Herkeste görülme riski olan safra kesesi taşının vücudun genel sağlığını tehdit etmemesi için cerrahi operasyonla alınması gerekmektedir. Safra kesesi taşının belirtileri arasında kusma, sancı ve şiddetli ağrı yer almaktadır.
Safra kesesi taşının, vücudu susuz kalan insanların yanı sıra aşırı alkol tüketen kişilerde oluşma riski çok yüksektir. Ancak bazı bünyelerde vücutta yeterli su bulunsa da safra kesesi taşı oluşabilmektedir.
Safra kesesinde taş oluştuktan sonra bu taşın cerrahi operasyonla alınması ve tedavisinin yapılabilmesi için bir hekime başvurulmalıdır.
Safra kesesinde oluşan taşların boyutunu ve kaç tane olduğunu öğrenmek için bir hekim muayenesinden geçmek olmazsa olmazdır. Safra kesesinde sancı hissedildiği an bir hekime müracaat edilerek safra kesesinde taş oluşumu olup olmadığı, varsa da safra kesesinde kaç taş oluştuğu ve çamurlaşmanın miktarı ile ilgili bilgi edinilmelidir.
Safra kesesi taşına ne iyi gelir? Bu yazıda evde uygulanabilecek doğal yöntemlerle safra kesesinde oluşan taşın etkilerini, ağrılarını azaltacak bitkisel tedavi yöntemlerini ele aldık. Ancak tekrar belirtmekte fayda vardır; Safra kesesi taşı, böbrek taşı gibi kendiliğinden düşmemektedir, vücuttan atılmamaktadır. Safra taşı oluştuktan sonra tek tedavisi cerrahi müdahale ile alınmasıdır.
İçerik Başlıkları
Safra Kesesi Taşı Nedir?
Safra kesesinde taş oluşması tıp dilinde kolelitiazis olarak tanımlanmaktadır. Safra kesesinde taş oluşumuna genellikle dünyanın gelişmiş ülkelerinde rastlansa da dünyanın her tarafında görülebilecek ciddi bir sağlık problemidir. Safra kesesinde taş oluşumu riski yaşla birlikte artmaktadır. Peki, ‘Safra kesesi taşı nedir?’ Sindirime yardım etmekte olan safranın içerisinde aşırı miktarda kolesterol birikirse, bu kolesterol katılaşarak safrada çökelti oluşturur. Bunun neticesinde de safra kesesinde taş oluşumu gerçekleşir. Safra kesesinde oluşan taşların sayısı ve boyutu ise kişiden kişiye değişebilmektedir.
Safra Taşı Neden Oluşur
Safra kesesinde taş oluşumu günümüzdeki sağlıksız ve dengesiz beslenme nedeniyle çok sık rastlanan bir rahatsızlıktır. Peki, ‘Safra kesesi taşı neden oluşur?’ Uzmanlar, safra kesesinde taş oluşumunu 3 nedene bağlamaktadır. Bu nedenler ise şöyledir;
Safrada Aşırı Kolesterol Birikmesi
Safra kesesinin içerisindeki safranın kimyasal içeriği normal koşullarda karaciğerden safraya atılan kolesterolün çözünmesine yeterli gelmektedir. Karaciğer, bazen safrada çözünebilecek seviyenin üstünde safraya kolesterol atabilir. Bu fazla kolesterol ise zamanla kristalleşerek safra kesesinde taş oluşturabilir.
Safrada Aşırı Bilirubin Birikmesi
Kırmızı kan hücreleri solunum gazlarının taşınmasında görev almaktadır. Kırmızı kan hücrelerinin içeriğinde bulunan hemoglobin molekülü bu görevin yerine getirilmesini sağlar. Ömrünü tamamladıktan sonra yeni hücreler üretilmesi için parçalanan hücrelerdeki hemoglobin bir takım biyokimyasal süreçlerden geçtikten sonra bilirubin olarak adlandırılan madde oluşmaktadır.
Safra kanalı enfeksiyonları, çeşitli kan rahatsızlıkları ve karaciğer sirozu, vücutta gereğinden fazla bilirubin oluşmasına neden olur. Vücuttaki aşırı bilirubinin safra kesesinde birikmesi neticesinde taş oluşabilir.
