Sezaryen Sonrası Spor ve Beslenme Nasıl Olmalı

sezeryan sonrası spor ve beslenme
sezeryan sonrası spor ve beslenme

Bebeklerini sezaryen ile dünyaya getiren annelerin ameliyat bölgesindeki dikişlerinden dolayı beslenmelerine ve bağırsak sistemlerinin eski çalışma düzenine kavuşana kadar dikkat etmeleri gerekir.

Sezaryenle doğum yapan anneler, sezaryen doğum sonrası nasıl beslenmeleri gerektiği ile ilgili araştırma yaparak bilgi edinmeye çalışmaktadır. Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor ki bir annenin gebelikte beslenmesi ne kadar önemli ise doğumdan sonra beslenmesi de bir o kadar önemlidir.

Annenin bebeğine yeterince süt verebilmesi ve hamilelikte alınan fazla kilolardan kurtulmak için gebelik sonrası beslenme belli bir program dahilinde bilinçli yapılmalıdır. Bebeklerini dünyaya sezaryenle getiren anneler için ise bu önem iki katına çıkmaktadır.

Sezaryen Doğum Nasıl Olur?

Hamilelik sürecinde sezaryen doğum yapma ihtimali yüksek olan anne adayları ‘Sezaryen doğum nasıl olur?’ sorusunun yanıtıyla ilgili çok fazla araştırma yapmaktalar. Bir anne adayının bebeğini normal doğumla dünyaya getirmesi durumunda bebek ve anne sağlığı tehlikeye girecekse karın ve rahmin kesilerek cerrahi bir operasyonla bebeğin dünyaya getirilmesine sezaryen doğum denilmektedir. Sezaryen doğum, bebeğin anne karnında iken hayatını kaybetmesi ve anne sağlığının ciddi risk altına girmesi durumunda da uygulanan bir yöntemdir. Ancak anne ve bebek sağlığı risk altında değilse, en sağlıklı doğum yöntemi normal doğumdur. Sağlık Bakanlığı da normal doğumu teşvik etmek için önemli adımlar atmıştır.

Sezeryan Doğum Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sezaryen doğum cerrahi bir operasyon olduğu için sezaryen doğum öncesi dikkat edilmesi gerekenler ile ilgili anne adayının bilmesi gereken hususlar vardır.

Anne adayı rutin tetkiklerini yaptırmalı ve kronik ya da herhangi bir rahatsızlığından dolayı kullandığı ilacı varsa bu ilaçlarla ilgili doktorunu bilgilendirmelidir.

Sezaryen doğumdan en az 8 saat evvel beslenme bırakılmalı ve su bile içilmemelidir.

Sezaryen doğum öncesi beslenmede birkaç gün evvelinden sindirim sistemini zorlayacak ağır ve yağlı gıdalar kesinlikle yenilmemeli, karında şişkinliğe yol açan meyve gibi besinlerin tüketiminden özellikle kaçınılmalı, normalde tüketilmeyen gıdalar tüketilmemeli ve gazlı içecekler kesinlikle içilmemelidir. Sezaryen doğum öncesi beslenmeye dikkat edilmesi mide ve bağırsak sağlığının korunması için çok önemlidir.

Anne adayları sağlıklı bir cerrahi operasyonla bebeklerini dünyaya getirmek istiyorlarsa doktorlarının söylediği her şeyi dikkate almalı ve özellikle beslenmeye çok dikkat etmelidir.

sezeryan sonrası beslenme nasıl olmalı
sezeryan sonrası beslenme nasıl olmalı

Sezaryen Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Annelerin ve bebeklerin sezaryen sonrası günlük faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için ‘Sezeryan sonrası beslenme nasıl olmalıdır?’ sorusunun yanıtı çok önemlidir. Anne adayı sezaryen doğumdan sonraki ilk gün kalori değeri düşük, gaz yapmayan ve kıvamı yumuşak besinler tüketmeye çok dikkat ederse hem bebeği, hem de kendisi huzurlu olur.

Bu aşamada kaç kalori yazılarımıza göz atmak isteyebilirsiniz.

Anne, sezaryen doğumdan sonra gaz yapan besinler tüketirse kendi dikişlerindeki açılma riskini artıracağı gibi bebeğinde de gaz sancılarını tetikleyebilir. Anne, sezaryen doğumdan sonraki 3-4 günlük geçiş sürecinde vücudu adapte olana kadar beslenmesine çok dikkat etmelidir.

