İçerik Başlıkları
Ramazan’da Sağlıklı Beslenmenin İpucu Nedir
- Bu ayda genellikle öğün sayısı sınırlanmaktadır fakat buna karşın öğünlerdeki yiyecek çeşidi daha fazla olabilmektedir. Ramazanda ideal ve doğru beslenme öğün sıklığının normal hayata yakın şekilde uygulanabilmesi sağlanabilmektedir. Oruç tutan bireyler yaklaşık olarak 16-17 saat boyunca açlıkla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu açlık durumunda kan şekerinde düşüş, konsantrasyonda eksiklik gibi durumlar oluşabilmektedir. Kişiler sahura da kalkmıyorsa gün içerisindeki kan şekerinin düşüşü erken saatlerde başlamaktadır. Bu nedenle sahur öğünü büyük önem taşımaktadır. Bu ayda öğünlerinizi sahur, iftar ve ara öğün olarak düzenleyebilirsiniz.
- Sahura kalkma, büyük önem taşımaktadır. Bu durum hem açlık sürenizi azaltmakta hem de metabolizmanızın hızını arttırmaktadır.
- Sahurda susuzluğu arttıracak aşırı yağlı ve tuzlu besinlerin tüketiminin den uzak durmanızı öneririz.
- Protein açısından zengin olan besinleri tüketin. Örneğin; süt, yumurta, peynir gibi hafif gıdaların tüketimi sizlere uzun süre tokluk hissi yaratacaktır.
- Bununla birlikte aynı zamanda tam buğday, çavdar, kepekli ekmek tüketimi de uzun süre tok kalmanıza neden olacaktır. Aynı zamanda gün içerisindeki kan şekerinizin dengelenmesini sağlayacaktır.
- Sahurda aşırı tuzlu ve baharatlı yiyecekler tüketmeyin. Günlük çalışma temposunda yoğun olan ve fiziksel olarak güç harcayarak terleyen kişiler, iftarla sahur arasında yeterli miktarda su tüketmeleri önerilmektedir.
- İftar öğünü de aynı sahur öğünü kadar büyük öneme sahiptir. Başlangıç olarak çorba ile başlanmalı ve bir süre ara verdikten sonra yemeğe geçilmelidir. İftara su, çorba, zeytin, peynir ve hurma ile birlikte başlanması önerilmektedir ve bu başlangıçtan 15-20 dakika sonrasında normal yemeğe geçilmesi nasıl sağlıklı olacaktır. İftar öğününde boş mideyi birden doldurmak ani tansiyon ve şeker yükselmeleri, mide barsak rahatsızlıkları gibi durumların oluşmasına neden olacaktır. İftardan sahura kadar öğün sayısını arttırın ve aralıklı şekilde beslenmeye dikkat ediniz.
- İftardan 2 saat sonra yarım saat ila bir saatlik yürüyüş yapmanızı öneririz.
- Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ce kalori alımını kontrol altına alabilmek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, fırınlama ve haşlamadır. Aşırı yağ alımına neden olacak kızartma ve kavurma yöntemlerinden uzak durmanızı tavsiye ederiz.
Günlük olarak kısa bilgiler edinmek için https://twitter.com/sporvebeslenme_ Twitter hesabımızı takip etmenizi öneririz.
Ramazanda Kilo Almamak İçin Ne Yapılmalı
- Bol su tüketimine özen gösterin.
- Tatlı tercihinizi sütlü tatlı olacak yapın.
- Meyve ve sebze ağırlıklı beslenin.
- Gece yatarken niyet edip yatmayın, sahura mutlaka kalkın.
- İftar öğününde midenizi doldurmayın, aralıklı olarak beslenin.
- Hafta iki kez sütlü tatlı tüketebilirsiniz, diğer günler içinde meyve tüketebilirsiniz.
- İftardan 2 saat sonra 30 ila 1 saat aralığında yürüyüş yapmanızı öneririz.
- Yemeklerin suyunu tüketmeyin, daha az yağ almış olursunuz.
- Yavaş yemeye ve iyi çiğnemeye dikkat edin.
Oruç Zayıflama Yöntemi Değildir
Hareketin azalması ve metabolizma hızının yavaşlamasıyla birlikte kilo vermeyi zorlaşmasına neden olacaktır. Şişmanlık gibi sorunu olan bireylerin bu dönemi fırsat olarak görmeleri yanlıştır.
Oruç tutmak ile kilo vermek zordur. Gün boyunca aç kalmak, metabolizmanın yavaşlamasına neden olacaktır. Aynı zamanda alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırmaktadır. Böylece kilo alımını da kaçınılmaz olacaktır. Ramazan’da kişiler hareketsiz kalmaktadır. Kendilerini yormamak için yürüyüş, koşma gibi aktiviteleri yapmak istemezler.
Bu nedenle Ramazan ayında yeterli ve dengeli şekilde beslenmeye özen göstermeyenler aynı şekilde az ve sık beslenmeyenler bu ay sonunda kilonuzun artması sizlere geri dönüş olarak gelecektir.