Safra Kesesindeki Sıvının Tam Boşalamaması
Vücuttaki çeşitli faktörler safra kesesinin çalışmasını olumsuz etkilemektedir. Bu ise safra kesesinin içerisindeki sıvının birikerek yoğun bir hal almasına neden olur ki bu da taş oluşumunu tetiklemektedir.
Safra Taşı Belirtileri
Safra kesesinde taş oluştuktan sonra sayısı ve büyüklüğü artmaya devam ederken ilk başta belirti göstermeyebilir. Genellikle sinsi bir şekilde seyreden safra kesesi taşları, acil durumlar haricinde bazı tetkikler esnasında veya bazı cerrahi operasyonlar yapılırken tesadüfen fark edilmektedir.
Safra kesesinin içerisindeki taşlar, yerçekiminin etkisiyle hareket ederek safra kesesinin çıkışını tıkadığından olağan boşalmayı engelleyerek çeşitli belirtilerle kendisini gösterir. Safra kesesindeki taş ana safra kanalına düşerse süreç çok daha zorlu olmaktadır. Tıkanma sarılığı adı verilen bu süreç içerisinde hastada sarılık, idrar renginin kırmızı ya da kahverengi renge dönüşmesi, karın ağrısı, kusma, bulantı ve ateş gibi semptomlar görülebilir.
Safra kesesindeki taş, safra kanalını birkaç saat tıkadığı zaman bu bölgede görülen enflamatuar yani iltihabi değişikliklere kolesistit adı verilmektedir. Bu seyre enfeksiyonda dahil olursa hayati tehlike doğurabilecek ciddi sağlık problemleri ile karşılaşılabilir. Bu durum ise kolanjit olarak adlandırılır. Kolanjit haricinde ortak safra kanalına safra taşı düşerse, pankreasın iltihabi rahatsızlığı akut pankreatite görülme riski oluşur ki bu da çok ciddi hayati tehlikeye neden olabilir.
Safra kesesi taşı safra kanalını tıkadığı zaman görülen safra kesesi taşı belirtileri ise şöyle sıralanabilir;
- Sırt ve sağ omuzda ağrı
- Karnın sağ üst bölgesinde ani ve hızlı ağırlaşan ağrı
- İdrar renginin koyulaşması
- Aşırı gaz birikmesinin yanı sıra diğer sindirim sorunları
- Dışkının açık renkte olması
- Bulantı ve kusma
- İshal
Safra Taşına Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Safra kesesi taşına bitkisel tedaviler ile etkilerini, ağrılarını azaltıcı çözüm bulunabilir. İşte safra kesesi taşına iyi gelen o bitkisel tedavi yöntemleri;
Maydanoz
Safra kesesinde taş olanların mutfaklarında antioksidan etkisi olan ve vücuttaki zararlı maddeleri dışarı atan taze maydanozu mutlaka bulundurması gerekmektedir. Çiğ maydanoz, her sabah ve her öğünde çiğ olarak tüketilirse safra kesesinde taş ve kum oluşumunun önüne geçilebilir. Ayrıca maydanoz, safra kesesinde yeni oluşmaya başlayan taşlaşmaya karşı çok etkilidir.
Zerdeçal
Safra kesesinde oluşan taşı yoğurt ve zerdeçal karışımıyla düşürmek mümkündür. Zerdeçallı ev yoğurdu her sabah düzenli olarak tüketilirse boşaltım sistemi sağlıklı bir şekilde çalıştırılır. Hekiminiz safra kesesinde ufak bir taş olduğunu söylüyorsa, derhal zerdeçallı ev yoğurdu yemeye başlanmalıdır. Bu karışımın sağlığa bir zararı yoktur. Safra kesesindeki taşın temizlenmesi için gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
Mısır Püskülü
Sağlıklı bir safra kesesine mısır püskülü sayesinde sahip olunabilir. Mısır püskülü, safra kesesinde taş oluşumunu engellemektedir. Mısır püskülü sıcak bir suyun içerisinde demlendikten sonra içilmelidir. Böylelikle safra kesesindeki taşın büyümesi ve yayılması engellenebilir. Mısır püskülü aktarlardan temin edilebileceği gibi mısır tarlalarından da toplanabilir.
