İnsanlar ciltlerinde sağlık problemiyle karşılaştıkları zaman stresli bir dönemden geçmektedirler. Ciltteki yara ve kesikler, ciltteki izler veya virüsün ciltte neden olduğu sağlık problemleri tıbbi müdahale yapılarak kontrol altına alınmaktadır.
Tıbbi tedaviye alternatif olarak bitkisel tedavi yöntemleri de ekonomik ve pratik çözümler sunarak cilt problemlerini gidermektedir. Ciltte yaşanılan en yaygın sağlık problemleri arasında siğillerde yer almaktadır.
Peki, toplumda çok sık karşılaşılan dermatolojik vakalar arasında yer alan siğil nasıl geçer? Siğilin bitkisel tedavi yöntemlerine dair tüm detaylara, ciltte siğilin neden çıktığına ve siğilin ne olduğuna yönelik bilgilere bu yazıdan ulaşılabilir.
İçerik Başlıkları
Siğil Nedir?
Siğil, toplumda çok sık görülen cilt rahatsızlıkları arasında bulunmaktadır. Peki, ‘Siğil nedir?’ Ciltte siğil çıkmasına HPV (Human papillomavirus) olarak adlandırılan virüsler neden olmaktadır. Genellikle ayaklarda, ellerde ve yüzde çıkan siğiller, genital bölgede de çıkabilmektedir.
Herhangi bir ağrı ya da sancı yapmayan siğillerin çıktığı bölgede oluşan kabartılar estetik görünümü bozduğu için insana bir hayli rahatsızlık vermektedir. Deri üstünde minik bir kitle oluşturan siğillerin yaş ve cinsiyet ayırt etmeksizin herkeste görülme riski bulunmaktadır.
Siğilin bulaşıcı bir cilt sağlığı problemi olup olmadığı ise toplumda halen tartışılsa da uzmanlar tarafından siğilin aşırı bulaşıcı bir cilt sağlığı problemi olduğunun altı önemle çizilmektedir. Zaten ciltte siğil çıkmasına virüsler neden olduğundan insandan insana çok hızlı bir şekilde bulaşabilmektedir. Siğilin bulaşma riskini ise ortak kullanılan eşyalar ve temas artırmaktadır. Bundan dolayı da cildinde siğil çıkan insanların eşyaları kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca genital bölgede çıkan siğiller cinsel ilişki esnasında hızla bulaşmaktadır.
Siğilin nasıl bulaştığı basit bir örnekle açıklanacak olursa, ayaklarında siğil çıkan birinin terliğinin kullanılması, kullanan kişinin ayağında da siğil çıkma riskini yükseltmektedir. Siğiller, ciltte çıkan iyi huylu kabartılar olsa da uzmanlar tedavisinin ihmal edilmemesini tavsiye etmektedir. Siğillerin tedavisi medikal yöntemlerle yapılabileceği gibi bitkisel tedavi yöntemleri de mevcuttur.
Ciltte Siğil Neden Çıkar?
Günümüzde sağlıksız ve dengesiz beslenen insanların bağışıklık sisteminin zayıflaması ciltte siğil çıkmasının temel nedenidir.
‘Ciltte siğil neden çıkar?’ sorusunun bir diğer yanıtı da cildin tahriş olmasıdır. Özellikle sakal tıraşı olan erkeklerde cilt tahriş olduğundan tıraşın ardından siğiller görülebilmektedir.
Cildinde kesik ve yara olanlar, gün içerisinde temas ettikleri yerlere çok dikkat etmeli ve özellikle ellerini sık sık yıkamayı ihmal etmemelidir. Çünkü HPV virüsü bu kesik ve yaralardan vücuda kolayca enfekte olabilmekte ve siğiller çıkmasına neden olabilmektedir.
Siğiller nemli dokularda çok daha hızlı yayılmaktadır. Bu nedenle cildin çok sık aralıklarla havalandırılması uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Ortak kullanım alanları yeterince dezenfekte edilmediği takdirde HPV virüsünün bulaşma riski artmaktadır.
Yine siğile direkt temas edilmesi de HPV virüsünün bulaşmasına ve ciltte siğil çıkmasına neden olmaktadır.
Ciltteki Siğil Nasıl Tedavi Edilir?
Ciltte siğil çıktığı zaman daha fazla yayılmasını engellemek için derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat edilerek dermatoloji uzmanına muayene olunmalıdır. Peki, ‘Ciltteki siğil nasıl tedavi edilir?’ Ciltte yeni çıkan siğiller için merhem tedavisine başlanmalıdır. Ciltte çıkan siğiller geniş bir bölgeye yayılmışsa laktik ve salisilik asit tedavisi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Bu tedavi sayesinde siğillerin büyümesi engellenmektedir.
Siğil tedavisinde kriyoterapi tedavisi uygulanırken hastaya azot verilmektedir. Azot, siğilleri birkaç seansta kurutmakta ve hücreleri de yenilemektedir. Genital bölgede çıkan veya geniş bir dokuya yayılan siğillere cerrahi yöntemlerle müdahale etmek gerekebilir. Bu cerrahi müdahale yapılırken, siğilin çıktığı bölge lokal anestezi ile uyuşturulduktan sonra siğiller yakılmaktadır. Bu tedavinin ardından cildin kendisini onarım sürecini hızlandırmak ve hücrelerin yenilenmesini desteklemek için uzmanın reçete ettiği kremler kullanılmalıdır.
Ciltte siğil çıktığı takdirde kendiliğinden geçmesi kesinlikle beklenmeden hekime gidilmelidir. Bulaşıcı olan siğillerin tedavisi aksatıldığı takdirde cilde hızla yayılmaktadır.
