Taşikardi Nasıl Geçer

taşikardi nasıl geçer
taşikardi nasıl geçer

Damarlara kan pompalamakla görevli olan kalp, vücuttaki diğer organlarında yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda vücut ısısını dengede tutan kalp, vücuttaki atıkları da hızlı bir şekilde dışarı atarak vücudun genel sağlığını korumaktadır. İnsanın gelişimi için vücudun gereksinim duyduğu hormonları ve enzimleri salgılamaktadır.

İnsan vücudunun motoru olarak nitelendirilebilecek kalp, bir insan ömrü boyunca yaklaşık 2,5 milyar defa çarpmaktadır. Kalbin insan ömrü boyunca pompaladığı kan miktarı ise yaklaşık 8 bin ton civarındadır.

Sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen herkesin önceliği kalp sağlığı olmalıdır. Toplumda pek bilinmeyen kalp hastalıklarından olan taşikardi rahatsızlığı da kalp sağlığını olumsuz etkilemektedir. Peki, bir tür kalp hastalığı olan ‘Taşikardi nasıl geçer?’ Bu yazıda, taşikardi rahatsızlığına bitkisel çözümler, taşikardi rahatsızlığının nedenleri, belirtileri ve çeşitleri detaylı olarak incelendi.

Taşikardi Nedir?

Normal olarak atan bir insanın kalbi, her dakika 50 ile 100 defa arasında atmaktadır. İşte ‘Taşikardi nedir?’ sorusunun yanıtını da bu kalp atışlarında aramak gerekiyor. Çünkü kalpteki ritim bozukluğuna taşikardi denilmektedir. Kalbin normal değerlerden daha hızlı atması, yani kalp atışlarının dakikada 50 ile 100 defa aralığının üstüne çıkması durumunda taşikardi rahatsızlığı yaşanmaktadır. Ciddi bir sağlık problemi olan taşikardi rahatsızlığına sağlıklı insanlarda dahi rastlanmaktadır. Taşikardi rahatsızlığı spor yapan insanlarda daha fazla görülmektedir. Bu rahatsızlığın tedavisini kardiyoloji bölümü yapmaktadır.

Taşikardi Belirtileri Nelerdir?

Kalpte taşikardi rahatsızlığı geliştiği zaman birkaç belirti ile kendisini belli etmektedir. Taşikardi rahatsızlığında belirtilerin tümü aynı dönem içerisinde de görülebilmektedir. Taşikardi belirtileri içerisinde herhangi biri uzun süreli devam ederek taşikardi atakları yaşanmasına neden olabilir.

Peki, ‘Taşikardi belirtileri nelerdir?’ Taşikardi hastalığının belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Nefes darlığı
  • Uzun süreden beri kalpte çarpıntı hissedilmesi
  • Göğüs kafesinin sıkışması
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı hissi
  • Gün içerisinde yorgunluk hissedilmesi
  • Bayılma hissi ve bazı insanlarda bayılma ataklarının yaşanması
  • Ender görülen bilinç kaybı
  • İnsanın kendisini sersem gibi hissetmesi
  • Özellikle yaşlı insanların yaşanan baş dönmesine bağlı olarak düşmesi

Taşikardi hastalığında bayılmalara genellikle nabız 170’in üstüne çıktığı zaman rastlanmaktadır.

Taşikardi Neden Olur?

Taşikardi hastalığı genellikle doğuştan gelen bir hastalık olsa da bu hastalığa daha sonrada rastlanabilmektedir. Taşikardi hastalığının gelişmesindeki en temel faktör kalp rahatsızlıkları ve kalp yapısının hasar almasıdır. Yine beslenme tarzı ve sosyal yaşantıda taşikardi rahatsızlığına zemin hazırlamaktadır. Peki, ‘Taşikardi neden olur?’ İşte insan kalbinde taşikardi rahatsızlığının gelişme nedenleri;

Çağımızın hastalığı stres, taşikardi rahatsızlığına zemin hazırlayan en önemli faktörler arasında yer almaktadır. İnsan bir şeye üzüldüğü veya canı sıkıldığı zaman kalbi bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Taşikardi hastalığında ön plana çıkan nedenlerin başını kaygı bozukluğu ve duygusal değişimler çekmektedir.

