Trapez, üst sırt kaslarından biridir. Kafatasındaki oksipital kemikten sırttaki torasik omurgaya kadar uzanan büyük bir üçgen kastır ve omuz bölgesine kadar uzanmaktadır. Trapez kası üç bölüm olarak ayrılmaktadır. Bunlar; üst, orta ve alt gruptur. Kasın her parçası, boynun ve omuzların belirli hareketlerinde rol oynamaktadır.
Trapez Kası Ağrısının Nedenleri
- Aşırı Kullanım : Trapezdeki ağrı genel olarak aşırı kullanım sonucunda meydana gelmektedir. Omuzları içermekte olan ve devamlı olarak tekrarlayan aktiviteler kas üzerindeki stres düzeyinin artmasına neden olmaktadır. Bu faaliyetler ağır nesnelerin kaldırılması sonucunda yada yüzmek gibi belirli sporların yapılması sonucunda meydana gelmektedir.
- Stres : İnsanların günlük yaşantısındaki aşırı stres sonucunda da omuz ve boyun kaslarını germesi sık sık karşılaşılır. Bu aşırı gerginlik zamanla kas ağrılarına neden olabilmektedir.
- Zayıf Duruş : Uzun süreli olarak zayıf duruş, trapez kası üzerine stres eklenebilmektedir. Örnek vermek gerekirse, uzun süreli masa yada bilgisayar başında kalarak saatlerce sürmekte olan eğilme hareketi, kasın kısalmasına ve gerilmemesine neden olabilmektedir.
- Travma : Kas yırtılması sonucunda da trapez kaslarına fazla kuvvet uygulanmasından dolayı yaralanmalar ağrıya neden olabilmektedir.
Trapez Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir
Trapez ağrısının tedavisi altta yatan nedene bağlı olarak değişiklikler gösterebilmektedir. Kasın dinlendirilmesi ve ağrıya neden olan aktivitelerin önlenmesi kasın iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Evde uygulayabileceğiniz ve diğer tedavi yöntemleri de aşağıdaki gibidir;
- Kuru İğneleme : Kuru iğneleme yöntemi cilde belirli tetik noktalarında kısa, ince iğneler sokmayı içeren bir tekniktir. Yapılan araştırmalar sonucunda omuz ağrısı yaşayan 40 yetişkin sporcuda üst trapez kasındaki kuru iğne tedavisi sonucunda ağrı şiddetinin azalması görülmüştür.
- Buz ve Isı Uygulaması : Hem sıcak hem de soğuk terapi, kas ağrılarının azalmasına yardımcı olur. Buz uygulamak, trapezdeki iltihap ve ağrının giderilmesine olumlu etkiler yaratır. Isı etkili bir şekilde kas spazmlarını azaltabilir, bölgeye kan akışını arttırmasıyla birlikte iyileşmeyi destekler.
- Bantlama Tekniği : Kinesiyoloji bandının kullanımı aynı zamanda trapez ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. Bu teknik, kas üzerindeki basıncı azaltmaya yönelik ağrı olan bölgeye esnek bir elastik bant uygulanması içermektedir. Küçük ve kısa süreli yapılan bir çalışma sonucunda ise trapez ağrısı olan 70 kişi ele alınmıştır. Kinesiyoloji bantlamasından önce ve sonra bir ağrı değerlendirmesi yapılmış ve bu katılımcılar 24 saat boyunca takip edilmiştir. Bu çalışma sonucunda ise kinesiyoloji bantlamanın subjektif ağrı hissini ciddi miktarda azaldığı görülmüştür. Sınırlı bir çalışma olmasına rağmen, kinesiyoloji bantlarının biraz daha rahatlamayı sağlayan risk açısından düşük bir tedavi yöntemi olarak tespit edilmiştir.