Sağlıklı Yaşam İçin Neler Yapılmalı

sağlıklı yaşam için neler yapılmalı
sağlıklı yaşam için neler yapılmalı

Sağlıklı yaşam ve beslenme sadece fiziksel olarak değil aynı zamanda zihinsel ve ruhsal olarak da sağlık açısından oldukça önem taşımaktadır. Doğru beslenme düzeniyle birlikte genel sağlığınızı koruyabilir ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlamanız mümkün olacaktır. Günlük yaşantınızda ihtiyaç duyduğunuz enerjiyi besinler sayesiyle almanız mümkündür. Bu nedenle de sağlıklı yaşam için neler yapılmalı sorusuna sizler için bu yazımızda yer verdik. Sağlıklı yaşam nedir? Sağlıklı yaşam için neler yapılmalı? Sorularınıza cevap arıyorsanız, sizler için hazırladığımız yazıya göz atmanızı tavsiye eder. Gün içerisinde ya da sürekli olarak sağlıklı ve güçlü hissedebilir, sağlıklı kilonuzu kontrol edebilir ve böylece ruh halinizin iyileşmesini sağlamanız mümkün olacaktır.

Sağlıklı Yaşam Nedir

Dünya sağlık örgütüne göre sağlık sadece bir hastalığın veya herhangi bir sakatlık yokluğu değildir. Hem fiziksel olarak hem de sosyal refahın iyi olması oldukça önem taşır. Kısaca açıklamamız durumunda sağlıklı yaşam demek hiç hasta olmamak değildir. Sağlıklı yaşam, vücudunuza ve sağlığınıza zarar veren kötü alışkanlıklardan uzaklaşmak anlamına gelmektedir. Bunun yanı sıra düzenli olarak egzersiz yapıyor olmak, bol miktarda dinlenmeye özen gösteriyor olmak, iyi sosyal ilişkilerin kurulması ve dengeli beslenme düzenini alışkanlık haline getirmiş olmak oldukça önem taşır.

Sağlıklı Yaşam İçin Neler Yapılmalı

Kahvaltı yapmak yaşam kalitenizin artmasını sağlar. Aynı zamanda vazgeçilmez öğünlerin en başında gelmektedir. Sağlıklı bir kahvaltıyla birlikte dikkat ve verimliliğiniz artması desteklenir. İhtiyaç duyduğunuz günlük mineral ve vitaminlerin alınması ve kilo kontrolün sağlanması desteklenir. Peki, sağlıklı yaşam için neler yapılmalı? Kahvaltıda neler tüketilmesi önerilir?

