Toplumda yaygın görülen sağlık problemleri arasında yer alan topuk çatlağı fazla dile getirilmez. Topuk çatlaklarının en önemli nedenleri arasında kuru cilt, nasırların tedavisinin yapılmaması ve uzun süre ayakta durulması yer almaktadır.
Topuk çatlaklarının tedavisi genellikle hastanede yapılmamaktadır. İnsanlar tarafından estetik bir sağlık problemi olarak algılanan topuk çatlağı, uzun süre devam etmesine rağmen iyileşmez ve iltihaplanma gibi problemlerde görülürse bir hekime başvurularak muayene olunması ihmal edilmemelidir.
Günümüzün yoğun tempolu iş yaşamında zamanlarının önemli bir kısmını ayakta geçiren ve topuk çatlağı problemi yaşayan çok sayıda insan, ‘Topuk çatlağına ne iyi gelir?’ sorusunun yanıtını araştırmaktadır.
Topuk çatlağını engelleyebilmek için en iyi yöntem ayak bakımının düzenli olarak yapılmasının ihmal edilmemesidir. Yeni başlayan topuk çatlaklarında ise ayak ve topukların nemlendirilmesi çatlağın çoğalmasını engellemektedir.
Topuklarında çatlak oluşanlar, evlerinde uygulayabilecekleri çok basit ve maliyeti çok düşük bitkisel tedavi yöntemleriyle bu sorundan rahatlıkla kurtulabilirler. Topuk çatlaklarına iyi gelen bitkisel ve doğal tedavi yöntemlerine bu yazımızda bulabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Topuk Çatlağı Neden Olur?
Topuk çatlakları günümüzde birçok insanın yaşamına olumsuz etki etmektedir. Bireyin günlük yaşamındaki fiziksel aktivitelerini olumsuz etkileyen topuk çatlağı, estetik görünümü de bozmaktadır. İnsanlar, sürekli görünür olduğu için yüz ve el bakımlarına ayrı bir önem gösterse de ayak bakımına gereken önemi göstermemektedir. Ayak bakımının ihmal edilmesi ise ayakta çeşitli sağlık problemleri yaşanmasına neden olmaktadır. Ayakta görülen sağlık problemleri arasında yer alan topuk çatlağı doktor kontrolünde tedavi edilebileceği gibi bitkisel ve doğal yöntemlerle de tedavi edilebilmektedir.
Peki, ‘Topuk çatlağı neden olur?’ Ayak topuklarında çatlak görülmesinin başlıca nedenleri arasında şunlar sayılabilir;
- Bütün gün ayakkabının içerisinde kalan, bedenin bütün yükünü çeken ve zamanla yıpranan ayaklar yeterince nemlendirilmediği zaman topuklarda çatlak oluşması kaçınılmaz hale gelmektedir.
- Gün içerisinde suyun az içilmesi de ayaktaki topuk çatlaklarının nedenleri arasındadır. Cildin sağlıklı kalabilmesi için belirli miktarda neme gereksinimi vardır. Cildin bu gereksinimini karşılamanın en iyi yöntemi ise gün içerisinde düzenli aralıklarla ve yeterli miktarda su içilmesidir.
- Ayağı rahatsız eden ayakkabılar giyilmesi ve yanlış ayakkabı seçilmesi de topuk çatlaklarının önemli nedenleri arasındadır.
- Sert zeminlerde uzun süre ayakta durulması, çıplak ayakla yürünmesi ve yine çıplak ayakla uzun süre ayakta durulması da topuklarda çatlaklara neden olmaktadır.
- Vücutta vitamin ve mineral eksikliği de topuk çatlaklarının nedenlerindendir. Özellikle demir mineralinin eksikliği topuk çatlaklarına neden olmaktadır.
Topuk çatlaklarının diğer nedenleri ise şöyle sıralanabilir;
- Cildin kuru olması
- Yaşın ilerlemesi
- Kuru havada yaşam sürülmesi
- Nasırların tedavi edilmemesi
- Ayak bakımının ihmal edilmesi
- Dengesiz ve sağlıksız beslenme
- Şeker hastalığı yani diyabet
- Tiroid rahatsızlığı
- Egzama, sedef gibi kronik cilt hastalıkları
- Obezite
Topuk Çatlaklarına İyi Gelen İki Yöntem
Ayaklara nemlendirici kremler sürülerek ayakların sürekli nemli tutulması topuk çatlaklarına karşı alınabilecek en iyi tedbirdir. Yine ayak bakımının sirkeyle yapılmasından sonra ayağa nemlendirici kremler sürülerek nemlendirilmesi ve ayak bakımının günlük bu şekilde yapılması topuklarda çatlak oluşumunu engellemektedir.