  • Alkol ve sigarayı aşırı tüketen kişilerde de taşikardi gelişebilmektedir.
  • Astım ve enfeksiyon ilaçlarının uzu süreli alınması da taşikardi hastalığına neden olmaktadır.
  • Kalp rahatsızlıklarını tetikleyen en önemli etkenler arasında kafeinde yer almaktadır. Bu nedenle vücuda aşırı kafein girmesi de taşikardiye sebep olmaktadır.
  • Kan dolaşımının kalp tarafından yeterli oranda gerçekleştirilememesi
  • Kan değerlerinin eksik olması
  • Kal sağlığını olumsuz etkileyen hastalıklar ve iltihaplanmalar
  • Spor yaşamının çok yoğun olması ve gıda takviyeleri alınması
  • Böbrek rahatsızlıkları
  • Kemik hastalıkları
  • Uyuşturucu madde kullanılması da taşikardi hastalığının nedenleri arasında yer almaktadır.

Taşikardi Riskli mi?

Kalp atışlarının normal değerlerin üstüne çıkması taşikardi olarak adlandırılmaktadır. Kalp sağlığını olumsuz etkileyen taşikardi hastalığı sosyal yaşantıya da olumsuz etki etmektedir. Taşikardi hastalığının belirtileri arasında yer alan bayılma atakları ise insanları kaygılandırmaktadır. Taşikardi hastalığının etkilerini en aza indirmek ve tedavide başarı oranını yükseltmek için taşikardiye erken tanı konulması çok önemlidir. Taşikardi hastalığının tedavisi kesinlikle ihmal edilmemelidir. Çünkü bu hastalığın tedavisindeki ihmal ölümle sonuçlanabilmektedir.

Taşikardi riskli mi? Bu hastalık, yaşı ilerlemiş olan insanlarda yani yaşlılarda büyük risk teşkil etmektedir. Doğuştan kalp hastalığı olan bebeklerde de taşikardi hastalığının görülme riski oldukça yüksektir. Taşikardinin tedavisi zamanında yapılmadığı takdirde tüm yaşamı olumsuz etkileyebilmektedir. Kalpteki ritim bozukluğu bazı hastalarda felce zemin hazırlayabilmektedir. Taşikardi tedavi sürecinde ilaçlar kesinlikle zamanında alınmalıdır. Taşikardinin sosyal yaşamı olumsuz etkilememesi için tedaviye zamanında başlanması çok önemlidir.

Taşikardi hastalığı askerliği de etkileyen hastalıklar arasında yer almaktadır. Taşikardi hastalığının hangi boyutta olduğuna göre askerli ertelenebilir ya da hastaya askerlik yapamaz raporu verilebilir. Nefes darlığı ve atakları ciddi boyutlarda olanlar, sağlık kontrolünden geçememektedir. Taşikardi rahatsızlığından dolayı kalp çarpıntısı ayda 1 ya da 2 defa oluyorsa gerekli tedavinin ardından askerlik yapılabilmektedir. Askerlikle ile ilgili en sağlıklı ve en doğru karar hekimler tarafından verilmektedir.

Hamilelik sürecinde de anne adaylarının birçoğu taşikardi hastalığına maruz kalabilmektedir. Taşikardi hastalığının hamilelik sürecinde görülmesinin temel nedenleri hormonların değişmesi ve yüksek kan basıncıdır. Hamilelikte taşikardi hastalığı dikkate alınmalıdır. Çünkü kalp ritmindeki değişiklik, bebeğin sağlığına olumsuz etki edebilmektedir. Bu nedenle hekim kontrolünde olunmalıdır.

