İnsan vücudunun biyolojik ve psikolojik durumundan çok hızlı etkilenen vücudu sarmalayan sinir hücreleri hasar aldığı zaman bir takım hastalıklar baş göstermektedir. Bu hastalıklar arasında en yaygın olanı ise ağrılardır. Öyle ki bu ağrılar baştan ayağa kadar hissedilmekte ve uzun süreli olduğu zaman endişelenerek en kısa zamanda hekim kontrolünden geçmek gerekmektedir.
Vücudu sarmalayan sinir hücreleri arasında siyatikte yer almaktadır. Peki, ‘Siyatik ağrısı nasıl geçer?’ Siyatiği ne olduğu, siyatik ağrısının bitkisel tedavi yöntemleri, nedenleri ve belirtileri ile ilgili tüm detaylara bu yazıdan ulaşılabilir.
Bel fıtığı belirtisi ile de sıkça karıştırılmaktadır.
İçerik Başlıkları
Siyatik Nedir?
İnsan vücudundaki en büyük sinire siyatik denilmektedir. Bel kemiğinden başlayan siyatik siniri bacağa kadar geniş bir alanı kapsamaktadır.
Peki, ‘Siyatik siniri nedir?’ Bacaktaki fonksiyonların kontrol edilmesini sağlayan siyatik siniri, bel bölgesinin son omurları 4 ve 5’inci omurdan uzanmaktadır. Kalçadan başlayan siyatik siniri dizin alt kısmına kadar uzanmaktadır. Bir hayli uzun olan siyatik siniri bazı faktörlerden dolayı sıkışabilmektedir. Siyatik sinirinde sıkışma meydana geldiği zaman siyatik olarak adlandırılan ağrıyla kendisini belli etmektedir. Yavaş yavaş başlayan siyatik ağrısının şiddeti zamanla artmaktadır. Siyatik ağrısı genellikle bacak bölgesinde hissedilmektedir. Hareketsiz yaşam tarzına sahip kişilerin yanı sıra ağır iş yapanlarda görülme riski oldukça yüksektir. Belden bacağa kadar yayılan ağrı hissedenler, siyatik ağrısı yaşadığının farkında olmalı ve paniğe kapılmamalıdır. Çünkü siyatik ağrısının tıbbi tedavisinin yanı sıra bitkisel yollardan da tedavisi mevcuttur. Siyatik ağrısının doğru müdahale edildiği takdirde iyileşebilen bir ağrı olduğu unutulmamalıdır.
Siyatik Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Günümüzde siyatik ağrısı çok sık yaşanan ağrılar arasında yer aldığı için ‘Siyatik ağrısının belirtileri nelerdir?’ sorusunun yanıtı birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Siyatik ağrısının en yaygın belirtisi belden topuklara kadar yayılan bir ağrı oluşmasıdır. Hareket edildiği esnada bu ağrılar şiddetlendiğinden daha fazla hissedilmektedir. Günlük yaşamlarında yoğun iş temposuna sahip kişilerde siyatik ağrısı nedeniyle hareket kısıtlanması yaşanmaktadır. Özellikle sağa ve sola dönülmesi siyatik ağrısından dolayı çok zorlaşmaktadır. Dik durulduğu esnada bu duruş pozisyonundan dolayı şiddetli ağrı hissedilir. Siyatik ağrısının yağın görülen belirtileri arasında ayaklarda uyuşma ve karıncalanmada yer almaktadır. siyatik ağrısı çok ileri boyutlara vardığı zaman bağırsak sorunlarının yanı sıra idrar kaçırma sorunu da görülebilmektedir.
Siyatik Ağrısı Neden Olur?
İnsanın günlük yaşam kalitesini düşüren ve iş performansını olumsuz etkileyen ‘Siyatik ağrısı neden olmaktadır?’ İşte siyatik ağrısının yaygın görülen nedenleri;
- Hamilelik sürecinde anne adayının kilosu ister istemez artmaktadır. Bu da siyatik sinirlerine baskı yapmaktadır. Bu baskıdan dolayı siyatik ağrısı yaşanma riski artmaktadır.