  • Kahvaltı: Türk kültüründe yer alan klasik kahvaltılar tercih edilebilir. Ancak unutulmamalı ki dengeli bir kahvaltı için süt ve süt ürünlerinin tüketimi, meyve ve tahılların mutlaka kahvaltı tabağınızda yer alması gerekmektedir. Kahvaltınıza peynir, zeytin çeşitlerini ilave edebilir, mevsim olarak uygun ise domates ve salatalık da ekleyebilirsiniz. Böylece metabolizmanızın hızlanması sağlanır ve proteinlerin uzun süre tokluk hissi yaratması özelliğinden faydalanmanız mümkündür. İsteğinize göre yumurtayla birlikte lezzetli omlet çeşitlerini damak tadınıza göre uygun olan tarifleri deneyebilirsiniz. Sütlü omlet, mantarlı omlet, sebzeli omlet, ve peynirli omlet gibi pek çok çeşitli omleti denemeniz mümkündür. İsteğinize göre sağlıklı yaşam önerileri arasında yer alan kahvaltınıza dahil edebilirsiniz.
  • Yağ Tüketimi: Sağlıklı yaşam için neler yapılmalı? Sorusunun bir diğer cevabı ise yağ tüketimine dikkat edilmesidir. Yemeklerinizin yapılması esnasında katı yağ kullanımı dışında sıvı yağ çeşitlerini tercih edebilirsiniz. Zeytinyağı, avokado yağı, fındık yağı veya hindistan cevizi yağı gibi sıvı yağ çeşitlerini tercih ederek hem hayvansal kaynaklı katı yağlardan hem de margarin gibi işlenmiş gıdaların kullanımında uzaklaşmış olursunuz. Aynı zamanda omega-6 yağ içeriğine sahip olan bitkisel yağların tüketiminden kaçınarak sağlığınızı korumanız mümkündür. Ayçiçek yağı, mısırözü yağı ve soya yağı yüksek miktarda omega-6 içeriğine sahiptir. Yağ gereksiniminizi karşılamanızı destekleyecek olan, sağlıklı yaşam önerileriyle birlikte yer alan bir diğer besin ise balıktır. Yağ gereksiniminizi sadece yemeklere ilave edilen yağlardan değil aynı zamanda et, süt ve balık gibi gıdaların içeriğinde yer alan yağlar sayesiyle de karşılamanız mümkündür. Örnek vermek gerekirse balıkta yer alan omega-3 yağ asitleri kalp sağlığı açısından fayda sağlar, bağışıklığın güçlenmesini sağlar, beyin gelişiminin yanı sıra göz sağlığı açısından da olumlu etkileri bulunmaktadır. Ayrıca cilt kanseri riskini de minimum seviyeye indirmektedir. Sizlerde düzenli olarak haftada en az 1 kez balık tüketimi sayesinde vücudunuzun ihtiyacı olan yağ takviyesinin sağlanmasına destek olabilirsiniz.
  • Karbonhidrat Tüketimi: Vücudunuzun temel enerji kaynaklarından biri olan karbonhidratlar, sağlıklı yaşam için neler yapılmalı denildiğinde verilebilecek doğru cevaplardan biridir. Öğünlerinize lif, vitamin ve mineral açısından zengin besinlerin ilave edilmesiyle birlikte kilo kontrolünüzün sağlanması ve enerjinizin yükselmesi desteklenebilir. Ayrıca gün içerisindeki ruh halindeki dalgalanmaların da önüne geçmeniz mümkündür. Sağlıklı beslenmek isteyenlerin mutlaka öğünlerinde karbonhidrat yer alması gerekmektedir. Aksi taktirde vücudunuz enerji harcayabilmek için yağlardan kullanma durumunda kalır. Sağlıklı yaşam için nelerin yapılması gerektiği sorulduğunda hangi karbonhidratların öğünlerinizde yer almalı sorusu oldukça merak edilen konulardan biridir. İki çeşit karbonhidrat bulunmaktadır. Bunlardan biri ise tatlılarda, kurabiyelerde, keklerde veya hamur işlerinde yer alan karbonhidratlardır. Bu besinler basit karbonhidratlar olarak adlandırılmaktadır, oldukça kolay sindirilir ve kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesini sağlar aynı zamanda düşürür. Bu durumda hızlı bir şekilde acıkma hissiyatı yaratmaktadır. Sağlıklı beslenmek isteyen kişiler mutlaka öğünlerine kompleks karbonhidratları ilave etmesi gerekmektedir. Böylece sindirim esnasında metabolik enerji tüketilir, kandaki şeker seviyesi sabit kalır ve lif içeriğinden kaynaklı pek çok hastalığın da önüne geçmede etkilidir. Kompleks karbonhidratlar; kepek, yulaf, arpa, karabuğday, mısır, makarna, bezelye, fasulye ve kepekli pirinç gibi besinler içeriğinde mineral, vitamin ve lif sayesiyle sağlıklı yaşam için ihtiyaç duyulan kaynakları içeriğinde yer aldırmaktadır. Böylece sağlıklı ve formda kalmayı sağlamanız mümkün olacaktır.
  • Sebze ve Meyve Tüketimi: Sağlıklı beslenmenin bir diğer püf noktası da doğal beslenmektir. Doğru zamanda toplanan sebze ve meyveleri tüketmelisiniz. Yani kış ayların üzüm tüketmeyin ya da yaz aylarında ıspanak tüketimini sağlamayın. Salça, kuru domatesi gibi ürünleri ise nerede üretildiğini bildiğiniz organik ürünlerle birlikte yapın ve içeriğine güvendiğiniz ambalajlı ürünleri tercih edin.