Topuk çatlaklarına iyi gelen iki yöntem arasında elma sirkesi ve ağız bakım gargarasının karıştırılarak ayaklara bakım yapılması da yer almaktadır. Bu iki karışım leğen içerisine konulduktan sonra ayaklar en az 15 dakika leğenin içerisinde tutulmalıdır. Daha sonra yumuşayan ayaklar ponza taşıyla fırçalanmalı ve son olarak da durulanmalıdır.
Topuk Çatlaklarına Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Topuk çatlağı için hekime gitmeyi gereksiz gören birçok insan, bitkisel tedavi yollarını araştırarak topuk çatlaklarından kurtulmaya çalışmaktadır. Topuk çatlaklarının en iyi çözümü özellikle kuru ciltler için nemlendirici kremler kullanılmasıdır. Nemlendiriciler çok sertleşmemiş olan topuk çatlaklarını kısa sürede tedavi etmektedir. Topuk çatlaklarına bitkisel tedavi yöntemleri ise şöyle sıralanabilir;
Limon
Asidik bir yapıya sahip olan limon cildi yumuşattığından dolayı topuklarda çatlak oluşumunu engellemektedir. Ayrıca topuklarda önceden oluşmuş ve gün içerisinde rahatsızlık hissi veren çatlaklar içinde ılık suya bir miktar limon suyu katıldıktan sonra ayaklar bu suyun içerisinde en az 15 dakika bekletilmelidir. Daha sonra ponza taşıyla topuklar fırçalanmalıdır. Fırçalama işlemi bittikten sonra ayaklar temiz suyla yıkanmalı ve havluyla da iyice kurulanmalıdır. Ancak suyun çok sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Çünkü sıcak su cildi kuruttuğundan topukların daha fazla çatlamasına neden olmaktadır.
Vazelin
Topuk çatlağına iyi gelen etkili doğal çözümler arasında vazelinde yer almaktadır. Vazelin topuğu yumuşattığı gibi cilde gereksinim duyduğu nemi de vermektedir. Ayakların ılık suyun içerisinde bekletilmesinin ardından ponza taşıyla topuklar ovulmalıdır. Daha sonra ayağın tümüne vazelin bolca sürülmeli ve ayaklara çorap giyilerek uykuya dalınmalıdır. Sabah kalkıldığında ise topukta hissedilir bir yumuşama olduğu fark edilecektir. Vazelinin bir çay kaşığı limon suyuyla karıştırıldıktan sonrada ayağa sürülmesinde bir sakınca yoktur. Bu uygulamaya topuk çatlakları iyileşene kadar günlük devam edilmelidir.
Bitkisel Öz Yağlar
Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı, badem yağı ve susam yağı topuk çatlaklarına çok iyi gelen bitkisel öz yağlar arasında yer almaktadır. Bu yağlar cildin doğal yollardan nemlenmesine yardımcı olmaktadır. Ayak ılık suyun içerisinde bir müddet bekletildikten sonra topuklar ponza taşıyla ovulmalı, daha sonrada temizlenerek kurulanmalıdır. Bu işlemin ardından bitkisel öz yağların herhangi biriyle ayak tabanlarına masaj yapılmalıdır. Bu masajın ardından ayağa temiz bir çorap giyilmeli ve bu şekilde yatılmalıdır. Topukların yumuşamasında oldukça etkili olan bu yöntem, topuklardaki çatlaklar iyileşene kadar her gece uygulanmalıdır.
Nemlendirici Krem
Her akşam eve gelindiğinde ılık suyun içerisinde yıkanan ayaklar poza taşıyla temizlenmeli ve ayak tabanları nemlendirici krem sürülerek nemlendirilmelidir. Bu işlem, topuk çatlaklarının iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Topuklarda çatlak oluşmasını önlemek için ise bu işlemin her duşun ardından uygulanması gerekmektedir.
Olgun Muz
Muzun cildi nemlendirici özelliği sayesinde hem yumuşak hem de pürüzsüz ayak topuklarına sahip olunabilir. Bu işlem için olgun 1 adet muz ezilerek püre haline getirilmeli ve bu püreyle topuklar ovulmalıdır. Daha sonra muz püresi 5-10 dakika kadar ayakta bekletilmeli ve sonrasında ayaklar ılık suyla yıkanmalıdır. Son olarak ayaklar 5-10 dakika soğuk suyun içerisinde bekletilmelidir.