- Trafik kazası ya da başka bir kaza yaşandığı zaman siyatik sinirlerinde doku hasarı oluşmaktadır. Bu doku hasarından dolayı da siyatik sinirinde ağrı yaşanmaktadır.
- Yaş ilerledikçe dokulardaki hasarda arttığından siyatik ağrıları yaşlılarda daha fazla görülmektedir.
- Hareketsiz yaşam tarzına sahip olanlar ile egzersiz ya da spor yapmayanlarda siyatik ağrısının daha sık yaşandığı gözlenmiştir.
- Alınan her kilo vücut ağırlığının artmasına neden olduğu için omurganın ve bacakların taşıdığı yükte doğal olarak artmaktadır. Bu nedenle vücuttaki her fazla kilo siyatik ağrısı yaşanma riskini artırmaktadır.
- Hamallık gibi bazı meslekleri yapanlar günlük yaşamlarında sürekli ağır eşya kaldırmaktadır. Bu tür meslekler bacaklara çok fazla yük binmesine neden olduğu için siyatik sinirinde bozulmaya yol açarak bu sinirden kaynaklanan ağrı hissedilmesine neden olmaktadır.
Siyatik Ağrısı Uzun Sürer mi?
Siyatik ağrısının uzun sürüp sürmediği de bu ağrıyı yaşayanlar tarafından merak edilen konular arasında yer almaktadır. Peki, ‘Siyatik ağrısı uzun sürer mi?’ Siyatik ağrısının şiddeti boy ve kiloya göre değişmektedir. Bu nedenle de siyatik ağrısının süresi insandan insana farklılık göstermektedir. Aşırı kilolu insanlarda bacaklara fazla yük bindiği için sinir hücreleri çok fazla hasar görmektedir. Siyatik ağrısı genellikle 1 ay ile 6 ay aralığında sürmektedir. Erken tanı sayesinde siyatik ağrısının tedavi süresi kısalmaktadır.
Siyatik Ağrısı Nasıl Geçer
Siyatik ağrısı tıbbi tedavi ve bitkisel tedavi yöntemleriyle tedavi edilebilen rahatsızlıklardandır. Siyatik ağrısının tedavisi yapılmazsa kaslarda hasara neden olacağından kas incelmesi problemi görülecektir. İncelen kaslar ise hareket kısıtlılığının yanı sıra yürüme bozukluğuna neden olmaktadır. Yaşam kalitesinin düşmemesi için siyatik ağrısının zamanında tedavi edilmesi çok önemlidir.
Siyatik Ağrısına Bitkisel Tedavi
Siyatik ağrısına bitkisel tedavi yöntemleri çok iyi geldiği için bitkisel tedavi yöntemlerine çok sık başvurulmaktadır. Siyatik ağrısına iyi gelen 9 bitkisel tedavi yöntemi ise şöyle sıralanabilir;
Süt, Bal ve Sarımsak Karışımı
Süt, bal ve sarımsak karışımından elde edilen kür, siyatik ağrısına çok iyi gelmektedir. Süt, bal ve sarımsak karıştırıldıktan sonra bir içecek haline getirilmelidir. Bu karışımla elde edilen içecek içildiği zaman bir ağrı kesici gibi siyatik ağrısını kesmektedir. Siyatik ağrısını uzun süreden beri yaşayanlara bu karışımdan elde edilen kür özellikle tavsiye edilmektedir.
Sarı Kantaron Yağı
Siyatik ağrısı yaşayanların evinde sarı kantaron yağı mutlaka bulunmalıdır. Çünkü sarı kantaron yağının iltihabı söküp atan çok kuvvetli bir etkisi vardır. Bu kuvvetli etki ise siyatik ağrısına çok iyi gelmektedir. Bacaklarda yorgunluk ve ağrı hissedilen günlerde sarı kantaron yağının bacaklara sürülmesi ihmal edilmemelidir. Sarı kantaron yağı düzenli olarak bacaklara sürüldüğü takdirde siyatik ağrısı iyileşmektedir.
