Sinüzit Nasıl Geçer, Sinüzite Ne İyi Gelir

sinüzit nasıl geçer ne iyi gelir
sinüzit nasıl geçer ne iyi gelir

Her mevsim görülebilen bir rahatsızlık olsa da özellikle kış mevsiminin o buz gibi havalarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının etkisiyle daha sık karşılaşılan ve genelde burun ve geniz bölgesindeki akıntıyla kendisini gösteren bir rahatsızlık olan sinüzitin tedavisi yapılmazsa, kişinin yaşam kalitesini düşürür.

Sinüzit daha fazla bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde, ani hava değişimlerine maruz kalındığında, yeterince istirahat edilmediğinde, burnun içerisinde et büyümesi olduğunda, deviasyon gibi darlık yapan problemlerde sık görülür. Sinüzit için sinüs boşluklarının iltihaplanması da denilebilir.

Sinüzit, insan sağlığını olumsuz etkilediği zaman evde uygulanabilecek bazı yöntemlerle rahatlama sağlanabilir. ‘Sinüzit nasıl geçer?’ ve ‘sinüzite ne iyi gelir soruları ise özellikle sinüzit rahatsızlığı olanlar tarafından çok sık araştırılmaktadır.

Toplum içerisinde çok sık karşılaşılan bir rahatsızlık olan sinüzitin farklı çeşitleri vardır. Bu nedenle sinüzit rahatsızlığının şiddeti, kısa veya uzun sürmesi sinüzitin çeşidine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Vücutta belli fonksiyonları olan ve elmacık kemiklerinin ve alın bölgesinin arkasındaki küçük hava boşlukları olan sinüsler iltihaplanarak tıkandığı ve şiştiği zaman normal zamanlarda yerine getirdiği fonksiyonlarını yerine getiremez. Sinüsleri dolan insanlarda birçok belirti kendisini gösterir. Sinüzit kısa sürüyorsa alınacak bazı tedbirlerle üstesinden gelinebilir. Uzun süren akut sinüzitlerde ise tıbbi yardıma gereksinim duyulabilir.

Sinüzit Nasıl Geçer?

Çevrenizden sinüziti nelerin geçireceğine dair çok şeyler duymuş veya tavsiyeler dinlemişsinizdir. Ancak ‘Sinüzit nasıl geçer’ sorusunun yanıtını çevreden değil de bilimsel verileri araştırarak bulmak gerekir.

Sinüzit için en iyi çarelerden birisi ve kısa sürede geçmesini sağlayan karışım tuzlu ve karbonatlı sudur. Suyun içerisine tuz ve karbonat katıldıktan sonra burundan içeri çekilir. Bu uygulamanın üst üste 4-5 defa yapılması yeterli olacaktır.

Burun tıkanıklığının giderilmesinde ve sinüslerin rahatlatılmasında burun spreyinin kısa aralıklarla uygulanması da etkili olmaktadır.

Naneli buharda sinüzite çok iyi gelen yöntemlerdendir. Nane ve okaliptüs yağı sıcak su ile karıştırıldıktan sonra çıkan buhar başa bir havlu sarıldıktan sonra buruna çekilerek sinüsler açılır.

İltihaplandığı için tıkanan sinüsleri açan diğer bir yöntemde tuzlu sudur. Sıcak su ile tuz karıştırıldıktan sonra ılık kıvama gelmesi beklenir. Daha sonra bu karışım buruna sıkılarak uygulama yapılır.

Baharat türlerinin de burun tıkanıklığını giderdiği bilinmektedir. Özellikle kronik sinüzit rahatsızlığı olanlar, düzenli olarak baharatlı yemekler tüketirlerse faydasını göreceklerdir.

Elma sirkesi de hem solunum yollarını açar, hem de sinüslere çok iyi gelir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu uygulama yapılırken bir bardak suyun içerisine birkaç kaşık elma sirkesi ilave edilerek içilir.

Ayrıca A vitamini hem burun bölgesinde, hem de boğazda sağlıklı mukoza gelişimini destekler. Bu nedenle bol miktarda A vitamini içeren besinlerin tüketilmesi sinüzit rahatsızlığına çok iyi gelmektedir. Bu vitamin havuç, yapraklı sebzeler, kabak, domates, yoğurt ve yumurta sarısının içerisinde bol miktarda bulunmaktadır.

