Diyet denilmesiyle birlikte akıllara ilk gelen zayıflamak olsa da, kilo almak için de bir diyet programının uygulanması gerekmektedir. Kilo almaya engel bir sağlık sorununun olmaması durumunda uygun bir planlama ile birlikte ideal kiloya ulaşmak mümkündür. Şekilli ve formda bir vücuda sahip olabilmek açısınan bir uzmandan yardım alarak bazı kurallara uyum sağlamak önem taşımaktadır. Peki, sağlıklı kilo almanın yolları nelerdir?
İçerik Başlıkları
İlk Önce, Kilo Almaya Engel Sağlık Probleminin Olup Olmadığını Bulmak
Öncelik olarak mutlaka bir iç hastalıkları veya endokrinoloji uzmanına başvurmanız gerekmektedir. Doktor tıbbi muayeneyi gerçekleştirmesinden sonra, kilo alımına engel olan fizyolojik bir durumun olup olmadığını tespit etmektedir. Temel nedenin genetik olabilmesiyle birlikte, bağırsak sisteminde meydana gelen bozukluklar, tiroit bezlerinin fazla çalışması, stres, yeme bozukluğu sorunları, aşırı derecede fiziksel aktivite gibi durumlardan kaynaklı zayıflığa sebep olabilmektedir.
Aşırı Zayıflık Da Pek Çok Hastalığa Davetiye Çıkarmakta
Zayıflık derecesi, obezite hastalığının tanısında kullanılmakta olan “Beden Kitle İndeksi” hesaplanmasıyla birlikte ölçüm yapılmaktadır. Yaş ve cinsiyete göre farklılıklar göstermekte olan 18 yaş altına göre olan değerler zayıflığı belirtmektedir. Yeterli miktarda vücut ağırlığı ve yağ kütlesi olmaması bağışıklık sisteminin zayıf olması, vitamin ve mineral eksikliğine bağlı oluşan rahatsızlıklar, saç dökülmeleri, tırnak kırılmaları, kadınlarda regli döneminin düzensiz olması, kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları gibi pek çok sağlık problemine sebep olabilmektedir.
Kilo Almak İçin Çikolata, Mantı, Makarna Yiyip Uyumayın
Kilo alma diyetleri; zayıflık dereceleri ve varsa yan sağlık sorunları göz önünde bulundurulmasıyla birlikte kişiye özel olarak planlama yapılmaktadır. Sadece fazla yemek, aşırı kalori ve karbonhidrat alımı, aşırı derecede yağlı beslenilmesi, yatmadan önce yemek yemek kilo alma konusunda işe yaramayabilmektedir. Kilo almaya çalışırken tıpkı kilo verme diyetlerinde olduğu gibi önemli olan konulardan biri de “sağlıklı” kilo almaktır.
Sağlıklı Kilo Almak İçin Ne Yapmalı
- Güne 1 su bardağı ya da 1 çay bardağı kadar sade kefir ile başlayınız. Bunu yapmayı alışkanlık haline getiriniz.
- Kahvaltı yapmayı ihmal etmeyiniz. Kilo almak isteyen kişilerin en iştahsız olduğu öğün sabah saatleridir. Öğünlerinizin çok fazla dolu olmasına gerek yok, yumurta ve yanında 1 küçük muz, 1-2 dilim peynir, 1-2 adet grisini gibi alternatifler ile birlikte sağlıklı bir kahvaltı öğünü geçirebilirsiniz.
- Öğle ve akşam ana öğünlerini mutlaka yapmanız gerekmektedir. Yemek yemeye çorba ile değil de ana yemek ile başlayınız.
- Gün içerisindeki protein miktarınıza özen göstermelisiniz. Örnek vermek gerekirse 45 kg iseniz günlük 60 gram kadar protein almanız gerekir. Hayvansal besinler protein açısından oldukça zengin besinler olarak yer almaktadır.
- Karbonhidrat tüketimi sağlanırken rafine olanları tercih etmek yerine kompleks olanları tercih etmelisiniz. Yani şeker ve şeker içeriğine sahip olan gıdalar, beyaz un ve ürünleri, mısır (glikoz) şurubu içeriğine sahip besinlerden uzak durmanızı tavsiye ederiz. Bunların yerine tam tahıllı un ve ürünlerini, kuru baklagilleri tercih ediniz.
- Gün içerisinde 1 yemek kaşığı kadar bal, reçel ya da pekmezden fazlasını tüketmeyiniz.
- Gün içerisinde 1 avuç içi kadar kuruyemiş (ceviz, fındık, fıstık, kaju, kabak çekirdeği) tüketimini sağlayın.
- Gün içerisinde 1 ila 2 pozisyon teze mevsim meyvesini mutlaka tüketmenizi öneririz.
- Günlük 8 ila 10 su bardağı kadar su tüketmeyi ihmal etmeyin. Su tüketimini öğünler ile birlikte tüketmek yerine öğün aralarında tüketmenizi öneriyoruz.
- Her tedavi yönteminde olduğu gibi beslenme tedavilerinin de kişiye göre özel olduğunu unutmayınız. Kilo almak istiyorsanız mutlaka öncesinde bir uzman ve diyetisyen kontrolleriyle birlikte ilerleyin. Beslenmeyle birlikte destek ürünlere ya da destek medikal tedavilere ihtiyacınız olabileceğini de unutmayınız.