Yanlış beslenme tarzı ve bunun sonucunda vücudun gereksinim duyduğu vitaminlerin alınamaması saç dökülmesinin en önemli nedenleridir.
Saç dökülmesini hızlandıran diğer bir neden ise genetik faktörlerdir. Ancak sağlıklı ve dengeli bir beslenme tarzı ile genetik faktörlerden dolayı saç dökülmesinin hızı yavaşlatılabileceği gibi saçların daha sağlıklı bir görünüme kavuşması sağlanabilir.
Günümüzde saç dökülmesi çok sık karşılaşılan bir problem olduğu için insanlar saçlarını, daha doğru bir ifadeyle estetik görünümlerini kaybetmemek için ‘Saçı besleyen besinler, saç dökülmesini önleyen yiyecekler’ ile ilgili bilgi sahibi olmak istemektedirler. Bizlerde bu konu ile ilgili bir çalışma yaparak elde ettiğimiz sonuçları sizlere yardımcı olmak için paylaşıyoruz.
İçerik Başlıkları
Saç Dökülmesi
Konuya dünyaya yeni gelen bir bebekte 5 milyon kıl folikülü bulunduğu ve bu foliküllerden sadece 100 bininin saçlı deride olduğu gibi ilginç bir bilgiyi sizlerle paylaşarak başlayalım. Saçlı derideki kıl foliküllerinden çıkan kıllara saç adı verilmektedir. İnsan ömründe yaklaşık 10-20 defa döngüye uğrayan saç bölgesindeki bir kıl folikülünün ortalama ömrü ise 85 yıldır.
Bir saç telinin ömrü ortalama 4 ila 6 yıl arasındadır. Ömrünü tamamlayan saç teli dökülür ve bu saç telinin bulunduğu kıl folikülü bir süre dinlendikten sonra yeni saç teli çıkar ve büyüyerek gelişir. Bu döngü insan ömrü boyunca böyle sürüp gider. Ancak saçlara kimyasal işlemler uygulanması, saçların yıpranması vb. etkenler nedeniyle saçların dökülmesi hızlanarak normalde dökülmesi gerekenden çok daha fazla saç dökülür.
Yaşlı insanların saçlarındaki büyüme ve gelişme yavaşladığı gibi saçları da daha hızlı dökülür. Bir insanın her gün 50 ila 100 tel arasında saç kaybetmesini uzmanlar normal karşılar. Bu sayının üstüne çıkılması halinde saç dökülmesi gibi ciddi bir problemle karşı karşıya kalınması kaçınılmazdır.
Saç Dökülmesi Neden Olur
Saç dökülmesinin geçici nedenleri arasında geçirilen bir hastalık, günlük yaşamdaki aşırı stres, anemi, mevsim değişiklikleri, sağlıksız zayıflama ve kemoterapi tedavisi gösterilebilir.
Saç dökülmesinin kalıcı nedenleri arasında ise genetik etkenler, hormonal bozukluklar, yeterince vitamin ve mineral alınmaması, besin takviyeleri, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, insülin direnci, diyabet, kelebek hastalığı (Lupus), demir mineralinin yeterli alınmaması, tiroid rahatsızlıkları, aşırı stres ve bunun kaçınılmaz neticesi olan depresyon, kozmetik faktörler gösterilebilir.
Saçı Besleyen ve Dökülmesini Önleyen Besinler
Çoğu zaman ciddi sağlık problemlerinin belirtisi olmayan saç dökülmesi genellikle yanlış beslenme tarzının bir neticesi olarak ortaya çıkan bir problemdir. Saçları oluşturan keratin adlı protein yapılı bileşiklerdir. Bu nedenle günlük yaşam içerisinde beslenilirken yeterli protein alınırsa yeni hücre oluşumu destekleneceği için saçlar sağlıklı bir şekilde büyüyerek gelişir.
Şunu unutmamak gerekiyor ki saçın ve cildin dışarıdan daha çok içeriden beslenmesi önemlidir. Çünkü saç ve cilt dışarıdan dört dörtlük beslense de içeriden yeterince beslenemediği takdirde sağlıklı olamaz. Sağlıklı saçlar için özellikle demir, biotin ve çinko gibi vitamin ve minerallerin yeterince alınması gerekir. Şimdi bu bilgiler ışığında saçı besleyen ve dökülmesini önleyen besinler hakkında sizlere bilgi verelim.