Sinüzit ve Baş Ağrısı

Sinüzitin neden olduğu baş ağrısının oldukça sıkıntılı bir süreç olduğu söylenebilir. Sinüzitin en önemli belirtileri arasında yer alan baş ağrısı, yaşam kalitesini de düşürmektedir. Sinüzitin neden olduğu baş ağrısında başın bir bölgesinde ya da her iki bölgesinde ağrı hissedilir. Bu ağrı ya da baskı sadece kafanın içerisinde değil, sinüs bölgesinde de hissedilir. Bu nedenle ‘Sinüzit ve baş ağrısı’ bu rahatsızlık için önemli bir alt başlıktır. Sinüzitin neden olduğu baş ağrıları alerjisi olanlarda mevsimsel olarak görülebileceği gibi sinüsleri tetikleyen herhangi bir nedenden dolayı da görülebilir. Ayrıca yeterli hava alınamadığı için vücuda giren oksijen seviyesinin düşmesi ya da negatif basınçta sinüzitte baş ağrısı yapar. Poliplerin yani iltihabi dokuların çevre dokulara yaptığı basınçta sinüzitte baş ağrısına neden olabilir.

Sinüzitin neden olduğu baş ağrısını hafifletmek için evde uygulanabilecek bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler şöyle sıralanabilir;

Sinüslerde baş ağrısına neden olan tıkanıklık bir nemlendirici aracılığıyla açılabileceği gibi sinüsleri salin solüsyonla sulamakta faydalı olacaktır.

Solunumu açmak için buhardan istifade edilebilir. Ilık ve ıslak bir bez sinüslerin bulunduğu bölgeye sürülerek drenaj yapılıp basınç düşürülebilir

Sinüslerin bulunduğu basınç bölgelerine hafif hafif basılarak sinüs drenajı desteklenebilir. Burnunuzun köprüsünde gözlerinizin arasında bulunan alana ortalama bir dakika boyunca dokunarak basınç uygularsanız, bu bölgede sinüslerin tıkanmasına neden olan mukusu gevşetebilirsiniz.

Başı öne eğmeden ve burundan üflemeden burnun her iki tarafına hafif bastırılırsa burun drenajı desteklenmiş olur. Yine sinüs bölgesinde basınç tahliyesi yaşamak için gözlerin altında bulunan bölge elmacık kemiklerinin üstünden içeri ve yukarı doğru itilmelidir.

Sinüzitin neden olduğu baş ağrısının insana hissettirdiği acıları dindirmek, ağrılı bir çene ya da ateş gibi semptomları gidermek için ibuprofen (Advil) ve asetaminofen (Tylenol) gibi analijeziklere başvurulabilir. Buna rağmen baş ağrınız birkaç gün içerisinde geçmezse bir hekime danışmakta fayda var.

Sinüzit Neden Olur?

Her hastalıkta olduğu gibi sinüzite neden olan ya da sinüziti tetikleyen faktörler vardır. ‘Sinüzit neden olur?’ sorusunun yanıtı aslında oldukça geniş kapsamlı olsa da sinüzite neden olan faktörler içerisinde en bilinenleri alerjik rinit, sigara içilmesi, burun içerisinde bulunan etlerde büyüme, burun polipleri ve tümörleri, konka bülloza, üst solunum yollarında görülen viral enfeksiyonlar, geniz eti, çalışılan ortamın kirli olması, tedavisi yeterli yapılmayan sinüzit, kirli hava, burun eğriliği gibi burun içerisindeki yapısal sorunlar ve burun etlerinin şişmesi, kuvvetli sümkürme, bağışıklık sisteminin zayıf olması, burun içerisinde yabancı cisim, su altında sürekli kalınması, kistik fibrozis ve diş enfeksiyonlarıdır.

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

‘Sinüzitin belirtileri nelerdir?’ sorusunun yanıtını araştırırken yetişkin ve çocuk ayrımı kesinlikle yapılmalıdır.

sinüzit belirtileri nelerdir
sinüzit belirtileri nelerdir

Yetişkinlerde Sinüzit Belirtileri

Sinüzitin en bilinen ve en sık rastlanan belirtisi burun tıkanıklığıdır. Sinüzitte görülen burun akıntısı grip ve nezle gibi rahatsızlıklarla kıyaslandığı zaman çok daha azdır. Ayrıca sinüzitte burun akıntısı sarı-yeşil renkli ve koyu kıvamdadır. Burun tıkanıklığı nefes almada güçlüğe neden olabilir. Gereksinim duyulursa burun spreyi kullanılarak burun açılabilir.

Sinüzit rahatsızlığı çok ileri seviyedeyse kronik ağız kokusu da sinüzitin en önemli belirtisidir. Bazı vakalar ise yedikleri yemeklerden tat alamadığını ifade etmektedir. Sinüzit çok yoğun olarak hissediliyorsa iştahsızlık görülme olasılığı da yüksektir.

