Vücudumuza aldığımız her besin hem fiziksel hem de zihinsel olarak etki göstermektedir.
Sağlıksız bir beslenme programı, aşırı yemek yeme, her gün ihtiyacımız olan besinleri yeterince tüketememe, aşırı tuz ve şeker kullanımı, gazlı ve şekerli içecekler tüketmek gibi benzer şekilde beslenmek vücudumuzun ihtiyacı olan besleyici öğeleri tüketme olasılığı minimum seviyede olmaktadır.
Brokoli ve çikolata arasında bir tercih yapma zorunluluğumuz olsaydı, muhtemelen hepimiz çikolatayı seçerdik. Peki, sağlıklı besinlere kıyasla işlenmiş gıdaların tüketimi vücudumuzda ne gibi etkiler gösterir ?
İçerik Başlıkları
Sağlıksız Beslenmenin Vücudumuza Etkileri Nelerdir
- Depresyon Riskini Arttırır : Sağlıksız ve düzensiz beslenme alışkanlıkları, beyin fonksiyonlarında ve kan şekeri kontrolünde dolayısıyla ruh halimizde önemli bir rol sahibidir. Yapılan birçok araştırmada, sebze, meyve, süt ve süt ürünleri, et, balık ve tam tahılları içeren bir beslenme programı uygulayan bireylerin; rafine edilmiş tahıllar, şeker ve işlenmiş gıdalar açısından zengin olan besinlerin beslenme programı uygulayan bireylere göre daha az depresif rahatsızlıklar yaşandığı tespit edilmiştir.
- Kalp Hastalığına Yol Açmaktadır : Yağ, kolesterol ve şeker içeriği yüksek, meyve sebze ve tam tahıl tüketimi düşük bir beslenme programı, yalnızca yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol riskini değil aynı zamanda damarların daralmasına ve kalp rahatsızlıklarına da yol açabilmektedir.
- Kilo Almaya Yol Açar : Beslenme programımız ve vücut ağırlığımız, yağ oranımız arasında güçlü bir bağ vardır. Yapılan çeşitli araştırmalar, yağ ve şeker bakımından yüksek enerjili bir diyet uygulayan bireylerin vücut ağırlığının ve vücut yağ oranının yüksek olduğu tespit edilmiştir. Vücudumuzun yağ oranının artmasıyla birlikte tip iki diyabetine yakalanma riski de artmaktadır.
- Kan Basıncının Yükselmesine Neden Olur : Günlük yaşantınızda yeterince su tüketimi olmaması, sodyum ve doymuş yağların yüksek olması yüksek tansiyona yol açabilmektedir. Uzmanlar, yüksek kan basıncının ve kardiyovasküler hastalıkların önlenmesi için günlük kişi başı en fazla 5 gram tuz tüketimi önermektedir. Sağlıklı beslenmeyi yaşam bicimi haline getirmek, çeşitli hastalıkların riskini de azaltmaktadır. Yeterli ve dengeli beslenmek yaşamın önemli bir parçasıdır. Sağlıksız bir beslenmenin yol açabileceği rahatsızlıkları önlemenin tek yolu sağlıklı beslenme kalıpları oluşturmaktır. Değiştirmek istediğiniz beslenme alışkanlıklarınızı analiz edin ve yavaş yavaş bunu değiştirmeye çalışın. Kendi kendinize uygulamaya çalıştığınız beslenme programında vücudunuzun ihtiyacı olan enerji ve besin öğelerini sağlayamayabilirsiniz. Bu nedenle bir uzmandan veya diyetisyenden yardım almanız sizler için daha sağlıklı olur.
Nasıl Dengeli Beslenilir
- Kahvaltıyı atlamayın : Düzenli olarak kahvaltı yapmak metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermenize de yardımcı olur.
- Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirin : A ve C vitamini içeriği zengin olan besinlerin düzenli tüketilmesi bağışıklık sistemini de güçlendirecektir.
- Düzenli Olarak Su Tüketin : Sağlıklı ve dengeli beslenmenin en önemlisi de günlük 2-2,5 litre düzenli olarak su tüketmektir. Susuzluk hissetmeden gün boyunca su tüketilmelidir. Susuzluk, vücudunuzda sıvı yetersizliğine işarettir.
- Az ve Yüksek Proteinli Beslenin : Proteinler hücrelerimizin önemli bir yapı maddesidir. Protein olmadan sindirim sistemi de çalışmamaktadır. Çünkü enzimler proteinden oluşmaktadır. Fakat vücudumuz protein açısından oldukça zengindir. Protein açısından yüksek olan besinler : Yumurta, süt, peynir, patates, kırmızı et
- Yağlı Besinler Tüketmeyin, Sağlıklı Yağlar Tercih Edin : Kolay sindirebileceğiniz miktarda yağ tüketmelisiniz. Birçok gıda da yüksek miktarda yağ bulunmaktadır. Örneğin; 1 porsiyon patates kızartması günlük almanız gereken yağ miktarının yarısını karşılamaktadır.
Sağlıklı Bir Yaşam İçin Nasıl Beslenmeli
- Şeker ve şekerli besinler çok sık tüketmeyin
- Düzenli olarak günde 2-2,5 litre su tüketin
- Yağ tüketimini azaltın
- Meyve ve sebze tüketimine önem gösterin
- Beslenmenizde tam tahıllı besinlere yer verin
- Kahvaltıyı geçiştirerek yapmayın veya atlamayın. Diğer öğünlerinizin de tüketimine dikkat edin
- Düzenli olarak egzersiz yapın
- Daha az tuz tüketin
Sağlıksız Beslenmenin Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir
Yetersiz ve dengeli beslenmemenin neden olduğu birçok rahatsızlıklar vardır. Bunların en önemlileri: enfeksiyon hastalıkları, damar sertliği sorunları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, şişmanlık, diş çürüklüğü ve karaciğer hastalıkları