Nane Yağı
Siyatik ağrısının bitkisel tedavi yöntemleri arasında antioksidan etkisi olan nane yağı da yer almaktadır. siyatik ağrısıyla mücadelede nane yağı uzmanlar tarafından önerilmektedir. Haftada 2 kez boyundan bacaklara kadar nane yağıyla masaj yapılarak siyatik ağrısından kurtulmak mümkündür. Siyatik ağrısının yaşandığı günlerde bacaklara nane yağıyla mutlaka masaj yapılmalıdır. Nane yağı kan dolaşımını düzenleyerek siyatik ağrısını kesmektedir.
Soğan
Soğanla bacaklara masaj yapılırsa soğanın antibiyotik etkisi siyatik ağrısını kesmektedir. Orta boyuttaki bir soğan ikiye kesildikten sonra her ikisiyle birlikte diz kapaklarından başlayarak bileklere kadar masaj yapılmalıdır. Vücuttan iltihabı söküp atan soğan, ağrı kesici etkisiyle de siyatik ağrısını kesmektedir. Soğanın keskin kokusundan rahatsız olanların ise bu masajdan bir saat sonra yıkanmalarında bir sakınca yoktur.
Söğüt Kabuğu
Söğüt kabuğunun içeriğinde barındırdığı mineraller siyatik ağrılarını kalıcı olarak yok etmektedir. İçeriğinde salisin adlı bir madde barındıran söğüt kabuğu yarım litre su da kaynatıldıktan sonra bir süre bu suyun ılınması beklenmelidir. Daha sonra süzme işlemi yapılarak bu su, her sekiz saatte bir tüketilmelidir. Bu içeriğindeki mineraller sayesinde siyatik ağrısı hafiflemektedir.
Lahana Yaprakları
Siyatik ağrılarını etkili bir şekilde kesen lahana yaprakları tek tek koparıldıktan sonra bir miktar suyun içerisinde haşlanmalıdır. Lahana yaprakları ılındıktan sonra bacaklara sarılmalı ve bir süre beklenmelidir. Vücuttaki kan dolaşımını hızlandıran lahana yaprakları siyatik ağrılarını kesmektedir.
Susam Yağı ve Zencefil Tozu
Vücudun herhangi bir yerinde ağrı hissedildiği zaman ilk akla gelen bitkisel tedavi yöntemleri arasında zencefilde yer almaktadır. 1 yemek kaşığı zencefilin içerisine 2 yemek kaşığı susam yağı katılarak iyice karıştırılmalıdır. Böylelikle hazır hale gelen kremsi karışım diz kapaklarından bacaklara kadar olan bölgeye sürülmeli ve bu karılımı cildin iyice emmesi sağlanmalıdır. Bu uygulamadan sonra siyatik ağrıları çok kısa süre içerisinde kesilecektir.
Çarkıfelek Çayı
Çarkıfelek bitkisi çay olarak tüketildiği zaman siyatik ağrısına çok iyi gelmektedir. Çarkıfelek çayı kasları rahatlattığı ve gevşettiği için siyatik ağrısı kasları gevşetmektedir. Çarkıfelek çayı 2 gün arayla tüketildiği zaman siyatik ağrılarını kesmektedir. Hamile bayanların çarkıfelek çayını içmemesi gerekmektedir.
Ökse Otu
Ökse otunun çok kuvvetli bir ağrı kesici olduğuna yönelik uzun yıllar araştırma yapılmıştır. Ökse otunun bu ağrı kesici özelliği siyatik ağrılarını da kesmektedir. 1 kase sıcak suya ökse otu atıldıktan sonra bir süre demlenmesi beklenmelidir. Daha sonra ılınan ökse otu suyu siyatik ağrılarının olduğu bölgelere bir havluyla sürülmeli ve havlu bir süre siyatik ağrısının hissedildiği bölgede bekletilmelidir. Bu uygulamanın haftada birkaç kez yapılması siyatik sinirlerini rahatlatmaktadır.