Sinüslerin neredeyse tümü dolmuşsa şiddetli grip vakalarına rastlanabilir. Bu durumda en yaygın görülen belirti ise halsizliktir. Ayrıca sinüslerin tümüne yakınının dolması odaklanma problemine de neden olabilir.

Sinüzit rahatsızlığında ateşi yükselen vakalar nadirdir. Hafif ateş görülse de kısa süre içerisinde geçer.

Göz çevresinde basınç hissedilmesi

Horlama

Geniz akıntısının yanı sıra boğazda yanma hissi

Uzun süreli baş ağrısı

Davranışlarda görülen değişmeler

Çocuklarda Sinüzit Belirtileri

Çocuklar, sinüzit rahatsızlığını yetişkinlere göre çok daha ağır geçirebilir. Bunun nedeni bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olmasıdır. Çocuklarda farklı belirtiler gösteren sinüzit rahatsızlığında öksürük nöbetlerine çok sık rastlanır.

Sinüsleri dolan ve burnu tıkanan çocuklar, nefes almakta güçlük çekerler. Bu da uykularından sık sık uyanmalarına neden olduğundan uyku düzensizliği sinüzit belirtisidir. Çocukları bu tip sağlık problemleri yaşayan aileler, çocuklarını her saat başı kontrol etmelidir.

Sinüzite bir de grip eşlik ediyorsa bulantı şikayetlerine çok sık rastlanır. Çocukların bünyesi çok hassas olduğu için mide bulantısı hissi kusmalara neden olabilir.

Sinüzit Kalıcı Bir Hastalık mı?

Sinüzit tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. ‘Sinüzit kalıcı bir rahatsızlık mı?’ sorusunun yanıtına daha çok tekrarlayan bir hastalık demek yerinde olur. Yaşam tarzına ufak dokunuşlarla değişiklikler yapılması, burnun tuzlu suyla günlük yıkanması, içeriğinde kortizon olan burun spreylerinin ve hapların kullanılması, içeriğinde montelukast olan ilaçların alınması, antibiyotik kullanımı rinosinüzitin potansiyel tedavi yöntemleri arasındadır.

Sinüzit cerrahi yöntemle de tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Ancak alerji ya da başka bir sağlık probleminden dolayı ilaç kullanılması mümkün değilse, ilaçlar sinüziti istenildiği gibi kontrol altına almıyorsa cerrahi müdahale tercih edilmektedir. Cerrahi müdahalede sinüsteki boşlukları tıkayan mukus ve polipler temizlenmek suretiyle sinüs açıklıkları eski haline getirilir.

Tüm bu veriler ışığında ‘Sinüzit kalıcı bir hastalık mı?’ sorusuna cerrahi yöntemde uygulanabildiği için ‘Hayır’ yanıtı verilebilir.

Sinüzite Ne İyi Gelir?

Sinüzite karşı alınacak tedbirlerle sinüzit rahatsızlığının iyileşme süresini yarı yarıya azaltmak mümkündür. Bu önlemlerin başını ise saçları iyice kurulayarak ıslak kalmamasını sağlamak çekmektedir. Özellikle bayanlar ile saçı uzun olan erkekler, duş aldıktan sonra saçlarını çok iyi kurulamalı ve kesinlikle yarı ıslak bırakmamalıdır. Çünkü saçların yarı ıslak kalması sinüs boşluklarının çok kısa süre içerisinde dolmasına neden olabilmektedir. Hava yağmurluysa mutlaka bir yağmurluk giyilmeli ya da kafaya bir bere takılmalıdır.

sinüzite ne iyi gelir
sinüzite ne iyi gelir

Sağlıklı ve dengeli beslenilmesi sinüzit rahatsızlığına çok iyi gelmektedir. Çünkü bu tür bir beslenme tarzı bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Yine vücut direncini artırmak için yüksek düzeyde B, C ve E vitaminleri almaya dikkat etmek gerekir. Sabahları kahvaltı kesinlikle yapılmalıdır. Metabolizmanın çok hızlı çalışması sinüzit riskini çok aşağılara çekmektedir.

‘Sinüzite ne iyi gelir?’ sorusuna Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu ise sinüzit rahatsızlığının doğal antibiyotiğinin kır papatyası olduğu yanıtını veriyor. Bir tencere su kaynatıldıktan sonra kaynamış suya bir avuç kır papatyası ilave edilir. Daha sonra tencereden çıkan buharın solunması sinüs dokusunu yatıştırarak ve sinüsleri temizleyerek müthiş bir rahatlama sağlayacaktır.

