Beslenme, aktif kişiler ve sporcuların egzersiz açısından hazırlamış olduğu önemli bir parçadır. Sporcu beslenmesinde sporcuların yaptığı spor aktivitelerine göre farklılıklar göstermektedir. Hem antrenman hem de müsabaka esnasında atletik performansın gelişebilmesi açısından hazırlanmakta olan özel bir beslenme programıdır.
Tercihinize göre yürüyüş, pilates, fitnes, koşu gibi spor aktiviteleri yapabilirsiniz. Hangi sporu tercih ederseniz edin, spor yapan kişilerin sağlığını koruması ve dayanıklılığını arttırabilmesi açısından konsantrasyon ve dikkat yeteneğinin iyi olabilmesi ve spordaki maksimum faydanın sağlanabilmesi açısından sağlıklı beslenmek önemlidir. Spor ve beslenme ile ilgili detaylı bilgiler edinebilmek açısından sitemizi incelemenizi tavsiye ederiz.
İçerik Başlıkları
Spor İçin Nasıl Beslenmeli
Ana öğünde et grubu(et, balık, tavuk vb.) ekmek grubu olarak (pilav, makarna, ekmek ve patates) az yağlı salata da içermelidir. Spora başlamadan önce 30 ila 60 dakika öncesinde mutlaka bir ara öğün yapılması tavsiye edilir. Taze meyve ve yoğurt olmalıdır. Spor öncesinde yeterli miktarda su tüketimi sağlanmalıdır. Yaklaşık olarak spor öncesinde 500 ml kadar su tüketimi sağlanması gerekmektedir.
Spor Yaptıktan Sonra Ne Yemeli
- Kahvaltıya protein açısından zengin besinlerin tüketimini tercih etmelisiniz. Örneğin kahvaltıda yumurta tüketerek daha uzun süre tok kalmayı sağlayabilirsiniz.
- Muz, süt, yoğurt tüketimi de spor sonrasında toparlanabilmek açısından fayda sağlamaktadır.
- Yulaf ezmesi
- Somon balığı
- Tavuk
- Fıstık ezmesi
- Protein açısından zengin sandviç
- Makarna
- Et
- Ton balığı
Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalı
Sporcuya göre özel antrenman planlamasıyla birlikte, uygun yaşam tarzı ile birlikte sağlıklı beslenmesi performansında olumlu şekilde artmasını sağlar. Kişinin beslenme düzeninin etkilenmesini sağlayan faktörler arasında kişinin fiziksel aktivite düzeyi de önemlidir. Düzenli olarak spor yapan kişiler, spor çeşidine, süresine ve sıklık derecesine bağlı olarak beslenme programında farklılık göstermektedir.
Sporcunun aldığı sıvı ve makro besinlerin çeşidine, miktarına ve zamanına önem verilmesi gerekmektedir. Ekstra olarak vitamin, mineral ve supplement desteğinin nasıl ve ne kadar kullanılması gerektiği de belirlenmektedir. Enerji ve besin öğelerindeki gereksinimleri yaş, cinsiyet, kilo, boy gibi aynı zamanda yapılan spor aktivitesine farklılıklar göstermektedir. Spor aktivitesi farketmeden yapılan çalışmaya yönelik beslenme programına da sahip olmanız gerekmektedir.
Beslenme Sporcu İçin Neden Önemli
Beslenme ihtiyacına göre sporcunun yaş, fiziksel yeterlilik, çevre, fiziksel aktivite düzeyi ve süresi gibi pek çok faktöre göre belirlenmektedir. Hangi spor aktivitesi tercih edilirse edilsin daha iyi bir performans göstermenizi destekler. Sakatlıkların önlenmesini sağlar. Daha fazla konsantrasyon sahibi olursunuz. Antrenman sonraki yorgunluk daha az seviye olur. Doğru uygulanmakta olan beslenme programıyla birlikte enerji dengesi sağlanır, vücut ağırlığı yönetimiyle birlikte vücudun en doğru şekilde fonksiyonlarının sürdürmesine destek olur. Besinlerden yeterli miktarda enerji alarak gün içerisinde daha fazla aktif olmanızı sağlar. Aynı zamanda yeterli miktarda protein almanızla birlikte kas kütlenizin artmasını ve korumasını da sağlarsınız.