Şekerpare Kaç Kalori

şekerpare kaç kalori
şekerpare kaç kalori

Şekerpare kaç kalori? En az baklava kadar lezzetli olan şekerpare, Türk sofralarında en fazla tüketilen tatlılar arasında yer almaktadır. Şekerparenin malzemeleri doğru ölçüde katılırsa kıvamıyla ağızda dağıldığı için yemesi insana büyük keyif vermektedir.

Ramazan ayında iftar sofralarını şenlendiren şekerpare, bayramda misafirlere ikram edilmekte ve çay saatlerinin keyfine keyif katmaktadır. Tüketirken insana tebessüm ettiren şekerparenin kalori değerleri ise insanın keyfini kaçırmaktadır.

Şekerpare hazırlanırken içerisine katılan bol un ve irmik karbonhidrat değerlerini, margarin ya da tereyağı yağ oranını, şerbetli sosu ve pudra şekeri de şeker oranını yükseltmektedir. Tüm bunlar bir araya geldiği zamanda ortaya çıkacak kalori değerlerini özellikle diyet yapanlar düşünmek dahi istemezler. Bu nedenle diyet yapanların, şekerpare tatlısını gördükleri zaman usulca uzaklaşmaları aynada kendileriyle barışık olmaları açısından önemlidir.

Peki, hamurların fırında pişirildikten sonra üstüne şerbet dökülmesiyle hazırlanan şekerpare kaç kalori? Şekerparenin kalori ve besin değerlerinin yanı sıra şekerparenin diyete uygun bir tatlı olup olmadığı bu yazıda tüm detaylarıyla bu yazımızda.

Şekerpare Kaç Kalori

Beyaz unun, irmiğin, pudra şekerinin ve tereyağının bir araya gelmesiyle hazırlanan ve şerbetli sosun üstüne dökülmesiyle tüketime hazır hale gelen şekerpare kalori değerleri bakımından en fazla araştırılan konular arasında yer almaktadır. Şekerparenin kalori değerlerini içeriğindeki şeker, yağ ve karbonhidrat yükseltmektedir. Bu nedenle şekerpareyi fazla kilolarından kurtulmak için diyet yapanlar, diyabet hastaları ve diyabet hastalığı açısından risk taşıyanlar kesinlikle tüketmemelidir.

Peki, ‘Şekerpare kaç kalori?’ İşte şekerparenin keyif kaçıran kalori değerleri;

  • 1 gram gelen şekerpare 3 kalori değerindedir.
  • 50 gram gelen 1 tane şekerpare 136 kalori değerindedir.
  • 200 gram gelen orta porsiyon şekerpare 544 kalori değerindedir.
  • 300 gram gelen büyük porsiyon şekerpare 816 kalori değerindedir.
  • Şekerparenin kalori değerlerinin yüzde 67’sini karbonhidratlar, yüzde 29’unu yağlar ve yüzde 4’ünü proteinler oluşturmaktadır.

Besin Değeri (100 gram)

  • 46 gram Karbonhidrat
  • 8,95 gram Yağ
  • 2,66 Protein
  • 0,58 gram Lif
  • 15,5 mg Kolesterol
  • 64 mg Sodyum
  • 32,5 mg Potasyum
  • 12,9 mg Kalsiyum
  • 394,7 iu A vitamini
  • 0,5 mg C vitamini
  • 0,45 gram Demir minerali

Ayrıca diğer bir şerbetli tatlı olan 👉 künefe kaç kalori başlıklı yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.

Diyette Şekerpare Yenir mi?

Çağımızın en büyük problemi obezite olunca, fazla kilolarından kurtulmak için diyet yapanların sayısı da bir hayli fazladır. Çağımız insanları özellikle bel ve göbek bölgesindeki yağlardan şikayet etmektedir. Bel ve göbek bölgesindeki yağlanmaya ise aşırı yağlı ve şekerli beslenme neden olmaktadır. Bu nedenle gün içerisinde tüketilen besinlerin içeriğindeki yağ ve şeker oranına çok dikkat etmek gerekmektedir.

diyette şekerpare yenir mi
diyette şekerpare yenir mi

Peki, ‘Şekerpare diyette tüketilir mi?’ Şekerparenin ise kalori ve besin değerleri incelendiği zaman sanıldığı gibi masum bir tatlı olmadığı hemen fark edilmektedir. Bundan dolayı şekerparenin özellikle diyet sürecinde tüketilmesi uzmanlar tarafından kesinlikle tavsiye edilmemektedir.

Ancak tatlı krizine girip de şekerpare yiyerek tatlı krizini giderenlerin diyetim bozuldu diyerek moralini bozmaması gerekmektedir. Çünkü 1 tane şekerpare tüketerek alınan 136 kalorinin gün içerisinde telafisi mümkündür.