Sezaryenle doğum yapan annelerin sütleri normal doğum yapmadıkları için ilk zamanlar az olacağından sütüm bebeğime yetmeyecek diye endişeye kapılmamaları gerekir. Sezaryenle doğum yapan anneler beslenmelerine dikkat eder, sıvıyı bol alır ve bebeklerini sık sık emzirirlerse süt miktarı kısa süre içerisinde normale dönecektir. Emziren annelerin günlük almaları gereken sıvı miktarı ise en az 3 litredir. Bunun ise en az 2 litresi su olmalı, geriye kalan 1 litre ise süt, ıhlamur ve yine su gibi içeceklerden alınmalıdır. Emziren annelerin çay ve kahve tüketimini sınırlamaları, mümkünse hiç tüketmemeleri anne sütünün kalitesi açısından çok önemlidir. Çünkü kahve ve çay gibi kafeinli içecekler hem sütün miktarını azaltır, hem de sütün kalitesini düşürür. Sezaryen doğumdan sonra anneler sütlerinin bol olması için günlük en az 2 su bardağı süt içmeye çok özen göstermelidirler. Yine sezaryen doğumdan sonra kabızlık gibi çok ciddi bir problemle karşı karşıya kalmamak ve sütün miktarını artırmak için çok az şeker ilave edilerek hazırlanan kayısı, erik ve üzüm kompostoları içilmesi ihmal edilmemelidir.

Sezaryen doğumdan sonraki beslenmede alınması ihmale gelmeyecek vitamin ve mineraller ise demir, C vitamini ve kalsiyumdur. Bu vitamin ve mineralleri süt, et, yoğurt, peynir ve yumurta gibi besinleri düzenli ve yeterli seviyede tüketerek almak mümkündür. Ayrıca bu besinlerin iyi pişirilmesi ve hijyenik olan yerlerden alınması sezaryen bölgesinin enfeksiyon kapmaması için çok önemlidir. Sezaryen doğumdan sonra yüksek bir risk olan ödem oluşumunu engellemek için tuzun çok az tüketilmesine dikkat etmek ve vücudun iyot gereksiniminin iyotlu tuz kullanarak karşılanması gerekir.

Hamilelik sürecinde alınan kiloların doğumdan sonra hemen verilmesi ise her annenin olmazsa olmaz isteğidir. Bu kilolardan kurtulmak için bebeğin emzirildiği dönemin en uygun dönem olduğu söylenebilir. Ancak doğumdan sonraki ilk 40 gün içerisinde diyet yapılmaması süt salgısının tam olması için çok önemlidir. Annenin bebeğini emzirdiği dönemde günlük harcadığı fazla kalori değeri 500 civarındadır. Bu ise hiç diyet programı uygulamadan yeterli ve dengeli beslenmeyle kilo vermek için yeterli bir kalori değeridir. Ayrıca annenin bebeğini emzirirken zayıflaması sütünün miktarını düşürmeyeceği gibi kalitesini de etkilemez. Bu dönemde kavrulmuş ve kızartılmış gıdaların yanı sıra içeriğinde un ve şeker olan gıdalar ile abur cubur tüketiminden kesinlikle kaçınmak gerekir. Bunun içinde makarna, hamur işleri, çörek, börek ve tatlı türleri ile pilav kesinlikle tüketilmemelidir. Yine annenin ekşi, acılı ve baharatlı besinlerden uzak durmasında da fayda var. Sigara ve alkol ise sadece bu dönemde değil, sağlıklı bir yaşam için hayatın hiçbir döneminde tüketilmemelidir.

sezaryen sonrası spor nasıl olmalı
sezaryen sonrası spor nasıl olmalı

Sezaryen Sonrası Spor Nasıl Olmalı?

Sezaryenle doğum yapan annelerin en fazla merak ettiği konular arasında ‘Sezaryen sonrası spor nasıl olmalı?’ sorusu da yer almaktadır. Öncelikle bilinmelidir ki sezaryenle doğum yapan anneler cerrahi bir operasyon geçirdiği için spor yaparken dikişlerini zorlamamalıdır. Bunun içinde yoğun spor aktivitelerinden uzak durmalıdırlar. Anneler, kendilerini iyi hissettikleri zaman günlük 20-30 dakika kadar kısa yürüyüşler yaparak spora başlayabilir, iyileştikten sonrada göbek bölgesindeki yağları eritmek için mekik çekebilir, ortalama 45 dakika süren koşular yaparak eski formlarına kavuşabilirler.

Sezaryen doğumdan sonra annenin beslenmesine dikkat etmesi ve spor yapması anne ve bebek sağlığı için çok önemlidir. Ayrıca annelerin, çevresi tarafından yapılan tavsiyelerdense, uzmanlar tarafından yapılan tavsiyeleri dikkate alması ve bu doğrultuda hareket etmesi gerekir.