Uyku Bozuklukları

Uyku Bozuklukları
Uyku Bozuklukları

Bir çoğumuz her zaman olmasa da, bazı durumlarda uykusuz kalırız. Evde ya da iş yerinde yaşanan zorluklar, stres, yakın ilişkiler, hamilelik dönemi, yaşanan hastalıklar gibi birçok nedenden dolayı geceleri uyuyamadığımız zamanlar olabilmektedir. Bunlar yaşadığımız geçici ve bazı durumdan dolayı yaşanan uykusuzluk problemleridir. Aynı zamanda geçici uyku sorununun daha sonradan uzun süre görülen uykusuzluk olarak kendisini gösterdiği dönemde olmaktadır. Bu durum kişinin tüm bedensel düzeninin değişmesini etkiler.

Uyku Bozuklukları Nelerdir
Uyku Bozuklukları Nelerdir

Uyku Bozuklukları Nelerdir

  • Uykusuzluk (insomnia) : Uykuya dalmakta, uykuyu sürdürmede güçlük veya uyuduğu halde yetersiz uyumuş gibi kişinin kendisini yorgun hissetmesi durumunda görülmektedir. Kişi hemen uykuya dalamaz, dalsa bile uykusu sürekli bölünür veya sabah çok erken uyanır sonrasında da tekrar uyuyamaz.
  • Aşırı Uyku (hipersomni) : Gece uykusunun normal şekilde uyunduğu halde gündüzleri uyku halinin devam etmesidir. Kişinin günlük yaşantısını etkilemektedir.
  • Narkolepsi : Kişi herhangi bir anda, örnek vermek gerekirse araba kullanırken, ders çalışırken, insanlarla konuşurken uykuya dalabilmektedir. Bu tarz işlev bozukluğu olan kişiler, tekrarlayan karşı konulmaz uyku ataklarına uğramaktadır. Kişinin uygun olmayan zamanlarda uykuya dalmasını sağlar.
  • Uyku Apne Sendromu : Uyku süresince solunumun nöbetler halinde durmasıdır. Bu durumda, kişinin yeniden nefes almak üzere uyanmasıyla birlikte sonuçlanmaktadır. Gündüzleri uyuma isteği daha fazla olur aynı zamanda uyku esnasında horlama gözlenir.
Uyku Bozuklukları Neden Yaşanır
Uyku Bozuklukları Neden Yaşanır

Uyku Bozuklukları Neden Yaşanır

Fizyolojik Etkenler : Hazımsızlık, baş ağrısı, sırt ağrısı, eklem iltihabı, kalp hastalığı, şeker hastalığı, astım, ülser ve bazı kullanılan ilaçlardan dolayı ve tüketilen alkol, kafein miktarı da uyku sorunlarına yol açabilmektedir.

Psikolojik Etkenler : Stres, zihnimizi meşgul eden düşünceler, yaşadığımız olumsuz duygular, kaygı, öfke, hüzün, gerginlik gibi duygular uykuya dalmayı olumsuz yönde etkilemektedir.

Fizyolojik olarak etki eden durumlardan baş edebilmek için bir hekime başvurmak ve gerekli tedavi programını takip etmek önemlidir. Psikolojik etkenlerle de baş edebilmek için kişinin yaşadığı bu duyguları tanımlaması ve düşünceleri zihninde netleştirmesi önemlidir. Uykusuzluk problemi yaşayan kişi farkında olmadan, iç dünyasındaki çatışmaları yok sayıp veya bastırmaya çalışarak bu durumu uyku bozukluğu olarak yaşıyor olabilir. Yeterli miktarda rahatlayamadığından dolayı uykuya geçemez yada uykusu bölünebilir. Bu durumda uyku kalitesinin düşmesini sağlar ve kişinin dinlenmesini de engeller.

Erken Uyanmak İçin Ne Yapılmalı ? diye merak ettiğiniz konuyla ilgili birçok sorulan soruların cevabını sizlerle paylaştık. https://sporvebeslenme.com/erken-uyanmak-icin-ne-yapilmali/

Uyku Düzenini Düzeltmek İçin Ne Yapılmalı
Uyku Düzenini Düzeltmek İçin Ne Yapılmalı

Uyku Düzenini Düzeltmek İçin Neler Yapılmalı

  • Hekim eşliğinde almış olduğunuz uyku haplarını alma alışkanlığınızı yavaşça bırakın.
  • Alkol ve kafein tüketiminizi azaltın.
  • Düzenli olarak egzersiz yapın.
  • Uyurken etrafınızın uyumaya elverişli olduğundan emin olun. Daha az miktarda ışık ve ses uyumanıza yardımcı olur.
  • Düzenli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.