Vejetaryen Gebeler Nasıl Beslenmeli

vejetaryen hamileler nasıl beslenmeli
vejetaryen hamileler nasıl beslenmeli

Bir kadın için hayatın en önemli dönemlerinden birisi hamilelik sürecidir. Bu dönemde yaptığı hareketlerden yediği yemeklere kadar birçok şeye dikkat etmesi gereken kadınlar çeşitli yollar izleyerek sağlıklı beslenme konusunda etkili adımlar atmaya çalışırlar. Özellikle bebeğin sağlıklı gelişimi için bu konuda saatlerce araştırma yaptıkları bile görülür. Uzman doktorlar ise bu konularda hamile kadınları sürekli olarak bilgilendirmektedir.

Bu yazımızda bizi bilgilendiren Kıbrıs tüp bebek tedavisi doktoru Dr. Halil İbrahim Tekin‘e çok teşekkür ediyoruz.

Hamile kadınların 9 aylık bu periyotta bebeğin sağlığını olumlu yönde etkileyecek yolları izlemesi gerekir. Bilgisi olmayan kadınların bu konuda uzman doktorlardan yardım alması uygundur.

Özellikle vejetaryen olan kadınların nasıl beslenmesi gerektiği konusunda kesinlikle yardım alması gerekir. Çünkü et içerisinde bulunan protein bebeğin gelişimi için son derece önemli bir bileşendir. Bu tür gıdaları tüketmemek bebeğin gelişiminde de çeşitli eksikliklerin meydana gelmesine neden olabilir. Doktorunuz ile görüşerek bu konuda nasıl bir yol izleyeceğinizi öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda birçok sağlık kuruluşu ve sağlık merkezi bu konuda yeteri düzeyde yardımcı olmaktadır. Vejetaryen kadınların izlemesi gerektiği yollarda farklı besin gruplarına yönelmesi gerektiği vurgulanır. Özellikle içerisinde benzer bileşiklerin yer aldığı besin grupları ön plana çıkarılır.

Vejetaryen Gebelerin Tüketmesi Gereken Besinler

vejetaryen gebeler nasıl beslenmeli
vejetaryen gebeler nasıl beslenmeli

Vejetaryen gebelerin çok çeşitli beslenmesi en uygun seçenektir. Et dışında bulunan gıdaların hemen hemen hepsini tüketmesi gerekir. Kuru baklagillerden kuru yemişlere kadar tüm besin türleri tüketilmelidir. Böylelikle vitamin açığı kısa sürede giderilir ve bebeğin gelişiminde hiçbir sorun yaşanmaz. Ayrıca et tüketiminin yerini alabilecek süt ve süt ürünlerinin tüketimi de son derece önemlidir. Süt ve sür ürünlerinin düzenli olarak tüketilmesi ve bol bol alınması gerekir. Bunlara ilave olarak soya sütü listeye eklenebilir. Soya sütü önemli bir kalsiyum kaynağıdır.

Vitamin ve mineralleri yeteri düzeyde alması gereken vejetaryen gebeler nohut, fasulye, ceviz, fındık ve tahıl ürünlerini tüketerek takviye yapabilir. Demir ihtiyacını karşılamak içinse kuruyemişler, kuru üzüm, semizotu, karalahana gibi besinler tüketilebilir. Bu noktada hangi besinleri tüketmesi gerektiğine karar verirken vitamin ve mineral kaynağı olan besin türlerini ön plana çıkarmak önemli bir maddedir. Omega 3 kaynağı olan takviyeler ise önemli katkı sağlamakla birlikte bebeğin gelişimini olumlu yönde etkilemektedir.

Vejetaryen gebeler yağlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Et üzerinden almadığı besinleri farklı takviyeler ile yoğun bir şekilde alacak olan anne adayı yağlı yiyecek tükettiğinde aşırı derece kilo alabilir, aynı zamanda yağlı gıdalar sağlık açısından risk oluşturmaktadır. Vejetaryen gebelerin bu konuda nasıl bir yol izlemesi gerektiğini uzman doktorlara danışması en uygun seçenektir. Belirli bir yerden yemek listesi hazırlamak elbette doğru değildir. Özellikle bebeğin gelişimi hususunda çeşitli yan etkiler ortaya çıkarabilir. Bu tür listeleri oluşturmak ve tüketmek istiyorsanız uzman doktordan onay almadan uygulamaya geçmemelisiniz. Ayrıca bu süreçte bebeğin gelişimi yakından takip edilmelidir.

Bu yazımız ile ilgili olan ” Hamilelikte Spor ve Beslenme Nasıl Olmalıdır ” konulu yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.