Tuzlu su çözeltisi ile burun banyosu yapmakta sinüzitin şifaları arasındadır. Bu çözelti sinüs boşluklarına yerleşen mikropları öldürür ve tıkalı mukozaları açar.

Sinüziti olan birisi kesinlikle sırt üstü yatmamalıdır. Çünkü bu pozisyonda yatmak burundaki mukus birikimini ve sinüs basıncını artırır. Bu da uyku kalitesinin bozulmasına neden olur. Yatarken daha rahat nefes almak ve sinüs birikimini engellemek için yatılan yastığın yüksek olmasına dikkat edilmelidir.

Sinüzitin neden olduğu ağrıların yanı sıra birde gözaltında şişmelere çok sık rastlanır. Özellikle gözaltındaki şişmeler ‘Sinüzite ne iyi gelir?’ sorusunun yanıtının ne olduğunun çok araştırılmasına neden olmaktadır. Sinüs ağrılarını dindirmenin ve şişlikleri gidermenin en iyi yolu ise buz torbasıyla sinüs bölgelerine soğuk kompres uygulamaktır.

Sinüzite İyi Gelen Bitkiler

Tarçın: Sinüzitin neden olduğu baş ağrılarını dindirmenin en ideal yolu tarçındır. Bir yemek kaşığı tarçın tozu su ile karıştırıldıktan sonra üstüne yarım çay kaşığı sandalağacı tozu eklenir. Elde edilen macun alın bölgesine, özellikle de gözlerin üst kesimlerine sürülerek uygulanırsa sinüzitin neden olduğu ağrılar hafifleyecektir.

Fesleğen Masajı: Birkaç taze fesleğen yaprağı ezilerek toz zencefil ve bir çay kaşığı karanfil ile karıştırıldıktan sonra alın bölgesine masaj yapılır.

Kekik Yağı: Çok kuvvetli bir antibakteriyel olan kekiğin antifungal ve antioksidan özellikleri sinüzite çok iyi gelmektedir. Dilin altına günde 1-2 defa kekik yağı damlatılması ya da içilen suya 1-2 damla kekik yağı damlatılması sinüzite çok iyi gelir. Sinüzit ağrılarının hafiflemesi ya da dinmesi için kekik çayı da ideal bir tercih olacaktır.

Acı Tüketin: Sinüzitin neden olduğu ağrıların hafiflemesi ve tıkalı sinüslerin açılması için acı tüketmekte iyi bir yöntemdir. Ancak mide rahatsızlığı olanlara bu yöntem tavsiye edilmez.

Okaliptüs Yağı: Sinüzite karşı ciddi bir mücadele veriyorsanız bir kulak çubuğuna okaliptüs yağını damlattıktan sonra burnunuzun içine sürün ve sonrasında derin bir nefes alın. Kısa bir süre içerisinde baş ağrınızın ve burun tıkanıklığınızın geçtiğini fark edeceksiniz.

Soğan Suyu: Bir tane soğan dörde bölündükten sonra bir bardak suyla kaynatılır. Daha sonra bu su süzgeçten geçirilerek içilir. Antibiyotik etkisi olan soğan sinüzit şikayetlerini dindirecektir. Ayrıca soğanın kaynatıldığı suyun buharının solunması da başka bir alternatiftir.

Zencefil Çayı: Vücuttaki mikropları öldüren mucizevi bitkiler arasında yer alan zencefil, sinüzite iyi gelen bitkilerarasında en ideal tercihtir. Çünkü zencefil, sinüzit ağrısına ve akıntısına karşı oldukça etkilidir. Sinüzit şikayetlerini dindirmek için zencefil çayı tüketilebilir. Zencefil ufak ufak doğrandıktan sonra parçaları bir bardak sıcak suyun içerisinde demlendirilir ve süzgeçten geçirilerek içilir. Bu çay, nefesinizi ve boğazınızı hızlı bir şekilde rahatlatacaktır.

Zerdeçal: Vücuda yerleşmek için çabalayan mikropları vücuttan atmak için zerdeçal bire birdir. İltihapları yok etmesiyle nam yapmış olan zerdeçal, sinüs kanallarını da tedavi etmektedir. Sinüslerdeki iltihaplara karşı oldukça etkili olan zerdeçal, sinüzite iyi gelen bitkiler içerisinde en etkili olanlardan biridir. Zerdeçalı balla ya da ılık suyla karıştırarak tüketirseniz faydasını görürsünüz.

