Terlemeye Neden Olabilecek Rahatsızlıklar

Terlemeye Neden Olabilecek Rahatsızlıklar
Terlemeye Neden Olabilecek Rahatsızlıklar

Beslenme Tarzınız Terlemeye Neden Olabilir

Genellikle hormonal rahatsızlıkların neden olduğu aşırı terleme durumunda metabolizmayı hızlandırmakta olan hastalıklar değerlendirilmelidir. Terlemeye neden olabilecek bir diğer rahatsızlık ise hipertiroidi yani tiroit bezinin aşırı derecede çalışması da etkilidir. Aynı zamanda tiroit besinin aşırı derecede çalışıyor olması terlemeye en sık olan etkenlerden biridir.

Bu nedenle hipertiroidinin belirtileri ise çarpıntı, kilo kaybı, ellerde titreme, sinirlilik hali ve saç dökülmesi sonucunda hipertiroidinin belirtisidir. Hipertiroidi gibi büyüme hormonu fazlalığı yada adrenalin hormonundaki normal dışı çalışma da aşırı derecede terlemeye neden olabilen diğer hormonal rahatsızlıklar arasında yer almaktadır.

Kadınlarda da özellikle menopoz sonrasında aşırı terleme görülebilmesiyle birlikte aşırı kilo, alkol veya baharatlı yiyecekler, kafein gibi birçok etkenler de terleme durumunun artmasına neden olabilmektedir.

Terlemeye Neden Olabilecek Hastalıklar Nelerdir
Terlemeye Neden Olabilecek Hastalıklar Nelerdir

Terlemeye Neden Olabilecek Hastalıklar Nelerdir

  1. Akciğer rahatsızlıkları
  2. Ateş ve enfeksiyonlar
  3. Tüberküloz
  4. Çocuklarda C ve D vitaminin eksik olması
  5. Diyabet
  6. Kan şekerinin düşük olması
  7. Hipertiroidi bir diğer adıyla tiroid bezinin normalden daha fazla çalışıyor olması
  8. Kalp hastalıkları
  9. Bazı kanser çeşitleri
  10. Kompleks bölgesel ağrı sendromu
  11. Tiroid hormonu, morfin, ağrı kesici, ateş düşürücü veya antidepresan gibi bazı ilaç türlerinin kullanımı sonucunda da terleme gibi durumlar oluşabilmektedir.

Fakat terlemeye neden olabilecek durumların kesin olarak hastalık diyemeyiz. Bu durumla ilgili olarak bir sorun yaşıyorsanız mutlaka bir uzman doktora başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

Kendiliğinden Geçer Demeyin
Kendiliğinden Geçer Demeyin

Kendiliğinden Geçer Demeyin

Aşırı terleme ve terlemenin durmadığı durumlar sonucunda uyku esnasında terleme ile birlikte göğüs ağrısı, ateş, hızlı nabız, nefes darlığı, kilo kaybı gibi birçok belirtilerin bulunması durumunda mutlaka bir uzman doktora da başvurmanızı öneriyoruz.

Tedavi Yöntemi, Terlemenin Kaynağına Göre Değişiklikler Göstermekte
Tedavi Yöntemi, Terlemenin Kaynağına Göre Değişiklikler Göstermekte

Tedavi Yöntemi, Terlemenin Kaynağına Göre Değişiklikler Göstermekte

Aşırı olarak terleme tedavisi nedeni ve şiddetine bağlı olarak değişiklikler gösterebilmektedir. Terlemeye neden olabilecek hastalıklara yönelik olarak tetkikler yapılması gerekmektedir. Ve bu durum sonucunda oluşan rahatsızlıklar varsa belirtilmesi gerekmektedir. Terleme tedavisinde medikal ve cerrahi tedaviyle birlikte farklı yöntemler de kullanılabilmektedir.

İlaç Tedavisi

  • Antiperspirantlar ; Terlemenin azalmasını sağlayan ilaçlardır.
  • Sempatik Blokanlar ; Bu tür ilaçlar sinirlerin etkilenmesini azaltarak terlemeyi azaltmaktadır. Bu ilaçlar ağız kuruluğu, bulanık görme ve mesane sorunlarının oluşmasına neden olabilmektedir.
  • Botoks Enjeksiyonları ; Ter bezlerinin tetiklemekte olan sinir hücrelerin bloke edilmesini sağlar. Etkisi ise birkaç ay boyunca sürmektedir.

Cerrahi Yöntemler

  • Ter Bezinin Çıkartılması ; Aşırı terleme sadece koltukaltında oluşması sonucunda, çok küçük kesiler ve liposuction yoluyla birlikte gerçekleştirilebilmektedir.
  • Sinir Cerrahisi ; Endoskopik torasik sempatektomi yöntemiyle yüz ve el terlemesinde etkili bir girişimdir. Terlemeye neden olmakta olan sinir kökleri ameliyat ile birlikte alınmaktadır. Bu bölgede oluşan terlemeler ise durmaya başlar. Bu yöntem çeşidi, kalıcı bir yöntemdir. Aynı zamanda bu yöntemin etkili olmasıyla birlikte de dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajları ise koltuk altı terlemesini kestikten sonra, kasıkta terlemeler artış göstermektedir. Bu durumda da olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Bir bölgede terleme azalmasıyla birlikte diğer bölgede de artış gözükmektedir.