Regli Sancısı Nasıl Geçer

Regli Sancısı Nasıl Geçer
Regli Sancısı Nasıl Geçer

Regli sancısı bir diğer adıyla adet krampları, adet görmenin günlük yaşamın oldukça etki eden tarafında yer almaktadır. Kadınların bir çoğu adet esnasında bu ağrıları yaşamaktadır. Ağrılar bazen hafif, bazen de şiddetli bir şekilde hissedilmektedir. Şiddetli regli ağrısına tıp diliyle dismenore olarak adlandırılmaktadır. Peki, Adet sancısı nasıl geçer? Regli sancısının belirtileri nelerdir? Sorularınız hakkında merak ettiğiniz faydalı bilgileri sizler için bu yazımızda derledik..

Regli Sancısı Neden Olur
Regli Sancısı Neden Olur

Regli Sancısı Neden Olur

Adet görme olarak adlandırılan kanama, normalde bebek gelişiminin hazırlanan rahim duvarının döllenme olmaması durumunda, vücut tarafından atılmasıyla meydana gelmektedir. Rahim yani bir diğer adıyla “uterus” aslında bir kas dokusudur. Bu kas dokusunun iç tarafını çevreleyen yumuşak duvarın atılmasına yardımcı olmakta ve kasılmalar başlamaktadır. Prostaglandin olarak adlandırılan hormon, rahmin kasılmasına neden olmaktadır. Prostoglandin, regli dönemi başlamadan öncesinde 1-2 gün öncesinde kanda yüksek seviyelere kadar ulaşmakta ve regli döneminin ilk iki gününden sonra azalmalar görülmektedir. Prostaglandin seviyesi ne kadar yüksek olursa olsun, adet krampları da o kadar şiddetli olmaktadır. Adet sansının menstrüasyonun en başında hissedilmesinin nedeni de bu durumdur. Regli döngüsü sebebiyle hissedilen regli sancıları ise primer dismenore olarak adlandırılır. Bunun dışında aşağıda yer alan tıbbi durumlardan kaynaklı hissedilen regli sancıları ise sekonder dismenore olarak tanımlanır:

  • Servikal Darlık: Bazı kadınlarda, rahim ağzının açıklığı sonucunda adet akışının engellemesine kadar küçük boyuttadır. Bu durumda ise rahim içerisindeki basıncın artış göstermesine sebep olmasıyla birlikte şiddetli ağrılara neden olabilmektedir.
  • Endometriozis: Rahmin kaplanmasını sağlayan dokunun uterusun dışına çıkarak fallop tüpleri, yumurtalıklar ya da pelvisin kaplanmasını sağlayan diğer dokuların üzerine doğru gelişmesiyle birlikte yerleşmesine denir. Çikolata kislerinin oluşmasına sebep olabilir aynı zamanda ağrılı adet görmeyle birlikte cinsel ilişki esnasında ağrılar hissedilebilmektedir.
  • Uterin Fibroidleri: Rahim duvarında bulunan kas ve fibroz dokulardan oluşan uterin fibroidleri, kanserli olmayan ancak sert ve büyük olabilen tümörlerdendir. Rahim fibroidleri taşıyanlar ise regli esnasındayken şiddetli ağrılar hissedebilmektedir.
  • Adenomyozis: Bu rahatsızlık durumunda rahmin kaplanmasını sağlayan doku, uterusun kas duvarına doğru büyümeye başlamaktadır.
  • Pelvik İnflamatuar Hastalık: Dişi ürüme organlarının bu enfeksiyona genel olarak cinsel yolla bulaşan bakteriler sebep olmaktadır.

Regli Sancısının Belirtileri Nelerdir

Regli sancıları ve bu sancılarla birlikte görülen diğer belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Alt karın kısmında yoğunlaşan sancılar.
  • Regliden 1 ila 3 gün öncesinde başlayan ağrı, regli başlangıcından 24 saat sonrasında en üst seviyeye ulaşmaktadır. 2 ya da 3 gün içerisinde bu süre azalmaya başlar.
  • Ağırlık hissiyatı yaratan ve sürekli olarak ağrının oluşması.
  • Bel kısmına yayılan ve uyuşukluk veren ağrı.
  • Baş ağrısı
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı

Regli Sancısı Nasıl Geçer

Regli sancısı nasıl geçer? Sorusunun cevabını arayan kişiler, çeşitli yaşam tarzı değişiklikleriyle ağrılarının azalmasını sağlayabilirler. Dinlenmeyle birlikte regli sancısına iyi gelen uygulamalar aşağıdaki gibidir:

  • Isı uygulaması: Karnınızın alt kısmına koyabileceğiniz sıcak su torbası, regli kramplarınızın azalmasına yardımcı olabilmektedir. Bununla birlikte, regli sancısı için satılan bazı ısı yamalarından da faydalanabilirsiniz.
  • Düzenli olarak egzersiz yapmak: Haftanın 3 günü en az yarım saat süreyle yapılan egzersiz, beta-endorfin denen bir maddenin salınmasına yardımcı olmaktadır. Bu madde ise vücudun doğal ağrı kesicisidir. Bunun dışında egzersiz prostoglandinlerin daha fazla yıkılmasını sağlar.
  • Diyet takviyeleri: Bazı yapılan çalışmalarda E vitamini, Omega-3 yağ asitleri, B-1 vitamini, B-6 vitamini ve magnezyum takviyelerinin adet kramplarının azaldığını göstermektedir.
  • Stresin azalmasını sağlamak: Psikolojik stres altında bulunmanız durumunda regli kramplarının oluşmasını ve oluşan ağrıların daha şiddetli bir hale geldiğini gözlemlemiş olabilirsiniz. Bu tür durumlar için meditasyon ve yogadan faydalanmanız mümkündür.

Regli Sancısı Nedeniyle Ne Zaman Doktora Gidilmeli

Regli sancısı, her ay içerisinde günlük yaşantının oldukça etkilenmesine neden olacak şekilde yoğun yaşanırsa, semptomlarınız giderek kötüleşebilir ya da öncesinde olmadığı halde 25 yaşından sonra da şiddetli olarak regli sancıları yaşamaya başlayabilirsiniz. Mutlaka bir hekime başvurmanızı tavsiye ediyoruz.