Sumağın Faydaları Nelerdir

sumağın faydaları nelerdir
sumağın faydaları nelerdir

Sumak, sumak ağacı olarak da bilinmekte olan Rhus bitkisinin meyvelerinden elde edilmekte olan baharat çeşitlerinden biridir. Zamanla Türk mutfağına da giren bu lezzet, özellikle Akdeniz mutfağında çok fazla tarif ile birlikte kullanılmasıyla bilinmektedir. Faydalarını saymakla bitmeyen sumak, besinleri aktioksidan kapasitesine göre değerlendirmekte olan Oksijen Radikal Absorbans Kapasitesi (ORAC) değerine bağlı en yüksek besinlerden biridir.

Sumak, “koyu kırmızı” anlamında olan Arapça olarak “summaq” kelimesinden gelmektedir. Sumağın tadı limona benzese de onun kadar ekşi bir tada sahip değildir. Tarihsel kaynaklara göre limonun Avrupa coğrafyasına gelmesinden önce Romalılar sumakları yemeklere keskinlik tadı katmak için kullanımını sağlardır. Değişik bir lezzet profiline sahip olmasına rağmen sumak, yenibahar, acı biber, kekik ve kimyon gibi diğer baharat çeşitleriyle birlikte güzel bir uyum sağlamaktadır.

İçerik Başlıkları

Sumak Ne İşe Yarar

Sumak oldukça önemli antioksidan kaynaklarından biridir. İnsan vücudunun serbest radikalleri temizlemesiyle birlikte üretim ve temizlik aşamasında yaşanan dengesizliklerin oluşması “oksidatif stres” kalp rahatsızlıklarına, kansere, erken yaşlanma, karaciğer, akciğer ve böbrek rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir.

Sumak, içerisinde yer alan antioksidan sayesinde vücudun serbest radikalleri temizlemesine yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte antiseptik ve antiinflamatuar ektisinin olması da solunum yolu enfeksiyonları ve idrar yolu enfeksiyonlarını gidermeye yardımcıdır.

Sumağın Faydaları Nelerdir

  • Yapılan bilimsel araştırmalar, kan şekeri kontrolü ve egzersizlere bağlı olarak kas ağrısının giderilmesi için faydalı olduğu ortaya çıkmıştır.
  • Sumak, anti-inflamatuar etkisi olan antosiyaninler, tanenler, flavonoidler ve diğer antioksidan bileşikleri bakımından oldukça zengindir.
  • Detoks tariflerinde oldukça etki sağlar.
  • Kilo vermeye ve vücutta meydana gelen ödemin giderilmesine yardımcıdır.

Sumağın Zararları Nelerdir

  • Kaju ve mango ile aynı bitki ailesinden olduğu için bu bileşenlerden herhangi birine karşı bir gıda alerjinizin olması durumunda sumak baharatlarını denemeden öncesinde doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
  • Kan şekeri ya da kolesterol seviyesinin düşürmeye yardımcı olan herhangi bir ilaç kullanılması durumunda. yan etkilere karşı doktorlara başvurulması önerilir.
  • Zehirli sumak çeşidi asla kullanılmaması önerilir, cilt ile birlikte temas edilmemesi gereken ürünlerden biridir.
sumak kilo aldırır mı
sumak kilo aldırır mı

Sumak Kilo Aldırır Mı

Sumak kilo aldırır mı? Sumak, yüksek kalori değerine sahip bir baharat değildir. Kilo aldırmaya yönelik bir riski yoktur. Fakat yine de aşırı miktarda sumak kullanımından uzak durulması önerilir.

Sumak Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Sumak, Rhus coriaria’nın kurutulmuş ve öğütülmüş meyvelerinden yapılmaktadır. Orta Doğu mutfağında yaygın bir malzemelerden biridir.
  • Sumak, et ve balık yemekleriyle iyi giden keskin, hafif. meyvemsi bir tada sahiptir, bu sebeple de bazı tariflerde sumak yerine genel olarak limon suyu ve karabiber kombinasyonu kullanımı sağlanır.
  • Antioksidan bakımından zengin olduğundan dolayı, potansiyel sumak baharatı sağlık faydaları arasında kolesterol seviyesini düşürme, kan şekerini dengeleme, kemik kaybınına azalması ve kas ağrılarının giderilmesi olarak yerini alır.
  • Sumak baharatının eşsiz lezzetiyle birlikte sağlık bakımından sağlamış olduğu faydalardan yararlanmak için salata, sos, kavrulmuş sebze ve et yemeklerine ilave edebilirsiniz.