İçerik Başlıkları
Tendinozis Nedir, Nasıl Tedavi Edilir
Vücutta yer alan tüm kas yapılarının kemiklerle bağlantılı olmasını sağlayan yapılara tendon denilmektedir. Tendonlar vücut mekanizmasında kaslar ve kemikler kadar önemlidir. Görev ve etkilerinin yüksek olmasıyla birlikte kıymetli yapılar olarak da bilinmektedir. Tendon nedir? Sorusunun cevabıda bu açıklamayla birlikte yer almaktadır. Tendonlar kaslarda ve kemik yapılarında sorun olamasa da bunların sorumluluklarını almasıyla birlikte kendilerini de feda etmekte olan özel yapılardır. Kendi fedakarlıklarıyla birlikte meydana gelen bazı tendon rahatsızlıkları bulunmaktadır. Bunların en çok bilineni ise tendinozis olarak yer alan tendon dokularında yıpranma sorunudur.
Tendinit Nedir
Tendinir olarak da anlandırılan rahatsızlıkta yine tendon problemlerinin en başında yer almaktadır. Tendinit ile birlikte tendinozis tendon sorunları arasında sık sık karşılaştırılmaktadır. Tendinit, tendonlarda iltihaplanma ve tahribatı temsil etmektedir. Tendinozis sorunlarında ise iltihaplanma durumu bulunmamakta ve tendinozis hastalarında genellikle enfeksiyon meydana gelmektedir. Tendinit tendonda oluşan yaralanmalar sonrasında açığa çıkmakta olan iltihaplanma, tendinozis ise kronik olarak fazla kullanımdan dolayı gelişim sağlayan yıpranma olarak yorumlanmaktadır.
Tendinozis Nasıl İyileşir
Tendinozis rahatsızlığına bağlı meydana gelen tendon hastalarına vücudun farklı yerlerinde ortaya çıkabilmektedir. Tendon rahatsızlıkları her yaş grubunda cinsiyet farketmeden meydana gelebilmektedir. Fakat spor yapan kişilerde özellikle de yetişkin bireylerde, bazı enfeksiyonel rahatsızlıklarda ve travmalar sonucunda yoğun kas iskelet sisteminin kullanımından dolayı, önlem alınmamasıyla birlikte olasılıkların artması söz konusudur. Tendon problemleri omuz, kalça, diz, başparmak ve asil tendon olarak sık sık karşılaşılmaktadır. Tendonlarda meydana gelen şişlik ve ağrı sonucunda hekiminiz öncelikle fiziksel muayene yapmaktadır. Tendinozis’in seviyesinin belirlenmesiyle birlike ek testler yapılmaktadır. Tam tanı konulabilmesi açısından MR, röntgen ve ultrason çekimine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu durumda da tendinozis belirtileri altında farklı bir rahatsızlığın olup olmadığı tespit edilir. Hekiminizin önermiş olduğu uygulamaları fizyoterapistinize de danışmanızla birlikte düzenli olarak takip edilmektedir. Uygulamış olduğunuz tendon tahribatlarını kontrol etmeniz mümkündür.
Tedavi Döneminde Nelere Dikkat Edilmeli
- Tendinit ve diğer tendon sorunlarının tedavisinde bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu durumda da tedaviden daha fazla verim sağlanması mümkün olacaktır.
- Klavye gibi sık sık kullanılan ürünlerin ergonomik olmasına özen gösterin.
- Tendonun desteklenebilmesi açısından doktorunuzun ve fizyoterapistinizin önermiş olduğu özel bant ve dirseklikleri kullanılması önerilir.
- Fizyoterapistinizin önermiş olduğu germe hareketlerini ve diğer egzersizlerini yapmanız mümkündür.
- Tendinit gibi problemlerde tendonunuzu ve eklemlerinin zorlanmasına neden olacak ağır egzersizlerden kaçınmanız gerekmektedir.
- Kan dolaşımınızın kısıtlanmasına neden olan hareketlerden uzak durulması gerekmektedir.
- Tedavinizi hafif tempolu yürüyüşler ile birlikte destekleyebilirsiniz.
- Tendon bölgelerinin doğal hareket pozisyonunda kalmasına dikkat ediniz.
- Eklem ve tendon bölgesine uygulanan özel yağlarla terapistinizin göstermiş olduğu uygulamarı manuel olarak yapmanız mümkündür. Doğal bitkisel yağlarla birlikte bu uygulamalarda değerlendirmeniz mümkündür. Sıcak ve soğuk kompres uygulamalarından yararlanabilirsiniz. Bu uygulama yönteminde ağrı ve şişliklerin giderilmesinde oldukça etki sağlar. İlgili hekim ve fizyoterapistinizin önerisiyle birlikte yapılması gerekenleri ihmal etmeyiniz.
Tendinozis’te Fizyoterapi Uygulamaları Nelerdir
Tendinit ve tendinozis rahatsızlığı olan kişilerin tendonların sağlamlaşması ve güçlenebilmesi açısından tedavinin önemli bir parçası olmaktadır. Bu uygulamara gerek duyulmasıyla birlikte beslenmenize kollajen doku yönünden içeriği yüksek olan gıdalarla desteklemeniz mümkündür. Uzman önerisiyle birlikte takviye olarak kollajen kullanabilirsiniz. Tedaviden iyi bir sonuç alınabilmesi açısından hastalıktan etkilenen bölgelerin dinlendirilmesi önemlidir.
Çalışmış olduğunuz işinizde veya diğer faaliyetlerde tendon bölgelerinin dinlendirmenize engel olunması durumunda her 15 dakikada bir mola vermenizle birlikte fizyoterapistiniz tarafından sizlere özel olarak hazırlanan egzersizlerle birlikte kendinizi destekleyerek tedavinizin olumlu olarak sürdürmeniz mümkündür. Aynı zamanda çalışma alanlarındaki sandalyelerinizin ergonomik olmasına da özen göstermeniz gerekmektedir.
Tendinit ve tendinozis tedavisinde fizyoterapiye özgün yaklaşımlar oldukça önem taşır. Kişinin özel tedavi planlamasıyla birlikte tendon hasarlarının giderilme olasılığıda bulunmaktadır. Kısacası başarılı bir iyileşme kaçınılmaz bir hal almaktadır. Hekim tarafından konulan tendinozis ya da tendinit şikayetlerinizin olması durumunda sizlere kalıcı ve daha hızlı bir şekilde iyileşmek açısından fizyoterapist tedavi planlanlarından faydalanmanız sizlere olumlu yönde katkılar sağlayacaktır.