Günümüzde pek çok kişi zayıflamak için spora başlamasıyla birlikte son dönemlerde spor konusunda hızlı bir şekilde bilinçli bir hale gelen kesim bulunmaktadır. Bu kişilerin pek çoğu kilo almak için de spor yapılabileceğinin farkına varmıştır. Peki, spor yapmak nasıl kilo aldırır mı?
İçerik Başlıkları
Spor Yapanlar Neden Kilo Alıyor
Yeterli miktarda kalori alınmamasıyla birlikte vücut enerji sağlayabilmek açısından metabolizmasını yavaşlatmaktadır. Bu dönemde vücudunuzda yağ depolamakta ve kilo alımına neden olmaktadır.
Kas Kütlesi Artarsa Kilo Artar Mı
Yapmış olduğunuz aktivitenin yoğunluğu yüksek olması durumunda kas kütlesinde hızlı bir şekilde artışla birlikte kilo alımına neden olmaktadır. İkinci durum ise aşırı derecede fazla ağırlık çalışması yapılarak kilo alımına neden olmaktadır. Düşük ağırlıkla sık egzersiz yapılması durumunda ise yağ yakımı gerçekleşir. Fakat yinede çok yüksek şiddetli yapılması durumunda kas kütlesinde artış olarak kilo alımına da neden olabilmektedir.
Spor Yaparak Kilo Alınır Mı
Açıkcası tek başına spor yapmak yeterli değildir. Öncelikle yaşam tarzında değişiklikler yapılması gerekmektedir. Tıbbi bir beslenme tedavisiyle birlikte egzersizin bütünleşmesiyle birlikte yaşam tarzı haline getirilmesi gerekmektedir. Fakat burada kişiler hep bir endişe duymaktadır. Yaşam tarzındaki değişimler kişileri korkutmaktadır. “Acaba bana hiç yapamayacağım şeyleri mi yaptıracaklar” “sürekli aç mı kalıcam” “sürekli spor mu yapıcam” gibi düşüncelerle birlikte endişe duymaktadırlar. Sadece spor yaparak kilo vermeye çalışanlarda bulunmaktadır. Spor yaparken kişiler kendilerinde bir yeme yetkisi görmeye başlamaktadır. “Ne de olsa spor yaptım artık istediğimi yiyebilirim, kendimi ödüllendirebilirim” düşüncesine girmektedir. Spor yapan kişilerin yapmış olduğu ikinci bir diğer hata ise düzensiz beslenerek spor yapmalarıdır. Oysa ki spor yapan kişilerin beslenmelerine de oldukça dikkat etmeleri önemlidir.
Kas Yapmak Kilo Aldırır Mı
Kas yapmak kilo aldırır mı? Sorusu oldukça merak edilmektedir. 1 kilo kas yapmak 4 kilo almak anlamına gelmektedir. Çünkü kas çok fazla su tutan bir kütledir. 1 kilo kas 2.7 kilo su tutmaktadır. Günlük yaşantımızda sürekli olarak duyarız kısa sürede aşırı kilo verdi diye.. Buradaki tehlike de ters yönlüdür. Kişi kas kütlesinde kayıp yaşar. Çünkü kas kütlesi vücut açısından oldukça önemlidir. Kalbimiz de kaslardan oluşmakta ve aşırı derecede kilo kayıplarında vücudun tüm kasları ve hatta kalp kaslarında da hasar oluşabilmektedir.
Diyet esnasında hastanın kilosuna bakmak yerine yağ ve kas dengesine bakılması önemlidir. Hızlı bir şekilde kilo kaybının yaşanması durumunda metabolizmada yavaşlamalar görülmektedir. Sürekli olarak şok diyet programlarıyla birlikte kişiler kilo veremez hale gelmektedir. Kısacası yapılması gerekenler, kişi diyetten önce mutlaka bir dahiliye veya endokrinolojik muayeneden geçmesi gerekmektedir. Sonrasında ise vücut analizi ve metabolizma hızı ölçümü yapılması gerekmektedir. Metabolizma hızının ölçümü yapılmaması durumunda kişi diyet esnasında da şişmanlayabilmektedir.
Spor Yaparak Kilo Nasıl Alınır
Kilo almanın en sağlıklı yollarından biri de dengeli beslenmek ve düzenli olarak spor yapmaktadır. Kilo alma döneminde tartıda görülen kilo artışının yağ kütlesi yerine ağırlıklı olarak kas kütlesinden oluşmasıyla birlikte hem daha düzgün bir vücut hem de sağlık açısından oldukça önem taşımaktadır. Bu nedenle de kilo almak isteyen kişilerin öncelik olarak diyetisyen tarafından, hedeflemiş olduğu kiloya ulaşabilmesi için kişiye özel hazırlanan beslenme planlamasıyla birlikte başlaması gerekmektedir. Ayrıca buna ek olarak da bir antrenör tarafından da fiziksel aktivite planlaması oluşturulması gerekmektedir. Kas kütlesindeki artışın sağlanabilmesi için kilo alma döneminde beslenmeye oldukça dikkat edilmesi ve spor aktivitelerin kesinlikle aksatılmaması gerekmektedir.