Kış mevsiminin o soğuk günlerinden sonra hasretle beklenen yaz mevsiminin sıcak günlerine kavuşulduğunda bu seferde sinek ısırıklarının neden olduğu o şiddetli kaşıntı herkesin kabusu olmaktadır.
Şiddetli bir kaşıntıya neden olan sivrisinekler ise daha fazla aşırı sıcak iklimleri, denizleri ve su birikintilerini sevmektedir. Sivrisineklerin yaşamlarını sürdürebilmesi için kan emmesi gerekmektedir. Sivrisinek ısırıklarının neden olduğu şiddetli kaşıntı doğru yöntemlerle tedavi edilerek kısa sürede giderilebilir.
Yeşil ve nemli bölgelerde daha fazla yaşayan sivrisineklerin vücutta ısırdığı bölgede küçük şişlikler ve enfeksiyonun yanı sıra kaşıntı oluşmaktadır. Peki, yaz aylarının o sıcak ve muhteşem günlerini kabusa çeviren, çoğu zaman gece uykusunun bölünmesine neden olacak kadar şiddetli kaşıntıya neden olan sinek ısırığı kaşıntısı nasıl geçer? Bu yazıda sinek ısırığı kaşıntısına iyi gelen bitkisel tedavi yöntemleri ele alındı.
İçerik Başlıkları
Sivrisinek Isırığı Neden Kaşındırır
Bir sivrisineğin yaşamını sürdürmesi kan emmesine bağlı olduğu için havaların ısınmasıyla birlikte sivrisineklerde kan depolayacakları bölgelere akın ederler. Sivrisinek ısırığının kaşındırmasının nedenleri arasında ise en dikkat çekeni ısırdığı bölgeye tükürük salgılamasıdır. Vücut ise sivrisineğin salgıladığı bu salgıya karşı savunmaya geçerek kaşıntı hissini oluşturmaktadır. Sivrisinek ısırığı kaşıntısının etkisi genellikle sonrada hissedilmektedir.
Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir Evde
Sivrisinek ısırığının neden olduğu şiddetli kaşıntıyla başa çıkabilmek için kaşınan bölge tırnaklarla kaşındığından çoğu zaman şişmekte ve enfeksiyon oluşmaktadır. Oysa sivrisinek ısırığına iyi gelen doğal yöntemler ile bu şiddetli kaşıntı giderilerek şişlik ve enfeksiyon oluşumu önlenebilir.
Sivrisinek ısırığına evde iyi gelen doğal çözümler;
Tuzlu Su
Sivrisinek ısırığına maruz kalındığı zaman insanoğlunun verdiği ilk tepki, kaşıntı hissinin oluştuğu bölgenin hızlı ve sert bir biçimde kaşınmasıdır. Ancak bu kaşınma kabarcığın daha da şişmesine neden olmaktadır. Ayrıca kaşınan bölgenin çok sert kaşınması ciltte yaralanmalara bile neden olabilir. Kaşınan bölgeye tuzlu suyla müdahale edilmesi şiddetli kaşıntı ve yanma hissini azalttığı gibi bir süre sonra kaşıntıyı da giderecektir.
Diş Macunu
Diş macunu, günlük yaşam içerisinde çoğu probleme karşı kullanılmaktadır. Sivrisinek ısırığının neden olduğu şiddetli kaşıntıyı da diş macunu kullanarak gidermek mümkündür. Sivrisinek ısırığına maruz kalındığı zaman aşırı kaşınmanın neden olduğu ağrılı şişlikleri, bir miktar diş macunuyla hafifleterek rahatlamak mümkündür. Diş macunu sivrisinek ısırığının neden olduğu yanma hissinin giderilmesinde de oldukça etkilidir.
Buz Kompresi
Bir hayli pratik olan buz kompresi, buza ulaşmak çok kolay olduğu içinde daha fazla tercih edilmektedir. Sivrisineğin ısırdığı bölgeye buz kompresi uygulanırsa şişliklerin artması engellenebilir. Sivrisinek ısırığının neden olduğu kaşıntı aşırı şiddetliyse ve bu kaşıntıyı gidermek için çok fazla vaktiniz yoksa sivrisineğin ısırdığı bölgeye buz tanesinin konması kaşıntıyı hafifletecektir. Bir buz torbasının yarım saat kadar kaşınan bölgenin üzerinde bekletilmesi de kaşıntının şiddetinin hafiflemesine yardımcı olacaktır.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi de sivrisinek ısırığının neden olduğu kaşıntıya çok iyi gelmektedir. Elma sirkesinin içeriğindeki asit enfeksiyonlara çok iyi geldiği için sivrisinek ısırıklarının neden olduğu şişliklere de elma sirkesi şifa olmaktadır. Bu yöntemin etkili olabilmesi için pamuk aracılığıyla ve kısa aralıklarla sinek ısırığının olduğu bölgeye uygulanması gerekmektedir.
