Maydanozgiller ailesinin bir üyesi olan rezene bitkisinin boyu 2 metreye kadar ulaşabilmektedir. Yüzyıllardır insanlığa şifa olan ve alternatif tıbbın en fazla yararlandığı bitkiler arasında yer alan rezene bitkisi heybeti ve uzun ömürlülüğüyle bilinmektedir. Yaprakları ve soğanıyla yemeklerin lezzetine lezzet katan rezenenin tohumlarından hazırlanan rezene çayı da sağlıklı yaşamı desteklemektedir.
Günümüzde farklı kullanım alanlarına sahip olan rezene bitkisinin en fazla çayı tüketilmektedir. Rezene soğanı ve rezene balı gıda sanayi tarafından kullanılırken, rezene bitkisinin yağı ise kozmetik sanayi tarafından kullanılmaktadır.
Peki, insanların en fazla tükettiği bitkisel çaylar arasında yer alan rezene çayı faydaları nelerdir? Rezene bitkisinin ne olduğu, rezene çayının sağlığa faydaları ve zararları, rezene çayının nasıl demlendiği ve nasıl içilmesi gerektiğine bu yazıdan ulaşılabilir.
İçerik Başlıkları
Rezene Nedir?
Özellikle son senelerde en gözde bitki çayları arasına girmeyi başaran rezene çayının sağlığa olan faydaları hakkında bilgi sahibi olabilmek için rezene bitkisini yakından tanımak gerekir. Sağlığa faydalarıyla çok konuşulan rezene bitkisi Akdeniz ikliminde yetişmektedir.
Peki, ‘Rezene nedir?’ Sarı renkte çiçek açan rezene bitkisi yeşil gövdeye sahiptir. Toplanması oldukça hassas olan rezene bitkisi ilkbahar mevsiminde ekilmekte ve sonbahar mevsiminde olgunlaşarak toplanmaktadır. Çalı tarzında büyüyen rezene bitkisi daha fazla kokusundan tanınmaktadır. Rezene tohumu toprağa ekilirken elle toprağa yerleştirilebileceği gibi mibzer denilen tohum atma aletiyle de ekilebilmektedir. Rezene bitkisinin toplandıktan sonra kurutulmasının en büyük nedeni tüketilirken genellikle kuru formunun tercih edilmesidir. Rezene bitkisinin kuru haldeki soğan ve yaprakları yemeklerin içerisine malzeme olarak katılırken, tohumlarından hazırlanan rezene çayı ise şifa niyetine içilmektedir.
Rezene bitkisi aynı aileden olan anason bitkisiyle çok karıştırılmaktadır. Zaten anason ve rezene bitkilerinin kokusu çok benzemektedir. Rezene bitkisinin çok fazla karıştırıldığı bir diğer bitki ise arapsaçı bitkisidir. Hatta yabani rezene bitkisine bazı yöreler arapsaçı da demektedir.
Rezene Faydaları Nelerdir?
Rezene bitkisinin sağlığa faydalarıyla ilgili özellikle internet ortamında çok fazla bilgi yer almaktadır. Günümüzde birçok kişi obeziteyle mücadele ettiği için rezene bitkisinin zayıflamaya olan etkisi çok fazla araştırılmaktadır. Rezene bitkisi birçok hastalığın tedavi sürecini desteklediği gibi özellikle kabızlığa ve gaz sancısına çok iyi gelmektedir. Hatta küçük bebeklerde sık görülen gaz problemine karşı dahi doktor onayı aldıktan sonra rezene kullanılabilmektedir.
Rezene bitkisinin sağlığa faydaları nelerdir? Rezene bitkisinin sağlığa olan faydaları şöyle özetlenebilir;
Besin değerleri oldukça yüksek olan rezene bitkisinin içeriğinde A ve C vitaminlerinin yanı sıra sodyum, potasyum, fosfor ve kalsiyum mineralleri de bol miktarda bulunmaktadır. Rezene bitkisinin içeriğinde bulunan bu vitamin ve mineraller özellikle kış aylarında görülen enfeksiyon hastalıklarına karşı etkili şekilde korumaktadır.
Sindirim sistemini güçlendiren rezene bitkisi mide ağrılarını ila gibi kesmektedir. Hazımsızlık problemi içinde rezene tavsiye edilmektedir.
Solunum yolları sağlığını desteklediği için öksürüğün şiddetinin hafiflemesinde oldukça etkilidir.
Sinir sistemi sağlığına olan olumlu katkılarından dolayı sinir sisteminden kaynaklanan ağrıları hafifletmekte, migren vb. kronik baş ağrılarına da çok iyi gelmektedir.
Loğusa döneminde uzman tarafından belirlenen ölçüde rezene bitkisi tüketildiği takdirde anne sütünü artırmaktadır.
Rezene kalp ritimlerinin yanı sıra kan basıncını da düzenlemektedir. Aynı zamanda kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasında da oldukça etkilidir.
Kolesterol hastaları kolesterolü en ideal düzeyde tutan rene bitkisini düzenli tüketmelidir. Rezene bitkisinin içeriğinde bol miktarda bulunan lifler ise kalp ve damar sağlığının korunmasında oldukça etkilidir.
Rezene bitkisi cilt sağlığını da ciddi anlamda desteklemektedir. A, C ve E vitaminleri bakımından çok zengin olan rezene bitkisinin içeriğindeki magnezyum, potasyum ve çinko gibi mineraller ve antioksidan maddelerde cildi daha canlı ve parlak gösterdiği gibi vücudu da dinç ve zinde tutmaktadır.
