Saç Kepeklenmesi Nasıl Geçer

Saç Kepeklenmesi Nasıl Geçer
Saç Kepeklenmesi Nasıl Geçer

Kepek, basit bir saç sorunu gibi gözükse de bireyin öz güveninin düşmesini etkileyen bir cilt problemidir. Temizlik ile ilgili olmasa bile, bireyin saçlarının daha kirli veya bakımsız bir görünüme sahip olmasına neden olmaktadır. Aynı zamanda kaşıntılı bir kepek oluşumu da bireylere rahatsızlık da vermektedir. Peki kepek nedir? Saç kepeklenmesi nasıl geçer? Kepekle ilgili olarak merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını bu yazımızda sizler için derledik.. Ayrıca Saç Egzaması Nasıl Geçer konu başlıklı yazımızı da inceleyerek saç egzamasıyla ilgili de faydalı bilgiler edinebilirsiniz.

Kepek Nedir
Kepek Nedir

Kepek Nedir

Kepek, kadınlarda ve erkeklerde görülebilen, beyaz ve gri cilt pullarının saç derisinde veya saç üzerinde görülmesine sebep olan, yaygın bir cilt problemlerinden biridir. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda, kepek sorununun toplumda görülme oranı yaklaşık olarak %50 olduğu tespit edilmiştir. Diğer bir deyiş ile her iki kişiden birinde kepek oluşumu meydana gelmektedir. Kepek, genel olarak ciddi bir problemi belirtmez ve kişiden kişiye bulaşma özelliği yoktur. Bununla birlikte estetik olarak problem yaratan durumlardan biridir.

Kepek oluşumu erkeklerde kadınlara göre daha fazla karşılaşılan durumlardan biridir. Bunun sebebi kesin olarak bilinmemesiyle birlikte kadınların kafa derisini örtmekte olan saç miktarının daha sık olmasından dolayı kepek oluşumu daha az görülmektedir. Bir başka neden ise şu şekilde açıklanmıştır; kadınlar saç bakımı için kullanımı sağladıkları ürünleri özenli bir şekilde seçimini sağladıkları ve sürekli olarak değiştirmeden kullanımını sağladıklarından dolayı kepek oluşumunu engelleyen ürünlerin faydasını daha iyi bir şekilde görebilmektedirler. Bu sebeple kadınlarda erkeklere göre, tedaviye karşı uyum ve tedavisi başarısı oldukça yüksektir.

Cilt kendisini sürekli olarak yenileme özelliğine sahiptir. Cildin alt kısmında yeni hücreler oluşmasıyla birlikte üst yüzeye yani kısaca hava ile temas etmekte olan yöne doğru ölü hücreler itilmeye başlar. Bu doğal süreç esnasında, yıkanma esnasında su ile dökülen ölü deri hücreleri, göz ile görülmemektedir. Ancak herhangi bir nedene bağlı olarak bu döngünün bozulmasıyla ve hızlanmasıyla birlikte ölü deri hücrelerinin saç köklerinde birikmeye başlamaktadır. Bunun sonucunda ise kepek oluşumu başlamaktadır.

Kepek pek çok cilt rahatsızlığı sebebi ile meydana gelebilmektedir. Kepek tedavisinde öncelik olarak altta yatan hastalığın tedavi yöntemi uygulanmasıyla desteklenmesi gerekmektedir. Kepek oluşumuna sebep olan rahatsızlıklara aşağıdaki gibi örneklendirilebilir:

Seboreik dermatit: Derinin, yüzün ve vücudun bazı kısımlarında pullanma, kaşıntı gibi durumların oluşmasıyla kızarıklık oluşmasıyla birlikte yaygın bir cilt hastalığıdır. Nedeninin kesin olarak bilinmemesiyle birlikte, oluşmasına neden olan pek çok durumun rol oynamış olduğu bir hastalık çeşididir. Bu durumlar ise stres, depresyon, yorgunluk, mikroanjiyopatik olabilen vasküler bozukluklar, basınç değişimi gibi atmosfer değişimi, mevsimler, giyim, beslenme tarzı ve yiyeceklere olan alerjik durumlar, kullanılan ilaçlar, biyotin eksikliği gibi örneklendirilebilir.

Tinea capitis: Toplumda saçkıran olarak adlandırılan saçlı derinin mantar enfeksiyonudur.

Alerjik temas (kontakt) dermatiti: Saç boyası, saç spreyi, saç jölesi ya da köpük gibi saç derisinde kullanımı sağlanan ürünlerin cilt üzerinde göstermiş olduğu reaksiyonlarıdır. Kişi aynı zamanda tek bir ürün kullanımında saçları kepeklenmekte ve bu ürünün kullanımını bıraktıktan sonra kepek oluşumu kesiliyorsa bunun nedeni temas dermatiti kaynaklıdır.

Sedef hastalığı: Gümüş pul ile kaplı cildin kırmızı, kabuklu lekelerine sebep olan bir cilt rahatsızlığıdır.

Saç Kepeklenmesi Nasıl Geçer

Kepek için temel tedavi yöntemlerinden biride kepek önleyici şampuan kullanımıdır. Süpermarketlerde ya da eczane üzerinden dermokozmetik bölümlerinden satın alınabilecek, birçok maddeler içermesiyle birlikte kepek şampuanları bulunmaktadır. Aşağıda belirtilen malzemelerden birinin içermekte olan şampuanlar genel olarak kepek oluşumuna iyi gelmektedir.

