Tam bir lif kaynağı olan kış sebzesi pırasanın zeytinyağlısı, kızartması, böreği ve çorbası yapılabilmektedir. Pırasa besin değerleri oldukça yüksek ve kış mevsiminde tüketilmesi ihmal edilmemesi gereken sağlıklı bir besin maddesidir.
Bu yazımızda çiğ pırasa, haşlanmış pırasa ve pırasa yemeği kaç kalori gibi soruların cevaplarını bulabileceksiniz. Ayrıca pırasa kaç kalori konulu diğer yazımıza da göz atabilirsiniz.
Belki bugüne kadar hiç duymadığınız için çok tuhafınıza gidecek ama pırasanın kozmetik sanayinde ve farmakolojik olarak da tıpta yeri apayrıdır. Pırasanın içeriğindeki flayonoid adlı maddenin antiseptik yani iltihap giderici özelliği vardır. Ayrıca pırasa alternatif tıp içinde önemli bir sebzedir.
Pırasa son yıllarda paha biçilemeyecek derecede önemli bir besin maddesi haline gelmiştir. Çünkü ünlü diyet programlarının çoğunda lif bakımından zengin besinlerle beslenilmesi tavsiye edilmektedir. Pırasa o kadar değerli bir besindir ki bir ilaç prospektüsü niteliğinde desek teşbihte hata etmiş olmayız.
İçerik Başlıkları
Pırasa Kaç Kaloridir?
Sağlıklı besinler listesinde yer alan pırasayı tüketirken, doğal olarak kalori değerleri zihnimizi meşgul etmektedir. Pırasanın kalori değerlerinin hayal kırıklığı yaratmayacağını belirtmekte fayda var.
100 gram gelen pırasa sadece 61 kalori değerindedir.
Pırasanın bu düşük kalori değeri en fazla diyet yapanları ve formunu korumak isteyenleri sevindiriyor. Şunu da unutmamak gerekir ki böreği ve kızartması da yapılan pırasanın kalori değerleri tüketim tercihine göre değişebilmektedir. Bu noktada pırasayı nasıl tükettiğiniz ön plana çıkmaktadır. Tüketim tercihiniz kalori değerlerini yükseltmeyecek yönde olursa bu sağlıklı sebzenin zengin vitamin ve minerallerinden en üst seviyede istifade edebilirsiniz.
150 gramı 92 kalori değerinde olan pırasanın kalori değerlerinin yüzde 5’ini yağ, yüzde 86’sını karbonhidratlar ve yüzde 9’unu protein oluşturmaktadır. 150 gram gelen pırasanın besin değerleri ise21.23 gram karbonhidrat, 0.45 gram yağ, 2.25 gram protein, 2,7 gram lif, 270 mg potasyum, 30 mg sodyum, 3,15 mg demir, 18 mg C vitamini, 88,5 mg kalsiyum ve 2500,5 iu A vitaminidir.
Çiğ Pırasa Kaç Kaloridir?
Besinlerin en sağlıklı tüketimi şüphesiz işlem görmemiş halidir. Ayrıca besinler çiğ tüketildiği zaman en orijinal kalori değerlerinde tüketilmiş olur.
100 gram gelen çiğ pırasa 52 kalori değerindedir. Bu kalori değerleri ise diyet yapanlar ile sağlıklı beslenmek isteyenler için oldukça idealdir. Limon veya tercihen sirke ve bir iki damla zeytinyağı ile çok kolay bir şekilde hazırlanabilecek pırasa salatası, özellikle diyet öğünlerinin vazgeçilmez besin maddesidir.
Haşlanmış Pırasa Kaç Kaloridir?
Pırasayı hazırlayabileceğiniz farklı tarifler içerisinde en düşük kalori değerlerine haşlanmış pırasa sahiptir.
100 gram gelen haşlanmış pırasa sadece 46 kalori değerindedir.
Ara öğünlerde tüketilebilecek ideal bir pırasa tarifi olan haşlanmış pırasa, tercihen meyve yerine de tüketilebilir. Limon sosu ve tuz ile tatlandırılırsa ana yemek için iyi bir garnitür olur.
Pırasa Yemeği Kaç Kaloridir?
250 gram gelen 1 porsiyon pırasa yemeği 185 kalori değerindedir.
Besin değeri olarak 10,27 gram yağ, 7,25 gram karbonhidrat ve 0,91 gram protein içeren 100 gram pırasa yemeği 120 kalori değerindedir. 100 gram pırasa yemeği kalori değerlerinin yüzde 74’ünü yağ, yüzde 23’ünü karbonhidratlar ve yüzde 3’ünü protein oluşturmaktadır.
Pırasa yemeğinin kalori değerlerini yükselten malzemeler havuç ve pirinçtir. Yine de pırasa yemeğinin kalori değerleri düşük bir yemek olduğu söylenebilir. Diyetlerde tüketimi kalori açısından sorun oluşturmasa da bu düşük kalori değerine kanıp da diyetisyeninize danışmadan tüketmeyiniz. Pırasa yemeği zeytinyağlı ve etli olmak üzere iki şekilde hazırlanabilmektedir. Şimdi iki çeşidinde kalori değerlerine birlikte bakalım.
Zeytinyağlı Pırasa Yemeği Kaç Kaloridir?
