Sarımsağın Faydaları Nelerdir

sarımsağın faydaları nelerdir
sarımsağın faydaları nelerdir

Sarımsağın Mucizevi Faydaları

Sarımsak, eski çağlardan beri sağlık yararları ile bilinen ve sıklıkla hem sağlık hem de lezzet amacıyla kullanılan gıdalardan biridir. İnsanlar tarafından doğal bir antibiyotik olarak da bilinen sarımsağın olumlu etkileri saymakla bitmiyor ve her gün yeni faydaları sürekli keşfediliyor. Sarımsak, antibakteriyel özelliği sayesinde vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Sarımsak, özellikle kış aylarında soğuk algınlığının önlenmesinde ve hastalıkların tedavisinde oldukça etkilidir.

Sarımsak doğaL antibiyotik

Ülkemizin pek çok bölgesinde insanların kışın soğuk algınlığına çare olarak sarımsağı yuttuğu görülmektedir. Bu da sarımsağın uzun zamandan günümüze kadar hastalıklara karşı koruyucu olarak kabul edildiğini göstermektedir. Kalp ve damar hastalıkları, kanser ve şeker hastalığı gibi pek çok hastalığa olumlu etkisi olduğu için sarımsak özelliğinden dolayı tüketmemesi gereken hastalar haricinde 7-70 yaş arası herkes tarafından güvenle yenilebilecek çok değerli bir besindir. Sarımsak şeker hastalığına faydalıdır diyebiliriz.

Sarımsak Faydaları

Vücudu pek çok hastalığa karşı korumaya yardımcı olan doğal gıdalardan biri olan sarımsak; Saç ve tırnak sağlığının korunması, kanserden korunma, cinsel sağlığın korunması, kilo kontrolü, kardiyovasküler hastalıklar ve şeker hastalığı gibi kronik hastalıklardan korunma gibi birçok alanda birçok faydası vardır. Bu faydalarından yararlanmak için taze olduğu kadar pişmiş yemeklerde ve tüketilen çaylarda da tercih edilmesi vitamin kaybını önlemek için önerilmektedir. Mucize besin olarak nitelendirilebilecek sarımsağın sağlık açısından faydaları olduğu alanlardan bazıları şu şekildedir.

Sarımsağın Saçlara Faydası

Soğanlardan biri olan sarımsağın faydaları oldukça fazladır. Vitamin ve mineral bakımından zengin olan bu saç, saçınızın güçlenmesine, daha parlak ve canlı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Ayrıca dolaşımın artması ve saç köklerinin güçlenmesi gibi nedenlerle saç dökülmesinin önlenmesinde oldukça etkilidir. Sarımsak, taze veya yemeklerle yenmesinin yanı sıra saç bakımı için de harikadır. Pek çok insan, kokusundan dolayı saçlarını sarımsakla kıvamlandırma fikrinden hoşlanmayabilir. Ancak bu rahatsızlıkların azaltılmasında önemli etkisi olan özellikle saç dökülmesi veya dökülmesi sorunu yaşayan kişilerde, bakım sonrası birkaç kez şampuanla saçınızı yıkadıktan sonra saçta koku bırakmaz.

Sarımsak saç dökülmesini önler

Sarımsağın içerdiği kalsiyum, kükürt, E vitamini, selenyum, B vitaminleri ve C vitamini, saçın nem dengesini etkin bir şekilde korur, saç dökülmesini önler, yapısını güçlendirir ve kepek gibi kafa derisi sorunlarını azaltır. Tüm bu olumlu etkilere ulaşmak için haftada bir veya iki kez ezilmiş sarımsak ile zeytinyağı ve argan yağı gibi sağlıklı yağların harmanlanmasıyla yapılan karışımı 10-15 dakika besleyerek koruyabilirsiniz.

sarımsak cinselliğe faydaları
sarımsak cinselliğe faydalar

Sarımsağın Cinselliğe Faydaları

E vitamini, cinsiyet hormonlarının düzenli salgılanmasında ve cinsel sağlığın korunmasında çok önemli bir etkiye sahiptir. Sarımsaktaki E vitamini bolluğu nedeniyle östrojen ve progesteron gibi kadın cinsiyet hormonları dengede tutulur ve yumurtlama düzeni sağlıklı bir şekilde çalışır.

Sarımsak Cinsel Gücü Arttırır

Kan dolaşımının hızlanması sayesinde düzenli olarak sarımsak tüketen erkeklerde cinsel organlara ulaşan kan miktarı ve cinsel güç artar. Ayrıca sperm sayısı ve kalitesi arttıkça bebek sahibi olmayı planlayan çiftlerin düzenli olarak sarımsak yemesi önerilmektedir. Tüp bebek ve aşı gibi yöntemlerle çocuk sahibi olmayı planlayan çiftlerin sarımsak tüketimine dikkat etmeleri de faydalıdır.

