Saç Dökülmesinin Nedenleri

Saç Dökülmesinin Nedenleri
Saç Dökülmesinin Nedenleri

Kadınlarda Aşırı Saç Dökülmesi Hangi Hastalığın Belirtisi

Sedef hastalığı, egzama, akne, liken hastalığı, aşırı yağlanan deri, mantar hastalıkları gibi rahatsızlıklar sonucunda saç etkilenirse dökülmeler meydana gelebilmektedir. Bu dökülmesin tedavisi altta yatan deri hastalığının tedavisinin yapılmasıyla mümkün olacaktır.

Saç Dökülmesi Hangi Vitamin Eksikliği Belirtisidir
Saç Dökülmesi Hangi Vitamin Eksikliği Belirtisidir

Saç Dökülmesi Hangi Vitamin Eksikliği Belirtisidir

Çinko, B12 vitamini, folik asit, D vitamini ve biotin eksikliği sonucunda saç dökülmeler meydana gelebilmektedir. Sıkı diyetler uyguladıktan ortalama olarak 1-6 ay sonrasında saç dökülmeleri oluşmaktadır. Vücuttaki protein depolarının azalması, kıl hücrelerinde yetersiz protein üretimine ve kıl kaybına neden olmaktadır.

Saç Dökülmesinin Nedenleri
Saç Dökülmesinin Nedenleri

Saç Dökülmesinin Nedenleri

  • Genetik Faktörler, saç dökülmesi kadınlarda ve erkeklerde nedenleri farklıdır. Erkeklerde görülen tip, genetik olan toplumun %50’sinden daha fazlasında görülen erkeksi tip hormona duyarlı saç dökülmesidir ve bu durum kroniktir. Yaşı ilerlemesiyle kellikte gelişmektedir ve saç ekimini de gerektirmektedir. Erken yaşlarda başlanan tedaviler, dökülme hızını yavaşlatmaktadır. Bu tarz dökülmeler kadınlarda da görülmektedir. Özellikle aile bireylerinde kellik problemi yaşayanlar saç dökülme riski ile karşı karşıya kalmaktadır. Günümüzde 16-18 yaş başlangıçları olan erkek tipi saç dökülmeleri, genç kızlarda daha fazla görülmektedir. Bu durumun nedenleri de aşırı stres, düzensiz beslenme, uzun süre aç kalma ve hormonal problemler olarak belirtebiliriz.
  • Deri Problemleri, genetik dökülmelerin dışında deri ve iç hastalıkları da saç dökülmelerine neden olmaktadır. Deri kaynaklı dökülmelerin çoğu deriyi tutan hastalıklar sonucunda deriyi etkilemesinden dolayı meydana gelir. Bu dökülmelerin tedavisi altta yatan deri hastalığının tedavisiyle onarmak mümkündür.
  • Yanlış Beslenme Alışkanlıkları, düzenli ve dengeli beslenmek, uzun süre aç kalmak, tek tip beslenme programı uygulamak ve karbonhidrat açısından zengin besinler  tüketmek, sonuç olarak bu nedenler saçı etkileyebilmektedir ve dökülmeler meydana gelir. Tedavisi oldukça pratiktir, doğru bir beslenme programıyla saç dökülmelerinizi önleyebilirsiniz.
  • Vitamin ve Mineral Eksikliği, saç için önemli olan vitamin ve minerallerin kanda eksik olması saçın dökülmesine neden olan bir diğer nedenler arasındadır. B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineralleriniz düşükse saç beslenemez ve dökülmeler meydana gelir. Demir düşüklüğü yokken, demir takviyesi saç dökülmesini azaltır. Bu durumlarda mutlaka bir uzmana başvurmanızı öneririz.
  • Hormonal Sorunlar, adet geçikmeleri veya düzensizlikler, tüylenme de artış, aşırı akne, kilo alımında hızlanma gibi problemler yaşanıyorsa bu bulgulara saç dökülmesi de eklenmişse hormonal sorunlar sonucunda meydana gelen saç dökülmeler olarak durumdan bahsedilebilir. Bu problemin düzelmesi için bir dermatoloji uzmanına başvurmanızı tavsiye ederiz.
  • Stres ve Depresyon, aşırı stres her hastalığa olumsuz etkiler yarattığı gibi saç dökülmesinde de olumsuz etkiler yaratmaktadır. Depreston, anksiyete, psikozlar ve bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar saçı etkilemektedir ve dökülmeler meydana gelmektedir.
  • Kozmetik Alışkanlıklar, saçları sıkı bağlamak, iç boneler, aşırı ısıya maruz bırakılan fön ve düzleştirici işlemleri, saç rengini açmak ve boya işlemleri gibi uygulanan işlemler saç kaybına neden olmaktadır. Bu durumun tek tedavisi bu uygulamalara maruz kalmasını önlemektir.
Dökülen Saçlar Tekrar Çıkar Mı
Dökülen Saçlar Tekrar Çıkar Mı

Dökülen Saçlar Tekrar Çıkar Mı

Her saç telinin belli bir ömrü vardır bu süreden sonra dökülmesi gayet normaldir. Eğer saç kökleriniz hala canlıysa, dökülen saçlarında tekrardan çıkması mümkündür.

Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora Gidilmeli
Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora Gidilmeli

Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora Gidilmeli

Saç dökülmesi genellikle genetik ve fizyolojik bir durumdur. Fakat bu durum vücudumuzda ortaya çıkan bazı hastalıklar sonucunda da belirti gösterebilmektedir. Saç dökülmesi gibi sorun yaşandığında dermatoloji uzmanlarına muayene olmakta fayda vardır. Dermatologlar tüm cilt problemleriyle ilgilendiği gibi aynı zaman da saç sorunlarıyla da ilgilenmektedir.

Hangi Vitaminler Saç Çıkartmada Etkili Olur
Hangi Vitaminler Saç Çıkartmada Etkili Olur

Hangi Vitaminler Saç Çıkartmada Etkili Olur

Saçlar için en önemlisi B vitamini, biotin (B7 vitamini) kullanmak etkili olacaktır. Biotin eksikliği sonucunda saç dökülmesinin bağlantılı olduğu yapılan birçok araştırmada görülmüştür. Biotin saç dökülmesinin önlediği söylenen pek çok ürüne eklenmektedir fakat biotinden fayda görebilmek için biotin eksikliğiniz olması gerekmektedir. Bunun için mutlaka öncesinde bir uzmanla görüşün.