Sarımsak: Sarımsağın olduğu yerde bakteri ve virüsün barınması imkansızdır. Bakteri ve virüsleri anında öldürür. Sinüzitin neden olduğu öksürük ve baş ağrılarından kurtulmak için sarımsağı yemeklere ilave ederek ya da çiğ şekilde çiğneyerek tüketebilirsiniz.

Sinüzit Nasıl Boşaltılır?

Sinüzit günümüzde birçok insanda rastlanan önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Hal böyle olunca da ‘Sinüzit nasıl boşaltılır?’ sorusunun yanıtı ayrı bir önem kazanmaktadır. Sinüslerde birikmiş olan iltihabı dışarı akıtmak için en basit ve etkili yöntemlerden birinin ilk adımı dille bir saniye boyunca damağa baskı uygulanarak itilmesi, ikinci adımı ise baş parmakla kaşın ortasına bir saniye baskı uygulanmasıdır. İltihabın boşalması için bu iki adımı 20-30 defa tekrarlamak gerekir.

Sinüsleri sızısız, ağrısız, kanamasız ve en hızlı şekilde boşaltmanın yöntemi Balon Sinüsoplasti’dir. Çok popüler olan bu yöntemde sönmüş bir balon tıkalı halde olan sinüsün içerisine röntgen aracılığıyla yerleştirildikten sonra şişirilir. Bu tedavinin hemen ertesi günü hasta normal yaşamına devam edebilir. 20 dakikadan kısa sürmektedir. 17 yaşından küçük olanlara bu yöntem uygulanmaz.

Sinüslerin boşalması için sinüzit operasyonu en sık tercih edilen yöntemdir.

Sinüslerin boşalmasında tuzlu suda oldukça etkilidir. Bu nedenle sinüzit hastaları denizde yüzmeye çok sık giderler. Daha önce kaynatılan ve soğutulan su bir şişeye konulduktan sonra bir su bardağı ılık su, karbonat ve bir tatlı kaşığı deniz tuzu ilave edilerek karıştırılır. İğnesi çıkarılan bir enjektör aracılığıyla buruna sıkılır.

Sinüzit Çeşitleri Nelerdir?

Sinüzit çeşitleri görülen belirtilere ve iyileşme süresine göre üç farklı grupta toplanmaktadır. ‘Sinüzit çeşitleri nelerdir?’diye bir araştırma yapacak olursanız akut sinüzit, kronik sinüzit ve subakut sinüzit olmak üzere üç farklı sinüzit çeşidi olduğunu görürsünüz.

Akut Sinüzit: Bu sinüzit türü hem ülkemizde hem de dünyada en sık rastlanan sinüzit türüdür. Akut sinüzitin etkisi aralıksız olarak 3-4 hafta kadar sürebilir. Bu sinüzit türü kadınlarda ve erkeklerde hemen hemen aynı oranda görülür.

Subakut Sinüzit: Bu sinüzit türünün etkisi 10 haftaya kadar sürebilmektedir. Bu sinüzit türü daha çok baş ağrısı ve halsizlik belirtileriyle kendisini gösterir.

Kronik Sinüzit: Bu sinüzit türü cerrahi operasyon gerektiren tek sinüzit türüdür. Bu sinüzit türünde belirtiler dönem dönem kaybolsa da bir süre sonra geri döner. Tekrarlama döngüsü genellikle 8-12 hafta aralığındadır. Tıkanan sinüsler bir operasyonla açılarak hastanın sağlığına kavuşması sağlanır.

Sinüzitte Doğru Bilinen Yanlışlar

Her hastalıkta olduğu gibi sinüzit rahatsızlığında da büyük tehlikeler içeren, hatta hayati sonuçlar doğurabilecek doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri kulaktan kulağa dolaşır. Sinüzite iyi gelen bitkiler doğal tedavi yönteminde kullanılmaktadır. Ama bazı bitkisel tedavi yöntemleri çok büyük riskler içermektedir. Özellikle sinüzite iyi geldiği söylenen bitkiler buruna kesinlikle sıkılmamalıdır. Çünkü bu bitkilerin burnun arka kısmında bulunan alt solunum yoluna akması gırtlak ödemine yol açarak hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilir.

Sinüzit rahatsızlığında rahatlamak için kesinlikle çok şiddetli sümkürülmemelidir. Çünkü çok şiddetli sümkürme esnasında burundaki enfeksiyon kulağa ulaşarak orta kulak iltihabı gibi ciddi bir sağlık problemine neden olabilir. Yani burnu rahatlatıp iki rahat nefes alayım derken başınıza bir de orta kulak problemi açabilirsiniz.