Siyatik Ağrı Nedir

Siyatik Ağrı Nedir
Siyatik Ağrı Nedir

Siyatik bir sinir adıdır ve bu sinirin geçmiş olduğu bölgede hissedilen ağrıya “Siyatik Ağrı” ismi verilmektedir. Siyatik ağrı, sırtın alt bölgesinden başlayarak kalça ve her iki bacaktan aşağıya inen sinirler boyunca meydana gelmekte olan ağrıyı ifade etmektedir. Tipik olarak, siyatik ağrı vücudun sadece bir kısmını etkilemektedir.

Siyatik Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir
Siyatik Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir

Siyatik Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir

Siyatik tedavisi uygulamaları arasında ilk başta fizik tedavi olmasıyla birlikte, kas gevşeticiler, antidepresanlar gibi ilaçların yanı sıra; akupunktur, yoga, masaj ve cerrahi müdahale gibi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Siyatik tedavisi hastanın durumu, hastalığın şiddeti ve hekimin kararı doğrultusunda ilerlemektedir. Siyatik ağrısı belirtileri varsa mutlaka bir doktora başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

Siyatik Siniri Hangi Bacakta Olur
Siyatik Siniri Hangi Bacakta Olur

Siyatik Siniri Hangi Bacakta Olur

Vücudumuzda bulunan en büyük sinir olan siyatik sinir, bel kemiğinin alt bölgesinden başlamaktadır ve bacağa kadar uzanmaktadır. Bacağın duyu ve motor fonksiyonlarının düzenlenmesi açısından siyatik, belin son omurları olan 4 ve 5. omurdan çıkmaktadır ve kalça bölgesinden geçiş yaparak diz bölgesinin arka kısmından ayak altına kadar devam etmektedir.

Siyatik Neden Olur

  • Hareketsizlik : Uzun süre hareketsiz kalmak ve oturmak, siyatik sinir ağrısına neden olabilmektedir. Uzun süre oturan bireylerde siyatik ağrı daha fazla meydana gelmektedir.
  • Ağır Kaldırmak : Bazı meslek gruplarında sürekli olarak ağır yük kaldırma sonucunda siyatik sinir ağrısı daha sık meydana gelebilmektedir.
  • Obezite : Aşırı kilo sorunu olan veya obez olmak, vücut ağırlığının omurga üzerinde stres yaratması sonucunda siyatik ağrı oluşabilmektedir.
  • Diyabet : Bir diğer adıyla şeker hastalığı olarak adlandırılan diyabet, sinir sisteminin de hasar oluşmasına neden olabilir.
  • İleri Yaş : Yaşlanmaya bağlı olarak kas, kemik ve kemik çevresindeki dokuların zamanla zayıflaması sonucunda siyatik sinir ağrısı oluşabilir.
  • Travma : Kaza ve yaralanma sonucunda siyatik sinir ve etrafındaki dokuların zarar görmesiyle birlikte siyatik sinir ağrısı görülebilir.
  • Gebelik : Gebelik esnasında kilo artışı ve genişlemekte olan uterusa bağlı olarak siyatik sinir baskılanabilmektedir. Aynı zamanda karın ve memelerin bu dönem büyümesi de ağırlık merkezindeki değişimlere yol açabilmektedir. Bu durum sonucunda siyatik sinir üzerinde basınç oluşmaktadır.

Siyatik Ağrısına Hangi Bölüm Bakmaktadır

Siyatik ağrısı belirtileri gösteren kişi, öncelik olarak bir ortopedi uzmanına başvurması önerilmektedir.

Siyatik Ağrısı Ne Kadar Sürmektedir
Siyatik Ağrısı Ne Kadar Sürmektedir

Siyatik Ağrısı Ne Kadar Sürmektedir

Siyatik ağrısı akut yada kronik hale gelebilmektedir. Akut ağrısı olan siyatik, yaklaşık olarak 1 ila 2 hafta aralığında ağrı devam etmektedir. Ağrının azalmasından sonra bir süre uyuşmalar meydana gelebilmektedir.

Siyatik Ağrı Sporla Geçer Mi

Hafif derecede oluşan siyatik ağrılar, düzenli yapılan egzersizlerle birlikte olmak üzere zamanla kendiliğinden iyileşme görülebilir. Fakat ağrı birkaç haftadan daha uzun sürüyorsa, artan şiddetle birlikte hissediliyorsa, belin alt bölgesinde ani ve şiddetli ağrılar meydana geliyorsa yada bacaklarda uyuşma hissediliyor ve bacaklarda kas güçsüzlüğü ile karşı karşıya geliniyorsa mutlaka bir doktora başvurmanızı öneririz.

Siyatik Belirtileri Nelerdir

  • Bel bölgesinden ayağa doğru ağrı hissediliyorsa
  • Gövdeden topuğa doğru çekme hissi hissediliyorsa
  • Oluşan ağrı vücudun alt kısmına doğru yayılıyorsa
  • Ağrı genel olarak kalça, belin alt kısmı, uyluk ve baldır arkası bölgelerinde meydana gelmektedir.