Tansiyon Hastaları Sahurda Ne Yemeli

tansiyon hastaları sahurda ne yemeli
tansiyon hastaları sahurda ne yemeli

Ramazan ayı tansiyon hastalarının sağlığını ciddi şekilde tehdit edebilir. Tansiyon hastalarının felç veya kalp krizi geçirme riski oldukça fazladır. Bu nedenle tansiyon hastaları Ramazan ayında oruç tutacaklar ise, ilaçlarını iftar ve sahur saatlerine göre mutlaka ayarlamalıdırlar.

Ramazan ayında tutulan oruç en fazla yüksek tansiyon hastalarını olumsuz etkilemektedir.

Yüksek tansiyon hastalarının hekimine danışmadan kesinlikle oruç tutmamaları, hekimlerinden izin alarak oruç tutan yüksek tansiyon hastalarının ise iftar ve sahurda ölçülü yemek yemeye çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü yüksek tansiyon hastalarında kalp ve damar rahatsızlıklarına yemekten sonra çok sık rastlanır.

Yüksek tansiyonu olanların iftar ve sahur öğünlerinde sofraları sebze ağırlıklı besinlerle donatılmalıdır.

Tansiyon Hastaları Riski Nasıl Azaltır?

Havaların sıcak gittiği günlerde tansiyon hastalarının beyin kanaması geçirme riski çok yüksektir. Bu nedenle tansiyon hastaları güneşe direkt maruz kalmamak için baş bölgelerini şapka veya bandana ile korumalıdırlar. Güneş ışınlarının yoğun olduğu saat 10.00 ila 14.00 aralığında güneşe maruz kalmamaya çok dikkat etmelidirler. Ayrıca sağlıklı ve dengeli beslenerek kesinlikle aç kalmamalı ve düzenli aralıklarla su içmelidirler. İlaçlarını ve hekim kontrollerini ihmal etmemelidirler. Ayrıca hekim kontrolü haricinde tansiyon düşürücü ilaç kesinlikle kullanmalılar. Bu tür ilaçlar kalp krizi geçirmeye ya da tansiyon düşüklüğüne neden olabilir.

Tansiyon Hastaları Sahurda Ne Yememeli?

Tuzun içeriğindeki sodyum kandaki sıvı dengesini etkilediği zaman tansiyon yükselir. Yüksek tansiyon hastalarının sahur öğünlerinde tuzun yer almaması en sağlıklı tercihtir. Şimdi ‘Tansiyon hastaları ne tüketmemeli?’ sorusunun yanıtını birlikte inceleyelim.

‘Tansiyon hastaları sahur öğünlerinde ne yememeli?’ sorusunun yanıtında en dikkat edilmesi gereken şarküteri ürünleridir. Salam, sosis, sucuk ve pastırma gibi bol baharat ve tuz içeren şarküteri ürünlerinin yanı sıra içeriğinde bol miktarda tuz barındıran turşu, paketli ve işlenmiş gıdalar ile hazır çorbalar sahur öğününde tansiyon hastaları tarafından kesinlikle tüketilmemelidir.

İçeriğinde bol miktarda şeker barındıran besinler kan basıncını direkt etkilediğinden ve obeziteye zemin hazırladığından dolayı sahur öğünlerinde uzak durulması gereken besinler arasındadır.

Paketli ve işlenmiş gıdaların içeriğindeki trans yağlar kötü kolesterolü yükseltirken, iyi kolesterolü ise düşürür. Bu durumda hipertansiyon riskinin yükselmesine neden olur.

Yağ oranı yüksek süt ürünleri, tavuk derisi, krema, tereyağı ve kırmızı et doymuş yağ oranı yüksek besinler olduğu için kötü kolesterolü yükselterek tansiyona da olumsuz etki edeceğinden sahurda tüketilmemelidir.

İçeriğinde yüksek miktarda şeker barındıran ve meyankökü de bulunan kolalı içeceklerin yanı sıra asit oranı yüksek içecekler vücudun sodyumu tutmasına yol açtığından kan basıncını yükseltir. Ayrıca bu tür içecekler, obezite riskini de yükseltmektedir.

Sahurda kahve ve demli çay tüketiminden kesinlikle kaçınılmalıdır.

Tansiyon Hastaları Sahurda Nasıl Beslenmeli?

Öncelikle şunu belirtelim ki vücudun uzun süre aç kalması, yorgunluk ve halsizlik hissi tansiyonun yükselmesine ya da düşmesine neden olabilir. Bu nedenle tansiyon rahatsızlığı olanlar oruç tutacaklarsa sahur öğününü kesinlikle atlamamalıdır. Şimdi ‘Tansiyon hastaları sahurda nasıl beslenmeli?’ sorusunun yanıtına geçelim.

Vücudun yavaş sindirdiği ve besin değeri yüksek gıdalar tüketilmesine çok dikkat edilmelidir. Bu tür besinler hem kan şekerinin düşmesini engellediğinden, hem de uzun süre tokluk hissi verdiğinden tansiyon hastalarının tansiyon değerlerine pozitif etki eder.

Tansiyon hastalarının sahur öğünlerinde yağ oranı düşük yoğurt, tuzsuz ve yağ oranı düşük peynir ve yumurta yer almalıdır.

Tansiyon hastaları iftarla sahur arasında su ve diğer sıvıları yeterince almaya çok dikkat etmelidir.

Yine domates, salatalık gibi sebzelerin yanı sıra yeşilliklere ve meyveye de sahur öğününde yer verilebilir. Sebze ve meyveler, vücudun gereksinim duyduğu günlük vitamin ve mineral gereksiniminin önemli bir kısmını karşılar.

Sahurda içeriğinde bol miktarda lif barındıran besinlere de yer verilmelidir. Lifli besinler kan şekerini dengede tuttuğu için uzun süre tokluk hissi vermesinin yanı sıra sindirim sistemini de düzenlemektedir.