Taşikardi Türleri Nelerdir?

Taşikardinin kalp odacıklarındaki problemlere göre çeşitleri bulunmaktadır. Peki, ‘Taşikardi türleri nelerdir?’ Taşikardinin en sık rastlanan türleri şöyle sıralanabilir;

Atriyal Çarpıntı

Kalp çok hızlı atmaktadır. Mutlaka tedavi gerektiren atriyal çarpıntıda kalp düzenli bir hızda sürekli atmaktadır.

Atrial Fibrilasyon  

Kalbin üst kısmında yer alan odacıklarda görülmektedir. Kalp çarpıntılarına düzenli olmayan elektriksel uyarıcılar yol açmaktadır. Hızlı ve düzensiz bir şekilde atriyum kasılması yaşanmaktadır. Bazı insanlarda geçici bir süre görülse de bazı insanlarda da tedavi gerektirmektedir.

Supraventriküler Taşikardi

Kalp odacıklarında anormal olarak hızlı kalp atışları görülmektedir. Doğuştan gelen kalp atışlarındaki ritim bozukluğundan kaynaklanmaktadır.

Ventriküler Fibrilasyon

Kalp atışları birkaç dakikada eski düzenine dönmediği takdirde hasta açısından hayati risk oluşmaktadır. Bu türde bayılma atakları görülebilmektedir. Kalp krizinin hemen ardından da bu duruma maruz kalınabilmektedir.

Ventriküler Taşikardi

Kalpte yer alan düşük odacıklarda rastlanmaktadır. Anormal elektrik sinyalleri neticesinde kalp atışları hızlanmaktadır. Nabız hızlı attığından dolayı kalp vücuda kan pompalayamaz. Kısa süreli olduğunda herhangi bir risk teşkil etmese de atak halinde görüldüğü zaman bayılma ve kalp krizi yaşanabilmektedir.  

Fetal Taşikardi  

Kalbin sadece 1 dakika içerisinde 160 kez atmasına Fetal taşikardi denilmektedir. Bu türe genellikle hamilelik sürecinde rastlanmaktadır.

Taşikardiye Bitkisel Tedavi

Taşikardi rahatsızlığının sağlığa olan olumsuz etkilerini en aza indirmek için kalp ritminin dengelenmesine yardımcı olan şifalı bitkilerden yardım alınmalıdır. Ancak taşikardi hastalığından dolayı ilaç tedavisi görenler, bitkisel çözümlere başvurmadan evvel hekimlerine mutlaka danışmalıdırlar. Taşikardi için bitkisel tedavi ise şöyle sıralanabilir;

Aslankulağı

Aslankulağı bitkisinin kalp çarpıntısının geçmesinde etkili olduğu bilinmektedir. Özellikle de anksiyeteden kaynaklanan kalp çarpıntısına çok iyi gelmektedir. Aslankulağı bitkisinden bitki çayı hazırlanarak içilebilir. Bu bitkinin en bilinen yan etkisi midede yanma hissi oluşturmasıdır.

Kediotu

Kediotu sıcak suyla demlendikten sonra bitki çayı olarak içilebilir. Yatıştırıcı özelliği olduğundan dolayı strese çok iyi geldiği gibi kalp ritmini de düzenlemektedir.

Yulaf

Sinir sistemini rahatlattığı gibi kalp atışlarının düzenlenmesinde de oldukça etkilidir. Yulafın süt ya da yoğurtla tüketilmesi önerilmektedir.

Çarkıfelek Bitkisi

Çarkıfelek çiçeği içeriğinde flavanoid barındırmaktadır. Bu madde ise nabzı düzenleyerek kalbi rahatlattığı gibi stresi de engellemektedir.

Nane

Kalp ritmini normal seviyeye getiren nane, salataların ve yemeklerin içerisinde tüketilebileceği gibi kahvaltıda tüketilebilmektedir. Ağız bakımı içinde en etkili bitkiler arasında yer almaktadır.