Rezene bitkisinin içeriğindeki A vitamini göz sağlığını destekleyerek görme kabiliyetini artırmaktadır. Günlerinin önemli bir kısmını cep telefonu, bilgisayar gibi teknolojik aletlerin başında geçirenlerin göz sağlığı için rezene bitkisini tüketmesi tavsiye edilmektedir.
Rezene tohumunun içeriğinde bulunan flavonoid maddeler vücuttaki östrojen miktarını yükselttiği için göğüs bölgesindeki hücrelerin dokusal oluşumunu artırmakta ve göğüsleri büyütmektedir.
Adet dönemindeki ağrılara da çok iyi gelen rezene bitkisinin çayını adetli iken gaz problemi yaşayanlar tüketirlerse çok ciddi rahatlama sağlamaktadır.
Göz bölgesindeki şişlikleri gidermektedir.
Özellikle soğuk algınlığının tedavisinde çok etkilidir.
İdrarı söktürdüğü için vücuttaki ödemi de dışarı atmaktadır.
Psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde tercih edilen rezene bitkisi, stres ve depresyonun tedavisine olumlu etkileriyle de bilinmektedir.
Ses kısıklığından şikayet edenler, bu problemi ortadan kaldıran rezene bitkisini düzenli tüketmelidir.
Kansızlık yani anemi problemiyle etkili bir şekilde savaşmaktadır.
Rezene Çayının Faydaları
Yüzyıllar öncesinde dahi çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan rezene çayı, A, B, C ve E vitaminleri bakımından en zengin besinler arasında yer almaktadır. Ayrıca potasyum ve kalsiyum mineralleri ile de vücudun genel sağlığını destekleyen rezene çayının anne sütünü artırıcı etkisi neredeyse herkes tarafından bilinmektedir. Loğusa döneminde sütü az olduğu için bebeğini yeterince besleyemediğinden yakınan annelerin rezene çayını düzenli tüketmesi önerilse de anne sütü bebeği geçtiği için hekime danışılmadan kesinlikle tüketilmemelidir.
Rezene çayının sağlığa faydaları nelerdir? Rezene çayının sağlığa bugüne kadar tespit edilebilen faydaları şöyledir;
Etkili bir balgam söktürücü olduğu için öksürüğün kesilmesinde oldukça etkili olduğu gibi soğuk algınlığının iyileşme sürecini de hızlandırmaktadır.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artıran rezene çayı, gaz problemini ise kısa sürede gidermektedir. Bebeklerde çocuk hekimi kontrolünde gaz şikayetlerini hafifletmek için kullanılırken, bebeğini emziren annelerde ise hekim kontrolünde kullanılırsa gaz problemine son vermektedir.
Stres azaltıcı etkisi olan rezene çayı, özellikle sinirsel baş ağrısını kısa sürede kesmektedir.
Hazımsızlık problemi olanlara yemeklerin ardından rezene çayı tüketmeleri tavsiye edilmektedir.
Rezene bitkisinin içeriğindeki güçlü antioksidan maddeler, bağışıklık sisteminin sağlığını desteklemekte ve hastalıklarla mücadelede vücudun daha dirençli kalmasına yardımcı olmaktadır. Yine rezene çayının içeriğindeki güçlü antioksidan maddeler kemiklerin daha dayanıklı olmasını sağlamaktadır.
Gözde görülen sağlık problemlerinin tedavi sürecinde oldukça etkilidir.
Sindirim sistemindeki problemlere çok iyi gelen rezene çayı, bağırsaklardaki parazitleri öldürdüğü gibi üst solunum yollarında görülen enfeksiyonlara da çözüm olmaktadır.
Adet dönemlerini düzene soktuğu gibi adet sancılarını da kesmektedir.
Rezene çayının iştah açıcı ya da zayıflatıcı etkisi içimine göre değişmektedir.
Rezene çayının sağlığa en ciddi faydaları arasında kansere karşı etkili koruması da yer almaktadır.
Dismenore denilen rahatsızlığın neden olduğu kusma, bulantı, baş ağrısı gibi semptomların hafiflemesinde oldukça etkilidir.
Ağız kokusunu giderici etkisi vardır.
Kemik ve diş ağrılarını bir ağrı kesici kadar etkili ve hızlı kesmektedir.
Vücudun genel sağlığını tehdit eden toksin maddeleri hızla vücuttan attığı gibi ödemi de söküp atmaktadır.
Rezene Çayı Neye İyi Gelir?
Mutfakların olmazsa olmazı olan rezene bitkisi tıpta da hastalıkları tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Vücudun genel sağlığının korunmasında oldukça faydalı olan rezene bitkisinden hazırlanan rezene çayı, birçok hastalıktan korunmak ya da birçok hastalığın tedavisini desteklemek için içilmektedir.
Rezene çayı neye iyi gelir? Rezene çayının vücudun genel sağlığını destekleyen faydaları şöyledir;
- Ödemi söküp atmakta, toksinleri vücuttan uzaklaştırmaktadır.
- Balgam söktürücü etkisi öksürüğe çok iyi gelmektedir.
- Bağırsakları aktif şekilde çalıştırmaktadır.
- Gaz sancısına bağırsaklardaki gazı gidererek iyi gelmektedir.
- Rezene çayı bünyeyi güçlendirirken, rezene tohumu ise göz sağlığını desteklemektedir.
- Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına yardımcı olduğu gibi kolesterole karşıda tüketilmesi önerilmektedir.
- İçeriğindeki antioksidan maddeler sayesinde serbest radikallerle etkili bir şekilde savaşmaktadır.
- Bakterilerin ve mikropların neden olduğu her hastalığa şifa olmaktadır. Ayrıca uzun ve sağlıklı bir ömür için rezene çayı tüketilmelidir.