Vitaminler kilo alımına neden olmaz. Dengesiz, düzensiz ve yetersiz miktarda beslenmekte olan kişilerde, sağlık problemi yaşayanlarda vitaminler de mineraller de yeterli miktarın altına inebilmektedir. Bu kişiler kilo kaybı yaşayabilir, iştahsızlık hissedebilir ya da sindirim sistemi ile ilgili problemler yaşayabilmektedir. Hekimin istediği tetkiklerin sonucunda meydana gelen eksikler yerine konulmasıyla, kayıba neden olan hastalık tanımlanarak tedavisi düzenlenerek iştahları da sindirim sistemlerinin etkinlikleri de düzenlemekte ve sağlıklı bir kiloya ulaşılmaktadır. Bu beklenilen, istenilen, hedeflenen sonuçtur. Vitaminlerin ve minerallerin oluşturmuş olduğu yan etki değildir. Kilo yönetimi ve beslenme eğitimi döneminde gereksinim duyulan maddelerden kilo artışı kaygısıyla sakınmak doğru olmamaktadır. Peki, vitaminler kilo aldırır mı? B12 vitamini kilo aldırır mı? Hep birlikte inceleyelim.
İçerik Başlıkları
B12 Vitamini Kilo Aldırır Mı
Suda erimekte olan, ısıya karşı dirençli fakat ışığa duyarlı B12 vitamini karaciğer üzerinde depolanmaktadır. Sinir kılıfının (miyelin) korunması, kemik iliğinde alyuvar (eritrosit) yapımında artış görülmesi, demirin depolanması, ağrının azaltılması, enerji sağlama, tepkime zamanının kısaltarak beyin etkinliklerine destek olunması, toksinlerin atılması, homosistein yapımının engellenmesiyle birlikte kalp-damar sistemine destek olmada B12’nin en başta gelen görevleri arasında yer almaktadır. Bu görevler ise B9 yani folik asit desteği ile birlikte başlamaktadır. Eksiklik görülmesi durumunda ise halsizlik, güçsüzlük, denge bozuklukları, ellerde ve ayaklarda uyuşukluk ve karıncalanma, yürüme güçlüğü, unutkanlık, yorgunluk, sürekli olarak uyku halinde olma ve psikiyatrik bulgular olarak meydana gelmektedir.
Enjeksiyon Çok Daha Etkili
Vücudumuzun üretemediği bu vitamini öncelik olarak karaciğer ve böbrek, et, tavuk, balık, kabuklu deniz ürünleri, yumurta ve süt ürünlerinden alırız. B12, midede yer alan bazı hücrelerin salgılamış olduğu bir taşıyıcı protein (intrensek factor) ile ince bağırsaklardan kalsiyum varlığında emilim sağlamaktadır. Kas içerisinde (kalçadan) iğne yapılması durumunda, ağızdan alımından 50 kez daha fazla etkiye sahiptir. Yaşlılar, vejetaryenler, mide operasyonu geçiren kişiler, hamileler, emzirenler, sporcular, alkol veya sigara kullananlar, uzun süre mide asidinin azalmasını sağlayan ilaç kullananlar, emilim problemi yaratan rahatsızlığı olanlar, karaciğer hastaları B12 vitamini eksikliği ile karşılaşmaları söz konusu olabilmektedir. Erişkinlerde günlük ihtiyaç ise 3-4 mcg’dır.
B12 Vitamini Kilo Verdirir Mi
B12 vitaminin kullanımında kilo aldırmaya yönelik endişeler oldukça yaygındır. Fakat B grubu vitaminler, kilo vermeye yönelik etkilerin olumlu yönde olan vitaminler arasında yer almaktadır. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda B6 ve B12 vitaminlerini kullanmakta olan deneklerin kilo artışı yaşamadıkları aksine kilo kaybının yaşanması tespit edilmiştir. Fakat bu kişiler genellikle sağlıklarına dikkat etmekte olan, dengeli beslenme düzenine sahip ve düzenli olarak egzersiz yapan, vitamin desteklerini kullanmayı ihmal etmeyen kişiler olduğunuda göz önünde bulundurulmalıdır.
Demir Takviyesinin Alınması
Demir eksikliği, yorgunluk, düzensiz kalp atışı, nefes darlığı, saçlarda dökülme, tırnaklarda kırılma gibi pek çok belirti ile karşımıza çıkmaktadır. Tedavi esnasında kullanımı sağlanan demirin kilo artışına neden olacağı endişesi oldukça yaygındır. Bulantı, kusma, kısmen ishal ama çoğunluk olarak kabızlık durumu, ağızda metalik tat bırakma hissiyatı gibi yan etkileri olan demir destekleri kilo aldırmamaktadır. Eksik olan demir yerine konması sonucunda yakınmaların düzelmesinden kaynaklı iyilik hali sayesiyle birlikte dengeli beslenmeye başlamakta olan kişilerin sağlıklı kiloyu korumaktadır.
Omega-3 Kapsülleri Kaç Kalori
Omega-3’ün faydalarını saymakla bitmez. Kanın incelmesi, pıhtılaşma olasılığında azalma, kalp ritim bozukluğunda düzelme, belleğin güçlenmesi bunların başta gelenleri arasındadır. Gün içerisinde Omega-3 tüketimin 1-2 gram civarında olması tavsiye edilmektedir. Haftanın 2-3 kez balık tüketimi sağlayan bir kişinin o gün içerisinde 1 grama yakın Omega-3 tüketimini sağladığı belirtilebilir. Haftada iki kez düzenli olarak balık tüketenlerin ekstra olarak Omega-3 desteği almaları gerekmemektedir. Düzenli olarak balık tüketimi sağlamıyorsanız hazır Omega-3 desteğinden faydalanabilirsiniz. EPA ve DHA içeriğine sahip olan bu desteklerden EPA/DHA miktarları 390/260 mg civarındadır. Omega-3 desteklerini mutlaka doktorunuza danıştıktan sonra kullanmanızı öneriyoruz. Omega-3 kapsülleri kaç kalori? Diye sorulduğunda ise 1 kapsül Omega-3 desteği yaklaşık olarak 10-12 kalori değerine sahip olduğunu belirtebiliriz.