Sağlıklı Kahvaltı Tabağı Nasıl Olmalı

Sağlıklı Kahvaltı Tabağı Nasıl Olmalı
Sağlıklı Kahvaltı Tabağı Nasıl Olmalı

Kahvaltıda Yapılan Hatalar Nelerdir

  • Uyandıktan Sonra İlk 1,5 Saat İçerisinde Kahvaltı Yapmamak : Uyandıktan uzun bir süre sonra kahvaltı yapmak, o saate kadar metabolizmamızın yavaş çalışmasına neden olmaktadır. Mide asidinin seviyesi yükselmektedir aynı zamanda kendimizi daha huzursuz hissetmemize neden olabilmektedir. Aynı zamanda bunların dışında kahvaltının ne kadar geç bir süre içerisinde yaparsanız o kadar da gereksiz besin tüketme olasılığınız artmaktadır. Kahvaltıyı geç yapmak, gün içerisinde daha fazla acıkmanıza neden olacaktır.
  • Proteinsiz Kahvaltı Yapmak : Vücudun tekrardan yapılanması ve onarımı için oldukça önem taşıyan protein, metabolizmanın hızlanmasını ve daha uzun süreli tokluk hissi yaratmada önemli bir rol oynamaktadır. Uyku sonrasında yavaşlayan metabolizma güne hızlı şekilde adapte etmek için kahvaltıda protein tüketimi oldukça önemlidir. Bu nedenle kahvaltınızda sadece simit ve poğaça gibi karbonhidrat açısından zengin besinler tüketmek yada sadece meyve tüketmek sağlıklı bir kahvaltı seçeneği değildir.
  • Lif Açısından Zengin Olmayan Gıdaları Tüketmek : Herhangi bir şeker açısından zengin olan mısır gevreğini kahvaltıda tüketmek, tam buğday ile hazırlanmış bir kahvaltı gevreğine yada müsliye göre daha kısa sürede acıkmanızı sağlayacaktır. Kahvaltıda lifli gıdaların tüketilmesi sizlere daha uzun süre tokluk hissi yaratacaktır. Bu nedenle kahvaltı seçeneklerinizin arasında mutlaka tam tahıllı ekmek, tam tahıllı gevrek, yulaf ezmesi, çiğ sebzeler gibi lif açısından zengin ve sağlıklı olan gıdaları tüketmenizi tavsiye ederiz.
  • Kahvaltıyı Geçiştirmek : Kahvaltı bir atıştırmalık değildir, günün en önemli ana öğünlerinden biridir. Bu nedenle tek başına tüketmiş olduğunuz bir muz veya bir dilim peynir kahvaltı sayılmaz. Kahvaltı öğününde almanız gereken kalori, günlük olarak almanız gereken kalorinin neredeyse 1/4’ünü oluşturmaktadır.
  • Yağ İçermeyen Kahvaltı Yapmak : Yağlar günlük olarak beslenme rutininde bulunması gereken besin öğelerinden biridir. Yağ içermeyen bir kahvaltı hem lezzet açısından eksik olmakta hem de doyurucu olmamaktadır. Peynir, avokado, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar içermekte olan besinlerden biride kahvaltı yapmaktır. Tereyağı gibi katı yağlarının tüketimi ileriki zamanlarda kalp sağlığı açısından riskler oluşturabilmektedir.
Sağlıklı Kahvaltı Tabağı Nasıl Olmalı
Sağlıklı Kahvaltı Tabağı Nasıl Olmalı

Sağlıklı Kahvaltı Tabağı Nasıl Olmalı

Kahvaltıda lif açısından zengin yiyeceklerin tüketilmesi, uzun süreli tokluk hissi yaratmaktadır. Bu nedenle kahvaltınızda tam tahıllı ekmek, tam tahıllı gevrek, yulaf ezmesi ve çiğ sebzeler gibi lif açısından zengin gıdaların tüketmenizi tavsiye ederiz.

Kahvaltıda Ne Yemeli
Kahvaltıda Ne Yemeli

Kahvaltıda Ne Yemeli

  • Haşlanmış yumurta
  • Omlet
  • Kahvaltınızda mutlaka olması gerekenlerden biride karbonhidrattır. Gün içerisindeki enerji gereksiniminizi karşılamakta ve daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Örneğin; tam tahıllı ekmek, çavdar ekmeği, kepek ekmeği, yulaf ezmesi vb.
  • Çiğ sebzeler
  • Kuru kayısı, kuru üzüm, incir vb.
  • Zeytin
  • Süt ve süt ürünlerinin tüketimi de kahvaltıda oldukça önem taşımaktadır.
  • Badem, fındık, ceviz
  • Yulaf ezmesi
Kahvaltıda Kaç Kalori Alınmalı
Kahvaltıda Kaç Kalori Alınmalı

Kahvaltıda Kaç Kalori Alınmalı

Kahvaltı öğününüzde ortalama olarak 350 kalori almanızı öneririz. Fakat bu durum sizin hedefinize yönelik değişimler göstermektedir. Örneğin kilo alma, kilo verme, günlük aktivite seviyesi gibi durumlara göre değişiklikler göstermektedir. Bu nedenle öncesinde mutlaka bir diyetisyene başvurmanızı  ve hedefinize yönelik bir beslenme programı uygulamanızı tavsiye ederiz.