Diyette Sarımsağın Faydaları

Sarımsağın sağlığa faydalarından bir diğeri de iştahınızı kontrol etmeye ve kendinizi tok hissetmenize yardımcı olmasıdır. Aynı zamanda yağ yakımını hızlandıran sarımsak, zayıflama diyeti uygulayan kişilerin düzenli olarak yemesi gereken gıdalardan biridir. Günde bir kez taze yiyebilir veya sarımsak çayı olarak tercih edebilirsiniz. Ayrıca sindirim sisteminin düzgün çalışmasını desteklediği için kabızlık ve şişkinlik gibi sorunları önlemeye yardımcı olur. Sarımsağın tüm bu olumlu etkilerinin yanı sıra çok düşük kalori içeriği vardır. 100 gram sadece 149 kilogram enerji içerir. Bu nedenle sarımsağın gün içinde tüketilebilecek kısmının yaklaşık 15 kalori olacağı söylenebilir.

diyette sarımsak yemek
diyette sarımsak yemek

Bu nedenle vücuda kalori eklemeden olumlu etkiler sağlamak özellikle kilo vermek isteyen kişiler için çok değerli bir özelliktir. Ancak mide hastalığınız varsa aç karnına sarımsak yememeye dikkat edin. Bu rahatsızlığınız varsa, sarımsak yemenin zararlı olup olmadığı konusunda doktorunuza danışmak isteyebilirsiniz. Sarımsağı çay olarak tüketmek isteyen, ancak kokusundan rahatsız olanlar, daha hoş bir aroma yapmak için çaylarına zencefil ve limon gibi sağlıklı alternatifler ekleyebilir.

Sarımsağın Kansere Faydası

Hücrelerin kanserden korunmasında en önemli rol, besinlerle birlikte alınan antioksidanlardır. Sarımsak, en önemli antioksidanlar arasında yer alan C ve E vitaminleri ile selenyum mineralleri bakımından zengindir. Hassas bir vitamin türü olan C vitamini metal ile temas ettiğinde etkisini kaybeder. Bu nedenle taze yenen sarımsak metal bıçakla kesilmemeli, metal ürünlerle temas ettirilmemelidir. Aynı zamanda kükürt bileşenleri içerdiği için sarımsak çok güçlü bir antioksidandır.

Araştırma çalışmaları, düzenli sarımsak tüketiminin beyin tümörleri, kolon kanseri, yemek borusu kanseri, mide kanseri, prostat kanseri, cilt kanseri ve tiroid kanserine karşı koruma sağladığını göstermektedir. Kanser hastalarında yüksek antioksidan içeriğinden dolayı sarımsak, tedavinin etkinliğini artırmaya yardımcı olur ve tedavinin sağlıklı hücreleri olumsuz etkilemesini engeller. Bu nedenle kanserle mücadele eden ve kanserden korunmak isteyen herkesin düzenli olarak sarımsak tüketmesi gerekir.

Sarıksak Kronik Hastalara Faydalıdır

Sağlığa faydalarını saymanın ötesine geçen sarımsak, kronik hastalıklardan korunmak için de harika bir besindir. Kandaki Adinopektin hormonu seviyelerinin yükselmesine yardımcı olan sarımsak, kan şekerini dengelemeye yardımcı olur ve tip 2 diyabete karşı korur, aynı zamanda şeker hastalarında glikoz seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olur. İnsülin direncini azaltmada olumlu etkisi vardır. Kan şekeri seviyelerini istenen seviyede tutmaya yardımcı olarak, nöropati, retinopati ve nefropati gibi diyabetin yaygın komplikasyonlarının önlenmesine yardımcı olur. Damar duvarlarında aterosklerotik plak oluşumunu engelleyen sarımsak, kalp krizi ve diğer tüm kalp damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bu alandaki diğer bir fayda, toplam kan kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olmasıdır. Bu nedenle kalp dostu gıda olan günde en az bir taze diş tüketerek kronik hastalıkları önleyebilirsiniz.

Sarımsak, tüm olumlu etkilerine ek olarak bakteri, virüs ve mantar gibi mikrobiyal etkenlere karşı kalkan görevi görür; Bulaşıcı hastalıkları hızla önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olur. Bu nedenle soğuk algınlığı ve gripten idrar yolu enfeksiyonlarına ve saçkırana kadar her türlü hastalıktan kendinizi korumak ve bu rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olmak için yemeklerinize bol miktarda sarımsak ekleyebilir, taze sarımsak tüketmeye de özen gösterebilirsiniz. Sarımsak tüketmenizi engelleyen bir sağlık sorununuz olmadıkça diyetinize dahil ederek ve ileride karşılaşabileceğiniz birçok hastalığa karşı önlem alarak sağlığınızı koruyabilirsiniz.