Şekerpareden alınan kaloriyi yakmak için ısınma hareketlerini yaptıktan sonra 20 dakika kadar tempolu yürüyüş, 20 dakika civarında bisiklet sürmek veya 10 dakika kadar hızlı koşmak gibi egzersizler yapılabileceği gibi hareketli bir gün geçirilerek de bu kalori rahatlıkla yakılabilir.

Şekerpareden alınan kaloriyi yakmak için egzersiz yaptıktan sonra suyun bol içilmesinin ihmal edilmemesi, metabolizmanın hızlı çalışması içinde beyaz çay, yeşil çay veya detoks çaylarının tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Bu çaylar aynı zamanda vücuttaki yağ yakımını da hızlandırmaktadır. Ancak gün içerisinde oda sıcaklığında olan içme suyunun bol bol içilmesi kesinlikle unutulmamalıdır.

Diyetteyken şekerpare kaçamağı yapanların aldığı kaloriyi yakmasının bir başka yöntemi de şekerpare kaçamağı yapılan günde tahıl tüketiminden uzak durulması ve yağ grubunda yer alan bir tane yiyeceğin beslenme programından çıkarılmasıdır.

Tam Kıvamında Şekerpare Malzemeleri Nelerdir?

Tam kıvamında şekerpare hazırlanabilmesi için hamurunun, şerbetinin ve üstünün malzemelerinin ayrı ayrı hazır edilmesi gerekmektedir. Peki, ‘Tam kıvamında şekerpare malzemeleri nelerdir?’ İşte tam kıvamında şekerpare hazırlamak için gereksinim duyulan malzemeler;

Tam kıvamında şekerparenin hamuru için;

  • 2 adet yumurtaya (Bu yumurtalardan birinin sarısı sonrada üstüne sürülmesi için alınmalıdır)
  • 250 gram tereyağı ya da margarine (Oda sıcaklığında olmalı)
  • Tarım su bardağı toz şekere
  • Yarım su bardağı irmiğe
  • 1 paket kabartma tozuna
  • 1 paket vanilyaya
  • 2,5 su bardağını biraz geçkin una gereksinim vardır.

Tam kıvamında şekerparenin şerbetinin hazırlanması içinde;

  • 4 su bardağı suya
  • 3 su bardağı toz şekere
  • Birkaç damlada limon suyuna gereksinim vardır.

Tam kıvamında şekerparenin üstü için ise;

  • Hamuru ayrılırken hazırlanan yumurta sarısına (Yumurta sarısı tercihe göre kullanılmayabilir)
  • Şekerparenin üstüne konulması için tercihe göre ceviz, badem ya da fındığa gereksinim vardır.

Tam Kıvamında Şekerpare Tarifi

Şekerpare, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından olduğu için ‘Tam kıvamında şekerpare nasıl yapılır?’ sorusunun yanıtı çok fazla araştırılmaktadır. İşte tam kıvamında şekerpare tarifi;

Tam kıvamında şekerparenin şerbetinin hazırlanması için 4 su bardağı su tencereye döküldükten sonra 3 su bardağı toz şekerde ilave edilerek tencere ocağın üstüne alınır ve yüksek ateşte kaynaması için beklenir. Şerbet kaynamaya başlar başlamaz ise ocağın ateşi orta dereceye getirilir ve birkaç damla limon suyu katılarak 15-20 dakika daha kaynatılır. Daha sonra ocaktan alınan şerbetin soğuması beklenir.

Tam kıvamında şekerparenin hamurunun hazırlanması içinde yoğurma kabının içine 2,5 su bardağını biraz geçkin un dökülerek kabartma tozu dışındaki malzemelerin hepsi yoğurma kabına konularak bir süre karıştırmaya devam edilir. Son olarak ekstradan yavaş yavaş un ve kabartma tozu katılarak orta sertlikte bir hamur yoğuruncaya kadar hamur yoğrulmalıdır.

Yoğrulan hamur orta sertliğe gelince hamurdan cevizden biraz büyük parçalar koparıldıktan sonra avuç içerisinde yuvarlanmalı ve tepsinin içerisine teker teker dizilmelidir. Yuvarlanan hamurların tepsiye dizme işlemi tamamlandıktan sonra ortalarına tercihe göre ceviz, badem ya da fındık hafifçe bastırılarak yerleştirilmelidir. Son olarak daha evvelden ısıtılan 175 derece ısıdaki fırının içerisinde yaklaşık yarım saat kadar pişirilmelidir. Pişirirken fırının alt ve üst ısısının aynı olmasına ve pişirme süresi fırından fırına değişebileceği için şekerparenin ara sıra kontrol edilmesine dikkat edilmelidir.

Şekerpare fırından alındıktan sonra soğuyan şerbet şekerpareler sıcakken üstüne dökülür. Şekerparelerin servis edilmesi için şerbetini çekmesi ve soğuması beklenmelidir.

Ağızda Dağılan Şekerpare Tarifi Videosu

https://www.youtube.com/watch?v=k_UKN2PNZxs