Tarhun Otu
Safra kesesinde taş oluşumunu engellemenin etkili yöntemlerinden bir diğeri de tarhun otu çayının içilmesidir. Safra kesesinin temizlenmesine tarhun otu çayı destek vermektedir. Safra kesesinde taş oluşumundan şüphelenenler, gün içerisinde 1 fincan tarhun otu çayı içmeyi ihmal etmemelidir. Tarhun otu çayı, safra kesesinde kumlaşma ve çamurlaşma gibi safra kesesi şikayetlerine şifa olmaktadır.
Isırgan Otu Çayı
Safra kesesinde oluşan taşları döken bir başka bitkisel tedavi yöntemi de ısırgan otu çayının içilmesidir. Gün içerisinde 1 fincan ısırgan otu çayı içilerek safra kesesinde taş oluşumu engellenebilir. Isırgan otu çayı, safra kesesindeki boşaltım sistemini çalıştırmaktadır. Ayrıca zararlı maddelerin safra kesesinde birikimini önlemektedir.
İğde
Safra kesesinde oluşan taşın dökümünü hızlandırmak için 5 tane iğde sıcak suda bekletildikten sonra elde edilen su aç karnına her sabah içilmelidir. Bu su, safra kesesinin temizlenmesine destek vermektedir.
Tarçın
Tarçın, safra kesesinde oluşan taşı kırarak küçük parçalara ayırmaktadır. Bu mucizevi bitkinin çayı içilerek taşların küçülmesi ve dışkı yoluyla dışarı atılması sağlanabilir. Bunun için tarçın tozu veya çubuk tarçın kullanılabilir.
Limonlu Su
Safra kesesi taşından şikayet edenlerin elinden limonlu suyu düşürmemesi gerekmektedir. Limon dilimleri içme suyuna eklenerek içilirse safra kesesindeki taşların büyümesi ve sağlığa zarar vermesi engellenebilir. Limonlu su bol içilerek böbrekler bu süreçte çalıştırılmalıdır. Safra kesesindeki taş ve çamurların temizlenmesi için gün içerisinde limonlu su sık içilmelidir.
Safra Kesesinde Taş Olanlar Ne Yememeli
Safra kesesinde taş oluşumuna neden olabilecek bazı besinler vardır. Bu besinlerin beslenme programından çıkarılması gerekmektedir. Bu besinlerin sık tüketilmesi safra kesesinde taş oluşumunu desteklemektedir. Peki, ‘Safra kesesinde taş olanlar ne tüketmemeli?’ Safra kesesinde taş olanların tüketmemesi gereken besinler şöyle sıralanabilir;
- Asitli içecek türleri
- Kızartma vb. besinler
- İçeriğinde yüksek miktarda şeker barındıran besinler
- Kremalı ve yağlı sos türleri
- İşlenmiş et ve hazır besinler
- İçeriğinde aşırı tuz barındıran atıştırmalıklar ile yemekler
- Hayvansal işlenmiş besinler ve yağlar
Safra Taşı Riskleri Nelerdir
Kadınlarda safra kesesi taşına erkeklerden daha fazla rastlanmaktadır. Safra kesesinde taş oluşumuna neden olan ve uzmanlar tarafından da kabul edilen risk faktörleri vardır. Safra kesesi taşı riskleri şöyle sıralanabilir;
- 40 yaş ve üstünde olunması
- Cinsiyet
- Obezite veya fazla kilolu olmak
- Hamilelik
- Hareketsiz (Sedanter) yaşam tarzı
- Aşırı yağlı besinlerle beslenmek
- İçeriğinde az miktarda lif barındıran diyet uygulamak
- Yüksek kolesterol içeren besinlerle beslenmek
- Aile öyküsünde safra taşı olması
- Diyabet rahatsızlığı
- Fazla kilonun hızlı verilmesi
- Orak hücreye sahip anemi ve lösemi gibi kan rahatsızlıkları
- Karaciğer rahatsızlıkları
- İçeriğinde östrojen olan doğum kontrol ilaçlarının içilmesi veya hormon tedavisi görülmesi