Bal
Balın antibakteriyel ve nemlendirici etkisi topuk çatlaklarını hızla iyileştirmektedir. Ilık suyla doldurulan kabın içerisine bir miktar bal katıldıktan sonra ayaklar bu suyun içerisinde 15 dakika kadar bekletilmeli ve daha sonra durulanmalıdır. Ayaklar iyice kurulandıktan sonra topukların ponza taşıyla fırçalanması ihmal edilmemelidir. Topuklardaki çatlaklar tamamen geçene kadar bu yöntemin uygulanmasında bir sakınca yoktur.
Pirinç Unu
Pirinç ununun peeling etkisi topuklardaki ölü deriyi atarak topuklardaki çatlak oluşumunu engellemektedir. Bu yöntem, topuklardaki ölü deriyi atmanın yanı sıra cildi de nemlendirmektedir. Bir çay kaşığı bal ve elma sirkesinin içerisine bir avuç pirinç unu katıldıktan sonra macun kıvamına gelinceye kadar karıştırılmalıdır. 10-15 dakika ılık suyun içerisinde bekletilen ayaklar kurulanmalı ve bu macunla ayak topukları ovulmalıdır.
Gül Suyu ve Gliserin
Topuk çatlaklarından kısa süre içerisinde kurtulmak isteyenler, gliserin ve gül suyu karışımını mutlaka denemelidir. Kozmetik sektörünün de kullandığı gliserinin cildi yumuşatıcı özelliği vardır. Antioksidan, Antiinflamatuar ve antiseptik etkiye sahip olan gül suyu ise içerdiği vitaminler ile cildi korumaktadır. Gliserin ve gül suyu eşit miktarlarda karıştırıldıktan sonra elde edilen güçlü karışım, yatmadan evvel topuklara sürülmeli ve bir çorap giyildikten sonra yatılmalıdır.
Epsom Tuzu
Topukları nemlendiren epsom tuzu, dolaşımı da iyileştirmektedir. Bir kova ılık suyun içerisine epsom tuzu atıldıktan sonra ayaklar bu suyun içerisinde en az 10 dakika bekletilmelidir. Bu sürenin ardından yumuşayan topuklar ponza taşıyla ovulmalıdır. Bu işlemin ardından ayaklar epsom tuzlu suyun içerisinde 10 dakika yeniden bekletilmelidir. Ayaklar iyice kurulandıktan sonra nemlendiricili krem sürülmesi ihmal edilememelidir. Topuk çatlakları bu yöntem sayesinde kısa sürede iyileşmektedir.
Karbonat
Karbonattan hazırlanacak peeling maskesi sadece ayak topuklarına değil, cilde de çok iyi gelmektedir. Bu maskeyi hazırlamak için ayağın büyüklüğü baz alınarak 1-2 kaşık karbonat ve birkaç damla limon suyu eklenerek bu karışım macun kıvamını alana kadar karıştırılmalıdır. Bu maske, temiz ve ılık suda yumuşatılan ayaklara iyice yedirilirse, topuklardaki ölü ve pütürlü deri temizlenmektedir. Bu işlemden sonra ayaklar tekrar yıkanarak kurulanmalı ve nemlendirici bir kremle nemlendirilmelidir. Bu işleme topuklardaki çatlaklar iyileşene kadar devam edilmelidir.
Ayak Topuğundaki Ölü Deri Nasıl Temizlenir?
Ayak topuğundaki çatlakların neden olduğu ölü deriyi temizlemenin yöntemlerinin bilinmesi çok önemlidir. Ayak topuğundaki ölü deriyi temizlemek için genellikle doğal ponza taşı tercih edilmektedir. Ancak ponza taşının gerçekten doğal olmasına çok dikkat edilmelidir.
Ayak topuklarının ponza taşıyla ovulmasının ardından ayaklar ve ponza taşı iyice temizlenmelidir. Bu temizlik, taş üzerinde bakteri oluşumunu engellemektedir.
Topuk çatlaklarındaki ve vücuttaki tüm ölü derileri temizlemenin en etkili yöntemlerinden bir diğeri de kesedir. Banyon yapılamasının ardından ayak derisi yumuşadığından topuklar keselenerek ölü deri temizlenmelidir.
Ayakları tahriş etme ve zaten var olan problemi kronik hale getirme riski yüksek olduğu için topuk törpüleri uzmanlar tarafından tavsiye edilmemektedir.