Ciltte Çıkan Siğile Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Ciltte çıkan siğillerle bitkisel tedavi yöntemleriyle de mücadele edilebilmektedir. Bu bitkisel tedavi yöntemlerinin uygulanmadan evvel uygulanacak bitkisel tedavi yönteminin cilde uygun olup olmadığıyla ilgili mutlaka bir dermatolog görüşü alınmalıdır.
Ciltte çıkan siğile bitkisel tedavi yöntemleri ise şöyle sıralanabilir;
Çay Ağacı Yağı
Siğilin bitkisel tedavi yöntemleri arasında çay ağacı yağı bir adım öne çıkmaktadır. Ciltteki hücrelerin hızla yenilenmesine yardımcı olan çay ağacı yağı, mikropların kırılmasında da oldukça etkilidir. Ciltte siğil çıkan bölgeye çay ağacı yağı sürüldükten sonra gazlı bezle üstü kapatılarak bir süre beklenmelidir. Bu uygulama düzenli olarak yapılırsa, siğil zamanla küçülerek yok olmaktadır.
Hint Yağı
Cildinde siğil çıkanların başvurduğu bitkisel tedavi yöntemleri arasında Hint yağı da yer almaktadır. Hint yağı, ciltteki siğil problemine hızla çözüm olmaktadır. Ciltte siğil çıkan bölgeye Hint yağıyla masaj yapılması tavsiye edilmektedir. Bu uygulamaya 1 hafta ile 3 hafta aralığında düzenli olarak devam edilirse ciltteki siğil problemi ortadan kalkmaktadır. Cildindeki siğili Hint yağıyla tedavi etmek isteyenler, Hint yağını aktarlardan alabilirler.
Aspirin
Küçük bir aspirinin ezildikten sonra birkaç damla suyla karıştırılması siğilin neden olduğu kaşıntıya çok iyi gelmektedir. Bu aspirinli su siğilin çıktığı bölgeye sürüldükten sonra gazlı bezle siğilin üstü kapatılmalıdır. Bu uygulama, her akşam düzenli olarak yapılırsa siğillerin neden olduğu kabarıklık ve kaşıntı kısa süre içerisinde yok olacaktır.
Limon Kabuğu
C vitamininin de siğile çok iyi geldiği bilinmektedir. C vitaminini bol miktarda içeriğinde barındıran limon kabuğu ince bir şekilde soyulduktan sonra siğilin üstüne dikkatlice yerleştirilmelidir. Parmaklarda çıkan siğiller için limon kabuğu yöntemi uygulanacaksa, parmaklar limon kabuğuyla sarılmalıdır. Cildin düz yüzeyinde çıkan siğiller için limon kabuğu gazlı bezle sarılmalıdır. Limon kabuğunun her gece siğile sarılması ihmal edilmemelidir.
Diş Macunu
Siğilin neden olduğu kaşıntının giderilmesinde diş macunu oldukça etkilidir. Uyumadan evvel siğil çıkan bölgeye diş macunu sürüldükten sonra yara bandı ile üstü kapatılmalıdır. Siğilin bulunduğu bölgedeki hücreleri hızla iyileştiren diş macunu, özellikle ufak boyuttaki siğilleri kısa süre içerisinde ortadan kaldırmaktadır. Ancak bu uygulamanın düzenli olarak yapılması ihmal edilmemelidir.
Havuç Rendesi
Havuçta siğillere iyi gelen bitkiler arasında bulunmaktadır. Havuç suyuyla siğil çıkan bölgeye masaj yapılabileceği gibi rendelenen havuçta siğilin üstüne sarılabilir. Havucun içeriğindeki antioksidan maddeler ve C vitamini, siğili kısa sürede iyileştirmektedir.
Fesleğen Yaprağı
Virüslerin vücuttan arındırılmasında oldukça etkili olan fesleğen yaprağı, siğilli dokudaki hücreleri hızla yenileyerek iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Bir miktar taze fesleğen yaprağı ezildikten sonra siğilli bölgenin üstüne yerleştirilmeli ve gazlı bezle sarılmalıdır. Bu yöntem 2 hafta boyunca düzenli olarak uygulanmalıdır.
Deniz Tuzu
Cildi yenileyen deniz tuzu ılık suda çözdürüldükten sonra siğillere uygulanmalıdır. Ilık suda çözdürülen deniz tuzunun bulunduğu suyun içerisinde ayaklar veya eller 15 dakika boyunca bekletilmelidir. Deniz tuzunun içeriğinde barındırdığı mineraller, siğillerin büyümesini ve yayılımını engellemektedir. Bu yöntemin 1 hafta boyunca düzenli olarak uygulanması gerekmektedir.
Zerdeçal Yağı
Antiseptik özelliği olan zerdeçal, ciltteki hasarların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Ciltte siğil çıkmasına neden olan virüslerin yayılmasını engellediği gibi ciltteki siğilleri de iyileştirmektedir. Zerdeçal yağı düzenli olarak her akşam siğilin olduğu bölgeye sürülmeli ve masaj yapılmalıdır. Bu uygulamanın etkisini görmek için zerdeçal yağı 10 gün boyunca düzenli olarak kullanılmalıdır.
Elma Sirkesi
Elma sirkesi, siğilin tedavisinde İbrahim Saraçoğlu tarafından da tavsiye edilmektedir. Bir pamuğa elma sirkesi döküldükten sonra ciltte siğil çıkan bölgenin üstüne bastırılmalıdır. Bu uygulama yapıldığı zaman pamuğun siğilin üstünde 5 dakika boyunca kalmasına dikkat edilmelidir. Bu uygulama düzenli olarak 10 gün boyunca yapılırsa siğillerin iyileşme süreci hızlanmaktadır.