Soğan
Yemeklerin vazgeçilmezi olan soğan, alternatif tıpta da yaygın olarak kullanılmaktadır. Soğan kokusundan rahatsızlık duymayanlar için sivrisinek ısırığına karşı çok etkili olan soğan ile kaşıntı giderilebilir. Ortadan ikiye kesilen soğan, sivrisineğin ısırdığı bölgeye konularak ortalama 1 dakika kadar bekletilirse kaşıntı hissini giderir. Bu uygulamadan sonra sivrisineğin ısırdığı bölge suyla iyice yıkanmalıdır.
Limon
Toplum içerisinde kullanımı oldukça yaygın olan limon, sivrisineğin neden olduğu kaşıntıya çok iyi gelmektedir. Sivrisinek kaşıntılarına en kısa sürede çözüm bulmak isteyenler, kesinlikle limonu tercih etmelidir. Cildi aşırı hassas olanlar ise bu yöntemi çok dikkatli uygulamalıdır.
Aspirin
Sivrisinek ısırığının neden olduğu şişliğe karşı en etkili yöntemin aspirin olduğu söylenebilir. Sivrisineğin ısırdığı bölgedeki şişlikler yaraya dönüşmüşse 1 tane aspirin, 1 çay kaşığı suyun içerisinde eritildikten sonra şişliğin olduğu bölgeye hafifçe sürülmelidir. Bu yöntem, kaşınma hissini de azaltacaktır.
Sivrisinek Isırığına Ne İyi Gelir?
Aloe Vera
Sivrisinek ısırığına ve kaşıntısına aloe vera jeli çok iyi gelmektedir. Cilt sağlığı içinde oldukça yararlı olan aloe vera jeli, kaşıntıya en kısa sürede son verecektir.
Çay Poşeti
Sivrisinek ısırığının neden olduğu kaşıntıyı gidermenin en etkili doğal yöntemlerinden bir diğeri de kaşıntının olduğu bölgeye çay poşeti konularak en az yarım saat beklenilmesidir.
Karbonat
Sivrisinek ısırığını geçirmenin en etkili yöntemleri arasında yer alan karbonat, toplum içerisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir çay bardağı suyun içerisine bir yemek kaşığı karbonat atılarak karıştırılır. Daha sonra bu karışım kaşınan bölgeye uygulanırsa kaşıntı en kısa sürede son bulacaktır.
Kolonya
Sivrisinek ısırığının neden olduğu kaşıntının acilen giderilmesi gerekiyorsa kolonya en etkili yöntemdir. Mikropları öldüren bir bileşen olan kolonya kaşıntının olduğu bölgeye sürülürse kaşıntı kısa sürede kaybolacaktır.
Seyreltilmiş ve Kıyılmış Sarımsak
Antiviral özelliği olan sarımsak yaraları hızla iyileştirmektedir. Ancak sarımsağın cilde direkt olarak uygulanması cildi irrite ederek daha fazla enflamasyona neden olabilir. Sarımsağın bu etkisini engellemek için kıyılmış sarımsak, Hindistan cevizi yağı gibi hafif bir yağla seyreltildikten sonra kaşınan bölgeye uygulanmalıdır.
Fesleğen
Cildin fesleğenle ovulması sivrisinek ısırığının kaşıntısına karşı oldukça etkilidir. Fesleğenin içeriğinde ciltteki kaşıntıyı gideren kimyasal bileşenler mevcuttur. Fesleğen yağı losyon olarak cilde uygulanabileceği gibi evde de hazırlanabilir. Bu karışımın hazırlanabilmesi için 2 bardak suyun içerisine 15 gram kuru fesleğen yaprağı eklenerek kaynatılmalıdır. Karışımın soğuması için bir süre beklendikten sonra bir parça pamuk karışıma batırılarak kaşınan bölgeye sürülür. Daha hızlı çözüm için taze fesleğen yaprağı doğrandıktan sonra cilde sürülür.
Yulaf Ezmesi
Böcek ısırıklarına, su çiçeğine, alerjik reaksiyonlara ve kuru cilde cildi yatıştıran yulaf ezmesi çok iyi gelmektedir. İnce yulaf ezmesine az miktar su ekleyerek maske haline getirdikten sonra kaşınan bölgeye uygulanmalıdır. 15 dakika beklendikten sonra uygulama yapılan bölge ılık suyla yıkanır ve nemlendirici bir kerem sürülerek nemlendirilir. Bu karışımın içerisine antibakteriyel özelliği olan balda katılabilir. Ancak bal, sivrisinekleri daha fazla çekebileceğinden dikkatli kullanılması gerekmektedir.