Yeşil Yapraklı Sebzeler
Demir minerali bakımından çok zengin olan yeşil yapraklı sebzeler saçları besleyerek güçlendirmektedir. Bir insanın vücudunda demir minerali eksikse saçlarının incelerek dökülmesi kaçınılmaz olur. Demir mineralinin eksikliği en fazla çocuklarda ve hamile bayanlarda görülmektedir. Sizde de demir eksikliği varsa yeşil yapraklı sebzeleri tüketmeyi sakın ihmal etmeyin.
Meyveler
Vücudumuz için çok önemli vitaminlerden olan C vitamini neredeyse her meyvenin içeriğinde bol miktarda bulunmaktadır. Bu nedenle meyve tüketimi ihmal edilmeyerek bağışıklık sisteminin güçlü kalması sağlanabilir. Ayrıca C vitamini saçların sağlıklı gelişmesi içinde önemlidir. Çünkü yaş ilerledikçe yıpranan saçları koruyarak kuvvetlendirmektedir. C vitamini açısından çok zengin olan mandalina, portakal, greyfurt, karpuz ve çilek gibi meyvelerin bol tüketilmesi ihmal edilmemelidir.
İçeriğinde Prosiyanidin Barındıran Besinler
Japonlar tarafından yapılan bir araştırmada dökülen saçların yeniden çıkmasında ve saç köklerinin kuvvetlenmesinde içeriğinde Prosiyanidin barındıran besinlerin çok etkili olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca saç hücrelerine zarar veren elementleri Prosiyanidin yok eder. İçeriğinde bol miktarda Prosiyanidin barındıran besinler ise arpa, yaban mersini, kakao, elma, üzüm çekirdeği, yeşil çay ve kuşburnudur.
Kuruyemişler
Kuruyemişlerin birçoğu E vitamini, esansiyel yağlar, iyot ve sülfür bakımından çok zengindir. Bu vitaminler saçları kuvvetlendirdiği gibi saçlara doğal parlaklıkta vermektedir. Bu nedenle kuruyemişler, uzmanlar tarafından saç dökülmesini engelleyen besinler arasında gösterilir. Aynı zamanda insan sağlığı için gerekli olan birçok vitamini de kuruyemişler içeriğinde barındırır.
Biberiye
Rozmanirik asit maddesini içeriğinde barındıran biberiye aynı zamanda doğal bir antibiyotiktir. Biberiyenin içeriğindeki Rozmanirik asit maddesi saç köklerini kuvvetlendirmesinin yanı sıra saç tellerine zarar veren kimyasallara karşı saç tellerine bağışıklık kazandırır. Ayrıca biberiyenin içeriğindeki antioksidanların sağlığa da birçok faydası vardır. Saçları biberiye ile korumak için her gün bir bardak biberiye çayı içilebilir ya da bir yemek kaşığı zeytinyağı ile badem yağı ve 3 damla biberiye yağı birbiriyle karıştırıldıktan sonra saç köklerine masaj yapılarak 1 saat kadar beklenir. Daha sonra saçlar yıkanarak temizlenir.
Deniz Ürünleri
Erkek tipi saç dökülmesinde çinko eksikliği en önemli faktördür. Bu nedenle özellikle erkekler midye, karides ve balık gibi içeriğinde bol çinko barındıran deniz ürünlerini mutlaka tüketmelidir. Fakat bu tüketimde aşırıya kaçmamak gerekiyor. Çünkü vücuttaki aşırı çinkoda ters etki yaparak saçlara zarar vermektedir.
Çörekotu Yağı
Çörekotunun yağı saç köklerini kuvvetlendiren ve besleyen A, B, C ve E vitaminleri bakımından çok zengindir. Çörekotu yağının yemeklere katılarak tüketilmesi saçlara çok faydalıdır. Yemeklerde tüketemem diyenler ise çörekotunun yağıyla saç diplerine masaj yapmayı ihmal etmemelidir.
Isırgan Otu
Saç tellerini kuvvetlendirerek dökülmesini engellemektedir. İçeriğinde A ve C vitaminlerini bol miktarda barındıran ısırgan otu, demir ve kalsiyum mineralleri açısından da çok zengin bir besindir. Ayrıca kepek sorunu gibi önemli bir problemi sonlandırır.
Kabak Çekirdeği
Kabak çekirdeğinin içerisinde saçlara faydası bir hayli fazla olan çinko, demir ve proteinin yanı sıra Omega-6 yağ asitleri bol miktarda bulunmaktadır. Günlük 1 avuç kabak çekirdeği yenilmesi saç köklerini kuvvetlendirir.
Nane Yağı
Saç köklerini ve derisini ferahlatan nane yağı, bu bölgelere yeterince oksijen gitmesini sağlar. Nane yağını saçlarınızı yıkadığınız şampuanın içerisine bir miktar dökerek kullanabilirsiniz.