Tırnak Batması Nasıl Geçer

tırnak batması nasıl geçer
tırnak batması nasıl geçer

Toplumda çok sık yaşanan sağlık problemleri arasında yer alan tırnak batması, genellikle ayak tırnaklarında görülen bir sağlık problemi olduğu için yürümeyi olumsuz etkilemektedir. Genellikle ayak baş parmaklarında görülen tırnak batmasına diğer parmaklarda da rastlanmaktadır.

Tırnağın ete baskı yapacak kadar uzamasına ve batmasına tırnak batması denilmektedir. Tırnak batmasında tırnak yatağına doğru uzayan tırnaklar, şiddetli acı hissi verecek kadar o bölgedeki ete baskı yapmaktadır. Ayak hareket edildiği esnada veya ayağın üzerine basıldığı zaman hissedilen acı yürüme kalitesini düşürmektedir.

Tırnak batmasının temel nedenleri arasında giyilen ayakkabının ve çorabın çok dar olması yer almaktadır. Tırnak batmasının tedavisi aksatıldığı takdirde batmanın olduğu bölgede iltihaplanma olmaktadır. Bu iltihap temizlenmediği zaman geniş bir alana yayılacağı için diğer parmakların sağlığına da olumsuz etki etmektedir. Tırnak batmasının doğal ve medikal tedavi yöntemleriyle zamanında tedavi edilmesi gerekmektedir.

Tırnak batmasının olduğu parmakta kızarma ve şişlik olmaktadır. Tırnak batması kadın ve erkeklerin yanı sıra çocuklarda da görülmektedir. Peki, ‘Tırnak batması nasıl geçer?’ Evde uygulanabilecek bitkisel tedavi yöntemleriyle de iyileşebilen tırnak batmasında riski tırnak bakımının yanlış yapılması ya da ihmal edilmesi artırmaktadır. Bu yazıda, tırnak batmasına evde uygulanabilecek bitkisel tedavi yöntemlerinin yanı sıra tırnak batmasının belirtileri ve nedenlerine de yer verildi.

Tırnak Batması Belirtileri Nelerdir?

Tırnak batmasının olduğu bölgede hissedilen şiddetli ağrı tırnak batmasının en yaygın belirtisidir. Tırnağın bir ya da iki tarafında hissedilen ağrının şiddeti tırnağa dokununca daha da artmaktadır. Peki, ‘Tırnak batmasının belirtileri nelerdir?’ Tırnak batmasında yaygın olarak görülen diğer belirtiler ise şöyle sıralanabilir;

  • Tırnak yatağının hassaslaşması
  • Tırnak batması olan bölgede şişlik
  • Tırnak batması olan bölgenin kızarması
  • Tırnak etrafındaki dokunun ısısının yükselmesi ve akıntı olması

Tırnak olduğu bölgedeki ağrı çok şiddetliyse ve günlük yaşama etki edecek kadar rahatsızlık hissi veriyorsa, tırnak yatağında irin oluşmuşsa ve bu irin yayılarak kızarıklığa neden olmuşsa, ayaklara kan akışını zayıflatan diyabet, ateroskleroz ya da diğer sağlık problemleri varsa bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Tırnak Batması Neden Olur?

Tırnak batmasının en ciddi nedeni tırnağın büyüklüğüyle tırnağın yatağı genişliğinin dengesiz olmasıdır. Tırnak sağlığını olumsuz etkileyen bu durumun daha da kötüleşmesine genetik tırnak sorunları, ayak yapısına uygun olmayan ayakkabılar giyilmesi ve tırnağın yanlış kesilmesi neden olmaktadır. Peki, ‘Tırnak batmasının nedenleri nelerdir?’ İşte tırnak batmasının yaygın görülen nedenleri;

  • Tırnağın büyüklüğüyle tırnak yatağı genişliğinin dengesiz olması
  • Ayağa giyilen dar ayakkabıların ve çorapların tırnağı sıkıştırması
  • Tırnakların gereğinden fazla kısa kesilmesi
  • Tırnakların kesilirken düz kesilmesi yerine yanlışlıkla kavisli kesilmesi
  • Ayak tırnağında yaralanma
  • Ayak tırnaklarının yapısının olağan dışı kavisli olması
  • Manikür ve pedikür uygulamalarının agresif yapılması
  • Ayak tırnakları bazı insanlarda içe doğru kıvrılmaktadır. Bu tür tırnaklara kıskaç tırnaklar adı verilmekte ve tırnak batması riskini artırmaktadır.
  • Tırnağın çıkmasına neden olan travmalarda tırnak batmasının nedenleri arasındadır.