  • Salisilik asit
  • Çinko pirit
  • Selenyum sülfit
  • Ketokonazol
  • Kömür katranı

Kepek şampuanı kullanımı öncesinde, kullanım talimatlarını dikkatli bir şekilde okunması gerekmekte ve hangi sıklıkta uygulanması gerektiği de öğrenilmesi gerekmektedir. Şampuanı durulamadan önce minimum beş dakika boyunca saç üzerinde bırakmak, maddelerin etkisini daha fazla bir şekilde göstermesi açısından faydalı olacaktır. Kullanılan şampuanlarda tedavinin kepeğe yönelik iyi gelip gelmediğini görebilmek açısından yaklaşık olarak bir ay kadar zaman diliminde kullanmak gerekmektedir. Bazı durumlarda ise semptomlar düzelmesiyle şampuan daha sık kullanılması gerekebilir. Ancak tamamen kullanımının kesilmesi durumunda kepek oluşumu tekrardan geri gelebilmektedir.

Saçtaki Kepek Ne Zaman Gider
Saçtaki Kepek Ne Zaman Gider

Saçtaki Kepek Ne Zaman Gider

Kepek oluşumunun azalması veya kepek tedavisinin desteklemek amaçlı kişinin uygulayabileceği doğal tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:

  • Çay ağacı yağı: Çay ağacı yağı, tarih boyunca sivilce oluşumundan sedef hastalığına kadar değişim sağlayan cilt problemlerinin tedavi yönteminde kullanılmıştır. Aynı zamanda kepek belirtilerinin hafiflemesine yardımcı olacak güçlü antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklerine sahip olduğu tespit edilmiştir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre, çay ağacı yağı, hem seboreik dermatit hem de kepek oluşumuna sebep olabilecek mantar çeşidiyle mücadelesine karşı etkilidir. Hassas cilt yapısına sahip olanlar için çay ağacı yağı tahriş oluşumuna sebep olabilmektedir. Bu sebeple doğrudan cilt üzerine uygulamadan önce Hindistan cevizi yağı gibi yağ kullanarak seyreltilmesi gerekmektedir.
  • Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı potansitel antimikrobiyal özellikleri ile birlikte kepek oluşumunda meydana gelebilecek mikrobik faktörlerle savaşmaktadır. Nemlendirici özelliğine sahip olmasıyla birlikte egzama ve kepek belirtilerinin azalmasını desteklemektedir.
  • Aloe vera: Aloe vera’nın da antimikrobiyal ve antifungal özelliklerinin içermesiyle birlikte özelliklere bulunmaktadır. Yapılan araştırmalar aloe vera kullanımı ile birlikte kepek önlemeye karşı etkisini göstermektedir.
  • Probiyotik alımını arttırmak: Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda probiyotik tüketiminin bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlamasıyla birlikte, kepek oluşumununda azalmasını desteklemekte olduğu tespit edilmiştir.
  • Omega-3 alımını arttırmak: Omega-3 yağ asitleri, cilt sağlığı açısından oldukça önemlidir. Cildin yağ üretimini ve nemlendirmeye yardımcı olmasıyla birlikte yaralarında iyileşmesini sağlar ve erken yaşta yaşlanmayı önlemektedir. Omega-3 yağ asitlerindeki eksiklikle birlikte kuru saç, kuru cilt ve kepek oluşumu gibi bazı belirtiler meydana gelebilmektedir. Somon, alabalık ve uskumru gibi yağlı balıklar Omega-3 açısından zengin yağ asidi kaynağıdır. Aynı zamanda bir balık yağı tedavisinin alınması veya keten tohumu, chia tohumu ve ceviz gibi besinlerde Omega-3 açısından zengin besin değerlerine sahiptir. Bu nedenle düzenli olarak tüketimi sonucunda kepek oluşumuna da iyi gelmektedir.
Saç Kepeğinden Nasıl Kurtulurum
Saç Kepeğinden Nasıl Kurtulurum

Saç Kepeğinden Nasıl Kurtulurum

Elma veya üzüm fark etmeden, sirke kullanımı kepek oluşumunu engellemektedir. Geniş bir kap içerisine ılık su ilave edin, ardından içerisine sirke koyup karıştırın. Saçlarınızı güzel bir şekilde yıkayıp duruladıktan sonra hazırlamış olduğunuz sirkeli su ile birlikte saçlarınızı güzel bir şekilde durulayınız.

Saçtaki Kepek ve Kabuklanma Nasıl Geçer

Bir miktar elma sirkesini su ile karıştırın. Saç derinize masaj yaparak elde ettiğiniz karışımı uygulayın. Ardından 15-20 dakika boyunca bekleyin. Belirtilen süre boyunca başladıktan sonra ılık su ile güzel bir şekilde durulayınız. Aynı zamanda zeytinyağını da aynı şekilde kullanabilirsiniz. Zeytinyağının içeriğinde yüksek miktarda nemlendirici özelliğine sahiptir. Böylece saç derisinde meydana gelen kepek ve kabuklanma gibi problemlerin önüne geçecektir.

Saç Kepeğine Hangi Şampuan İyi Gelir

  • Head&Shoulders Supreme Arındırıcı ve Besleyici Şampuan
  • Clear Nem Terapisi Şampuanı
  • Siveno %100 Doğal Kepeğe Karşılı Koruyucu Şampuan
  • Kerastase Specifique Kepek Önleyici Şampuan
Kepeği Ne Geçirir Evde
Kepeği Ne Geçirir Evde

Kepeği Ne Geçirir Evde

Kepek problemine iyi gelen en etkili bitkisel yöntemlerden biride çay ağacı yağıdır. Çay ağacı yağı kepek oluşumunun önüne geçmekte etkilidir. Aynı zamanda sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarına da iyi gelmekte etkilidir. Çay ağacı yağı anti bakteriyel özelliği açısından zengin bitki yağlarından biridir.