fikir sahibi olabilmek için daha fazla ölçüm yapılması gerekir. Bu sebeple de boy-kilo endeksi, bir kişinin ne kadar yağlı olup olmadığını öğrenmenin yollarından biridir. Hesaplama sonrasında kişinin vücut indeksi yüksek olması durumunda bu kişinin vücudun da aşırı derece de yağ miktarının bulunduğu anlamına gelebilmektedir. Farklı bir deyişle, BMI’si yüksek olan kişilerin kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalıklara yakalanma olasılığı da yüksektir.

BMI’ları çok düşük olması durumunda ise kişi boyuna oranda daha fazla zayıftır. Bu ayrıca osteoporoz, zayıf bağışıklık sistemi ya da anemi gibi pek çok farklı hastalığın belirtisi olabilmektedir. Kısacası, kolay bir şekilde hesaplanmakta olan ve kişinin ideal kilosunda kalmasına yardımcı olan kilo-boy indeki, kilo kontrolünü sağlayabilmek açısından ve daha da önemlisi kilo sebebiyle oluşan sağlık sorunlarından korunmaya yardımcı olmaktadır.

Vücut kitle indeksi yüksek olan bireylerin, özellikle de tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, felç, kalp rahatsızlıkları, eklem ve safra kesesi rahatsızlıkları, uyku apnesi ve horlama, kanser, tip 2 diyabetten kaynaklı rahatsızlıklar ve erken ölüm olasılığı daha yüksek olmaktadır.

Vücut kitle indeksi oldukça önemli olsa da, bir kişinin sağlık riskinin anlaşılması açısından kullanımı sağlanan tek şey değildir. Bir kişinin sağlığıyla alakalı bilgiler tansiyonu, kan şekeri seviyesi, sigara ya da içki tüketip tüketmediği, menopozda olup olmadığı, kolesterol seviyesi, yaş, cinsiyet ve birçok bilgiler ile elde edilmektedir.

vücut kitle indeksi kaç olmalı
vücut kitle indeksi kaç olmalı

Vücut Kitle İndeksi Kaç Olmalı

  • O-18,4 BMI (Zayıf) : Kişinin boyu ile orantılı vücut ağırlığının yetersiz olmasını göstermekte olan bu değerle karşılaştırılması durumunda kişinin diyetisyen eşliğinde sağlıklı bir şekilde kilo alması önerilir.
  • 18,5-24,9 BMI (Normal) : Bu referans aralığı kişinin ideal bir kiloya sahip olduğunu göstermektedir. Bu değere sahip olan kişilerin düzenli, dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığını sürdürmeleri tavsiye edilir.
  • 25-29,9 BMI (Fazla Kilolu): Kişinin boyuna göre ağırlığının fazla olduğunu göstermekte olan bu referans aralığında kişinin uygun diyet planlaması uygulamasıyla fazla kilolarından kurtulması önerilir.
  • 30-34,9 BMI (Şişman) : Birinci derece obez kategorisinde yer alan bu referans aralıığının, kişinin kilosunun sağlık bakımından risk oluşturacak seviyede olduğu anlaşılmaktadır. Bu kişilerin ise bir diyetisyen desteği ile birlikte kilo vermesi önerilir.
  • 35-44,9 BMI (Şişman) : İkinci derecede obez olarak adlandırılan bu referans ağırlığına sahip olan kişilerde kalp ve damar hastalıkları bakımından risk yükselmektedir. Kişinin kilo verebilmesi için diyetisyen desteği alması önerilir.
  • 45+ BMI: (Aşırı Şişman) : Üçüncü derecede obez kategorisinde yer alan bu referans aralığı, kişinin hastalık gelişme riskinin oldukça yüksek olduğu anlamına gelmektedir. Hekim ve diyetisyen eşliğinde kilo verilmesi önerilir.

Yaş Aralığına Göre Bir Bireyin İdeal Vücut Kitle İndeksi Nedir

  • 19-24 Yaş : 19-24 BMI
  • 25-34 Yaş : 20-25 BMI
  • 35-44 Yaş: 21-26 BMI
  • 45-54 Yaş : 22-27 BMI
  • 55-64 Yaş : 23-28 BMI
  • 65 Yaş ve üzeri : 24-29 BMI