Bebeklerde Tırnak Batmasının Belirtileri

Bebeklerin ayak tırnakları çok hızlı uzadığı için tırnak batması gibi bebeği aşırı rahatsız edecek bir sağlık problemiyle karşılaşmamak için bebeklerin ayak tırnaklarının bakımı ve kesimi zamanında yapılmalıdır. Ayrıca bebeklerin tırnaklarını keserken de çok dikkatli olunması gerekmektedir. Peki, ‘Bebeklerde tırnak batmasının belirtileri nelerdir?’ Bebeklerde tırnak batmasının belirtileri ile ilgili şunlar söylenebilir;

  • Tırnak batması olan bölgenin kızarması ve şişmesi
  • Tırnak batması olan bölgedeki ağrının bebeği rahatsız etmesi
  • Tırnak batmasının olduğu bölgede akıntı olması
  • Tırnak batmasının olduğu parmağa dokunulduğu ya da üstüne baskı yapıldığı zaman bebeğin ağlaması
  • Hiçbir neden yokken ayakkabılarından nefret etmesi
  • Yürürken topallaması ve ağlaması

Tırnak Batmasına Ne İyi Gelir?

tırnak batmasına ne iyi gelir
tırnak batmasına ne iyi gelir

Tırnak batmasının tedavisi zamanında yapılmadığı zaman enfeksiyon gelişme riski artmaktadır. Tırnak batmasının hafif seyrettiği vakalarda evde rahatlıkla uygulanabilecek tedavi yöntemleriyle tırnak batması iyileşmektedir. Tırnak batmasının ileri boyutlara varması durumunda cerrah müdahale gerekmektedir. Peki, ‘Tırnak batmasına ne iyi gelir?’ Tırnak batmasına iyi gelen ve evde uygulanabilecek tedavi yöntemleri şu şekildedir;

Sabunlu Sıcak Suyla Yıkamak

Tırnak batmasının olduğu ayaktaki şiddetli ağrının ve şişliğin hafiflemesi için suya sokulması gerekmektedir. Ilık ve sabunlu suyun içerisinde ayağın 20 dakika boyunca bekletilmesi ve bu işlemin günde 3 defa tekrarlanması hissedilir bir rahatlama sağlamaktadır. Tırnak batmasına zeytinyağından üretilen kastilya sabunu çok iyi gelmektedir. Ayağın daha da rahatlaması için bu suya epsom tuzları katılmalıdır. Doğal olarak oluşan ve içerisinde magnezyum barındıran sülfat tuzlarına epsom tuzu denilmektedir.

Ayakkabı ve Çorapların Rahat Olması

Giyilen ayakkabı ve çorapların çok sıkı ve dar olması parmak uçlarını sıkıştırmaktadır. Tırnak batmasının en yaygın nedenleri arasında bu durumda yer almaktadır. tırnak batmasının engellenmesi veya var olan tırnak batmasının daha da kötüleşmemesi için ayak parmaklarının rahat hareket etmesini sağlayacak kadar boşluk olan ayakkabı ve çoraplar giyilmelidir. Yine tırnak batması varsa iyileşme sürecini hızlandırmak için ayak parmaklarındaki baskıyı sınırlayan terlik ya da sandalet giyilmelidir.  

Elma Sirkesi

Antienflamatuar ve antiseptik özellikleri olan elma sirkesinin ağrının hafiflemesinde etkili olduğu bilinmektedir. Tırnak batmasının neden olduğu ağrının hafiflemesi için bir kova ılık suyun içerisine yarım çay bardağı elma sirkesi katıldıktan sonra 20 dakika boyunca ayak bu suda bekletilmelidir. Bu uygulamadan sonra ayakların iyice kurulanması ihmal edilmemelidir.  

Batık Tırnak Koruyucu Kullanılması

Batık tırnaklara yastıklama bariyeri sağlayan batık tırnak koruyucusu, batmadan etkilenen bölgenin etrafına halkalar şeklinde oturmakta ya da parmağı tümüyle sarmalayan bir kılıf oluşturmaktadır. Ayak tırnaklarının yumuşamasını sağlayan ve iyileşme sürecini hızlandıran bazı koruyucu ürünler eczanelerde ilaçlı bir jel ile satılmaktadır.

Epsom Tuzu

Ağrının hafiflemesine yardımcı olan magnezyum epsom tuzu bol miktarda bulunmaktadır. Tırnak batmasının neden olduğu şiddetli ağrıyı da epsom tuzu dindirmektedir. Ayrıca tırnak batmasının neden olduğu iltihabın kurumasında da epsom tuzuyla ayaklara yapılan detoks oldukça etkilidir. Bu detoksun yapılması için sıcak suyun içerisine 1 yemek kaşığı epsom tuzu atıldıktan sonra erimesi beklenmelidir. Bu su ılındığı zamanda ayaklar bir süre bu suyun içerisinde bekletilmeli ve tırnaklara masaj yapılmalıdır. Tırnaklara masaj yapıldığı esnada tırnağın ete yaptığı baskı hafiflemektedir. Yine iltihaplı tırnakların temizlenmesinde de bu detoks oldukça etkilidir.