Kış mevsiminin soğuk günlerinde sevilerek tüketilen lezzetli yemekler arasında yer alan zeytinyağlı pırasa, havuç, pirinç ve tercihe göre portakal ilave edilerek hazırlanabilir.
Bol zeytinyağı ile hazırlanan pırasa sırf bu şekilde tüketilirse 155 kalori değerindedir.
Ek sebze eklenmeden sade zeytinyağlı pırasa 115 kalori değerindedir. Eğer diyetteyseniz sade zeytinyağlı pırasa tüketmeniz tavsiye edilir.
Besin değeri olarak 1,28 gram yağ, 1,96 gram karbonhidrat ve 0,42 gram protein içeren 1 yemek kaşığı sade zeytinyağlı pırasa ise 20 kalori değerindedir. 1 kaşık zeytinyağlı pırasanın kalori değerlerinin yüzde 55’ini yağ, yüzde 37’sini karbonhidratlar ve yüzde 8’ini protein oluşturmaktadır.
Kıymalı Pırasa Yemeği Kaç Kaloridir?
Protein değeri çok yüksek olan kıymanın kalori değerlerinin düşük olduğu yönünde bir kanı olsa da 250 gram 1 porsiyon kıymalı pırasa yemeği 150 kalori değerindedir. Eğer zayıflamak için diyet yapıyorsanız ve kıymalı pırasa yemeye karar verdiyseniz kalori değerini düşürmek için içerisine pirinç katmamanız tavsiye edilir.
1 porsiyon kıymalı pırasa yemeği 156 kalori değerindedir. 1 porsiyon kıymalı pırasa yemeğinin besin değerleri ise 7,73 gram karbonhidrat, 9,2 gram yağ, 9,42 gram protein, 3,35 gram lif, 19,47 mg kolesterol, 541,26 mg potasyum, 97,36 mg sodyum, 110,49 mg kalsiyum, 49,3 mg C vitamini, 423,97 iu A vitamini ve 2,1 demirdir.
1 porsiyon kıymalı pırasa yemeği tükettikten sonra alınan 156 kaloriyi yakmak için 26 dakika yürüyüş ya da 12 dakika koşu yapılabilir, 22 dakika bisiklet sürülebilir, 15 dakika yüzülebilir. Bunlardan birini yaptığınız takdirde aldığınız tüm kaloriyi yakarsınız.
Pırasalı Börek Kaç Kaloridir?
İçeriğinde bol miktarda karbonhidrat barındıran pırasa böreğinin doğal olarak kalori değerleri de yüksektir.
300 gram gelen pırasa böreği 450 kalori değerindedir. Kalori değeri bu kadar yüksek olan pırasa böreğinden özellikle diyet yapanlar uzak durmayı tercih etmektedir.
Besin değeri olarak 7,09 gram yağ, 32,7 gram karbonhidrat ve 4,36 gram protein içeren 1 dilim pırasa böreği 213 kalori değerindedir. Pırasa böreğinin kalori değerlerinin yüzde 30’unu yağ, yüzde 62’sini karbonhidratlar ve yüzde 8’ini protein oluşturmaktadır.
Pırasa Çorbası Kaç Kaloridir?
Kış mevsiminin soğuk günlerinin en sevilen sebze çorbaları arasında yer alan pırasa çorbasının bir çoğumuz için yeri ayrıdır. Zayıflamak için herhangi bir diyet programı uygulamıyorsanız içeriği zenginleştirmek için krema ve patateste ilave edebilirsiniz. Bu sayede sadece lezzetini değil, kıvamını da artırmış olursunuz.
Soğan, sarımsak ve yoğurtla hazırlanan 1 porsiyon pırasa çorbası 185 kalori değerindedir. Ancak ek malzemeler katıldığı zaman kalori değeri 200 kalorinin üstünde olacaktır.
1 porsiyon terbiyeli pırasa çorbası 130 kalori değerindedir.
Pırasanın Sağlığa Faydaları Nelerdir
Damar sağlığını düşünenler altın değerinde bir besin tavsiyesi isterse bu kesinlikle pırasadır. Çünkü pırasanın içeriğinde flavonoid türleri arasında yer alan ‘kaempferol’ bol miktarda bulunur. Ayrıca pırasa damar iç çeperi özelliğini korumaktadır.
Yüksek tansiyon yani hipertansiyon rahatsızlığınız varsa pırasa tüketmeyi ihmal etmeyin.
Göz sağlığı için çok önemli olan lutein ve zeaxanthin adlı maddeler pırasanın içeriğinde bol miktarda bulunur. İleriki yaşlarda görülen katarakt riskini en aza indirmek için uzmanlar pırasa tüketilmesini öneriyor.
Pırasa, polifenol adlı maddeyi içeriğinde bol miktarda barındırır. Antioksidan özelliğinden dolayı da tüketilmesi ihmal edilmemelidir.
Pırasa K vitamini açısından o kadar zengindir ki günlük K vitamini ihtiyacını karşılar.
Kanında pıhtılaşma problemi olanlar pırasayı mutlaka tüketmelidir.
Kanda bulunan homosistein değerini düşürerek kalp ve damar sağlığına ciddi katkı sağlar. Ayrıca damar tıkanıklığını engellemek için mükemmel bir besindir.
Kemikleri güçlendirdiği için büyüme çağında çocukları olanlar evlerinden pırasayı eksik etmemelidir.