Vajinal mantara ne iyi gelir? Kısa zaman içerisinde vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyelerine yönelik üç ila yedi gün boyunca antifungal bir ilaç alınması genel olarak bir mantar enfeksiyonunu temizlemektedir.
Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak mevcut bulunmaktadır. Vajinal mantar nasıl geçer? Vajinal mantar belirtileri nelerdir?
Aynı zamanda vajinal mantar enfeksiyonu neden olur konu başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.
İçerik Başlıkları
Vajinal Mantar Nedir
Vajinal mantar kandidiyaz olarak adlandırılmakta olan vajinal mantar enfeksiyonu, vajina ve vulvada, yani vajinal açıklıktaki dokularda, tahrişe, akıntıya ve yoğun kaşıntı durumuna sebep olabilen mantar enfeksiyonlarından biridir. Bu enfeksiyon süreci içerisinde kandida adı verilmekte olan mantar hücreleri kontrolsüz olarak çoğalmaya başlamaktadır.
Oldukça yaygınlaşan mantar enfeksiyonlarından biri olan vajinal mantar dört kadından üçünü yaşam boyunca en az bir kez etkilemektedir. Bir defa vajinal mantar enfeksiyonu görülmekte olan kişilerde, aynı durumun tekrarlaması olasılığı da yüksektir. Bu sebeple de pek çok kadın en az iki kez vajinal mantardan etkilenebilmektedir.
Vajinal mantar enfeksiyonu cinsel yolla buluşan bir enfeksiyon olarak kabul edilmemektedir. Fakat, cinsel yaşamın düzenli hale geldiği ilk dönemlerde vajinal mantar enfeksiyon riski diğer dönemlere göre daha yüksek orandadır. Vajinal mantarın ağızla genital organ arasında temas haline bağlı olmasına yönelik bazı kanıtlar tıp uzmanları tarafından sunulmaktadır.
Vajinal mantar enfeksiyonu doktor tarafından tavsiye edilen çeşitli ilaçlarla birlikte etkili bir şekilde tedavisi sağlanır. Bu tedavi dönemi boyunca normal şartlar arasında birkaç gün sürmektedir. Ciddi veya karmaşık vajinal mantar enfeksiyonu olarak adlandırılan daha ağır vakalarda ise şikayetlerin meydana gelmesi birkaç haftayı bulabilmektedir.
Eğer vajinal mantar bir sene içerisinde dört ya da daha fazla tekrar etmesi durumunda daha uzun süren tedavi kürü ve bakım planına başvurması gerekmektedir.
Vajinal Mantar Belirtileri Nelerdir
Vajinal mantar enfeksiyonu belirtileri, hafif ve orta şiddet aralığında değişim gösteren seviyelerde görülmektedir. Bu belirtilerin arasında öncelik olarak vajina ve vulva içerisinde kaşıntı ve tahriş meydana gelmektedir.
Bununla birlikte cinsel ilişkiyle ya da idrar çıkma esnasında yanma hissiyatı, vulvanın kızarmasıyla şişmesi, vajinadan ağrı ve hassasiyet, vajinal döküntü, yoğun, beyaz ve kokusuz vajinal akıntıyla birlikte aşırı sulu vajinal akıntı da vajinal mantar enfeksiyon belirtileri arasında yerini almaktadır.
Ciddi veya karmaşık vajinal mantar enfeksiyonundan dolayı deride çatlama, yaralanma, yırtık, yoğun kızarıklık ve şişme gibi belirtilerin görülmesi söz konusu olabilmektedir.
Bununla birlikte diyabet hastalarında, bağışıklık sistemi çeşitli tıbbi problemlerden ya da kullanımı sağlanan çeşitli ilaçlardan zayıflayan bireylerde ve hamile bireylerde meydana gelen mantar enfeksiyonları da karmaşık vajinal mantar enfeksiyonu olarak kabul edilmekte ve bunların tedavisi yaklaşık olarak 14 gün sürebilmektedir.
Vajinal Mantar Nasıl Geçer
Kısa zamanda vajinal mantar tedavisi için, doktorun tavsiyesine göre üç ila yedi gün aralığı boyunca antifungal bir ilaç alarak genellikle bir mantar enfeksiyonu temizlenmektedir. Antifungal ilaçlar kremler, merhemler, tabletler ve fitiller olarak bulunmaktadır. Fakat her ilaç her vaka için uygun değildir. Özellikle de hamilelik döneminde tek dozluk tabletlerin kullanımı önerilmemektedir.
Eğer tedavi süreci kişinin semptomlarının belirtmekte olan süre içerisinde ortadan kalkmazsa, veya iki ay içerisinde durum nüks edilirse, tedavinin ilerlemesi için tekrardan doktora başvurulması önerilmektedir.
Bu durumunda daha şiddetli ve karışık vajinal mantar enfeksiyonu çeşidinde doktor uzun zamanlı vajinal tedavi önerebilmektedir. Bununla birlikte iki hafta boyunca her gün alınan ilaç ve altı ay süreyle her haftada alınmakta olan ilaç reçete edilmesiyle mümkün olmaktadır.
Vajinal tedavinin yerine tablet şeklinde ağızdan alınan antifungal ilaç iki veya üç doz şeklinde reçete edilmekte, fakat bu tedavi çeşidi hamilelik döneminde önerilmemektedir. Son olarak ise antifungal ilaçlara karşı dirençli mantar çeşitlerinde azole karşı dirençli terapisi uygulanabilmektedir.
Bu tedavide kullanımı sağlanan ilaç ağızdan alınması durumunda ölümcül olabilmekte ve bu nedenle de sadece vajinal olarak kullanımı sağlanır.
Vajinal Mantar Nasıl Teşhis Edilir
Vajinal mantar enfeksiyonunun teşhisinde yapılan fiziksel muayene esnasında gerçekleşmektedir. Bu muayenedeki süreçte doktor hastaya tıbbi geçmişiyle ilgili sorular sormaktadır. Bu sorularla birlikte geçmişte benzeri bir enfeksiyon oluşup oluşmadığı olacaktır.
Bununla birlikte doktor pelvik muayene gerçekleşmekte ve dış genital yapıda enfeksiyon belirtileri aranılmaktadır. Sonrasında vajina ve rahim ağzının incelenmesi için vajinal duvarları açık tutmak üzere spekulum adı verilen bir alet kullanımı sağlanır.
Eğer bir mantar şüphesi olması durumunda, vajinal akıntının test edilmesi ve mantar enfeksiyonu sebep olan mantar çeşidini belirleyebilmek için doktor tarafından vajinal sıvı örneği alınmasıyla laboratuvara gönderilmektedir. Enfeksiyona sebep olan mantarı tanımlamak, doktorun tekrardan maya enfeksiyonları için daha etkili tedavi reçete etmesine yardımcı olmaktadır.