Çay Ağacı Yağı

Antioksidan ve antiseptik bitkisel yağlardan olan çay ağacı yağı, ciltteki şişme ve kızarıklığa çok iyi gelmektedir. Tırnak batması olanların her gece yatmadan evvel pamuğa sürülen çay ağacı yağıyla tırnaklara masaj yapılmalıdır. Çay ağacının içeriğindeki maddeler, tırnaklardaki ağrıyı ve şişliği hafifletmektedir. Çay ağacı yağıyla tırnaklara masaj yapılmadan evvel bir törpü yardımıyla tırnaklar düzeltilmelidir. Daha sonra çay ağacı yağı tırnaklara yedirilmelidir.

Aynısefa Çiçeği Yağı

Aynısefa çiçeği yağının içeriğinde antioksidan maddeler bol miktarda bulunmaktadır. Bu antioksidan maddeler ise tırnak batmasında iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Bir pamuğa 2 damla aynısefa çiçeği yağı damlatıldıktan sonra bu pamuk tırnak batmasının olduğu parmağa dikkatlice yerleştirilmelidir. Bu pamuğun parmakta uzun süre bekletilmesi tırnak diplerindeki ağrının dinmesine ve iltihabın sökülmesinde oldukça etkilidir. Bu uygulamadan en yüksek verimi almak için aynısefa çiçeği yağı düzenli olarak kullanılmalıdır.

Sarımsak

Bir antibiyotik kadar etkisi olan sarımsak, tırnakların eski sağlığına kavuşmasında da oldukça etkilidir. 1 tane büyük diş sarımsak püre haline getirildikten sonra tırnak batmasının olduğu parmağa sürülmelidir. Sarımsak 1 saat kadar tırnak üstünde kaldıktan sonra ayak yıkanmalıdır. Tırnak batmasında iyileşme sürecini hızlandıran sarımsak, şiddetli ağrıyı hafiflettiği gibi iltihabı da kurutmaktadır. Tırnak batmasında sarımsak tedavisi ihmal edilmemelidir.

Bal ve Limon Suyu

Hücrelerin yenilenmesini destekleyen bal, limon suyuyla kullanıldığı zaman merhem etkisi göstermektedir. Ballı limonlu su, tırnak batmasının neden olduğu kızarıklığı ve şişliği gidermektedir. 1 çay kaşığı balın üzerine birkaç damla limon suyu damlatıldıktan sonra elde edilen bu karışım tırnak üstüne sürülmelidir. Daha sonra tırnak gazlı bezle sarılmalı ve bir süre beklenmelidir. Bu sürenin ardından hijyenik şekilde tırnak bakımının yapılması ihmal edilmemelidir. Ballı limonlu suyun etkisinin görülmesi için bu uygulamaya tırnak batması geçene kadar devam edilmelidir. Mikropları kıran limon suyu, tırnağın ete uyguladığı baskıyı hafifletmekte ve iltihabı iyileştirmektedir.

Tırnak Batması Nasıl Geçer

Tırnak batmasına karşı yapılması gerekenler ihmal edilmediği takdirde tırnak batmasının iyileşme süreci hızlanmaktadır. Peki, ‘Tırnak batması nasıl geçer?’ İşte tırnak batmasına karşı yapılması gerekenler;

  • Ayak tırnağının alt kısmına pamuk ya da mumlu diş ipinin koyulması iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Ayaklar gün içerisinde 3-4 defa ılık suyun içerisinde 20 dakika boyunca bekletilerek batık tırnak kenarının alt kısmına temiz pamuk ya da mumlu diş ipi dikkatlice yerleştirilmelidir. Bu sayede tırnak, cilt kenarının üstünde büyümeye başlar.
  • Tırnak batması iyileşene kadar tırnaklar kesilmeden uzaması beklenmelidir.
  • Ayakları gün içerisinde kuru tutmaya dikkat edilmelidir
  • Enfeksiyonun iyileşmesi için antibiyotikli kremler kullanılmalıdır. Antibiyotikli kremin sürülmesinin ardından bölge gazlı bezle kapatılmalıdır.
  • Ayağa giyilen ayakkabılar rahat olmalıdır. Tırnak batması iyileşene kadar burnu açık olan terlik ya da sandalet giyilmesi en sağlıklı tercihtir.
  • İbuprofen, asetaminofen, naproksen sodyum gibi ağrı kesiciler kullanılması ağrının hafiflemesinde etkilidir.