Oruç Tutarken Baş Ağrısı Neden Olur Nasıl Geçer

oruç tutarken baş ağrısı neden olur
oruç tutarken baş ağrısı neden olur

Ramazan ayında birçok insan baş ağrısından şikayet eder. Gün içerisinde kendisini belli etmeyen bu baş ağrısı iftarı yaptıktan sonra şiddetli bir şekilde kendisini hissettirir.

Genellikle iftar saatinden sonra kendisini şiddetli bir şekilde hissettiren bu baş ağrısıyla ilgili insanlar, özellikle Ramazan ayının ilk günlerinde çok fazla araştırma yaparlar. 

Peki oruç tutarken baş ağrısı neden olur? Oruç tutarken baş ağrısının nedenlerini, bu baş ağrısının engellenmesi için neler yapılabileceğini ve bu baş ağrısını ilaçsız geçirebilecek yöntemleri sizler için araştırdık. 

Oruç Tutarken Baş Ağrısı Neden Olur

Oruç esnasında vücudun uzun süre aç ve susuz kalması, ‘Oruç tutarken baş ağrısı neden olur?’ sorusunun en belirgin yanıtıdır. En fazla orucun ilk günlerinde görülen bu ağrı vücudun zamanla açlık ve susuzluğa alışmasıyla birlikte son bulur. Oruç tutarken görülen baş ağrısının önemli bir başka nedeni de sahura kalkan ve daha sonra sabahın erken saatlerinde işlerine gitmek zorunda olan insanların uyku düzenlerinin bozulmasıdır. Gece sahur yaptıktan sonra belli bir süre uykuya geçilememesi vücudun yeterince dinlenmesini engellemekte ve bu da şiddetli baş ağrısına neden olmaktadır. Kısacası oruçluyken görülen baş ağrısında temel etkenlerin vücudun aç ve susuz kalması ile uyku düzeninin bozulmasının olduğu söylenebilir. 

Ayrıca sigaraya bağımlı olanlar için Ramazan ayı çok zor geçmektedir. Günlük 1 paket ve üstünde sigara içenlerin oruç esnasında çok zorlandıkları, hatta vücudun açlık ve susuzluğundan daha fazla nikotin eksikliğiyle mücadele ettikleri çok rahat gözlemlenir. Nikotin bağımlılığı olan kişilerde oruçluyken sinirli davranışlar, depresyon, titreme ve baş ağrısı gibi semptomlar görülme riski yüksektir. Bu nedenle nikotin yoksunluğu da oruçluyken görülen baş ağrısının ciddi nedenlerindendir. Hatta aşırı kahve içenlerde tıpkı sigara içenlerde olduğu gibi kafein eksikliği semptomları görülmektedir.  

Baş ağrısının diğer bir nedeni de psikolojik etkenlerdir. Oruç esnasında insan psikolojisi çok zorlandığından baş ağrısı ve asabiyet gibi semptolara sık rastlanır. Bu semptomlar açlık ve susuzluğa zor dayananlarda daha sık görülür. Bu durumla başa çıkabilmenin en etkili yöntemi oruçluyken hobiyle veya sevilen başka bir şeyle uğraşılmasıdır. Ayrıca bol oksijen almak, gürültülü ortamlardan kaçınmakta işe yarayacaktır.  

Oruç Tutarken Baş Ağrısı Nasıl Geçer

Oruçluyken vücuda uzun süre gıda ve su girmemesi kan şekerinin düşmesine ve bu da şiddetli baş ağrısına neden olmaktadır. ‘oruçluyken baş ağrısına ne iyi gelir’ sorusunu araştıranların kan şekerinin düşmesini engelleme yöntemlerine yoğunlaşması gerekiyor. Bu araştırmayı yapanlara tavsiyemiz ise öncelikle sahur yapılmasıdır. Ama sahur yapmak tek başına bu baş ağrısını engellemek için yeterli değildir. Çünkü sahurda doğru gıdalarla beslenmek ve bol su içmekte gerekiyor. 

Akşam iftarı yaptıktan sonra ya da sahurda içeriğinde bol miktarda kafein barındıran kahve, çay gibi içeceklerin bol içilmesi uykunun kaçmasına neden olacağı gibi sabah şiddetli bir baş ağrısıyla güne başlanmasına da neden olur. 

Ramazan ayında görülen baş ağrısının önemli nedenlerinden birinin uyku dengesinin bozulması olduğundan yukarıda bahsetmiştik. Bu uyku dengesizliğinin önüne geçebilmek ve vücudun yeterince dinlenebilmesini sağlayabilmek için sahurdan evvel 2-3 saat uyunması gerekiyor. Böylelikle hem yorgunluğunu atmış bir vücutla hem daha keyifli bir sahur yapılır, hem de sabah vücut daha da dinlenmiş olarak güne başlanır.

Vücudun oruçluyken kaybettiği sıvının iftar ve sahur arasında yerine konması da oruçluyken görülen baş ağrısının önüne geçmenin etkili yöntemlerindendir. Özellikle iftarla sahur arasında 2-2,5 litre su içmeyi ihmal etmemek gerekiyor. 

Vücudun oruçluyken çok fazla susamasına neden olacak kızartma ve aşırı yağlı besinlerden özellikle sahurda kaçınmak gerekiyor. Çünkü oruçluyken vücudun susuz kalması baş ağrısının en ciddi nedenlerindendir. 

Oruçluyken Baş Ağrısını İlaçsız Geçirme

İftarda doğru besinlerle yeterince beslenilmesine ve yeterince su içilmesine rağmen baş ağrısı halen devam ediyorsa uyku düzenine çok dikkat edilmelidir. Bu konuda yapılan en büyük hatalardan biri sabah erkenden işe giden, ama uyuduğu zamanda sahurda yeterince beslenemediğinden şikayet edenlerin sahura kadar oturmasıdır. Sabah kalkıldığı zaman zinde olunması için sahurdan evvel uyunan 2-3 saatlik uyku oldukça faydalı olacaktır. 

Oruçluyken şiddetli baş ağrısı çekenlerin iftarın ardından bol su içmesi gerekir. Oruçluyken kaybedilen sıvının iftarla sahur arasında yerine konulması baş ağrısını hafifletecektir. 

Oruçluyken görülen baş ağrısı dayanamayacağınız kadar şiddetlendiyse karanlık bir odada kısa bir sürede olsa uyumanız baş ağrınızın hafiflemesinde oldukça etkili olacaktır. 

Oruçluyken baş ağrısını ilaçsız geçirme yöntemleri arasında en etkili yöntemlerden bir diğeri de baş bölgesine soğuk kompres uygulanmasıdır. 

Oruçluyken şiddetli baş ağrısı çektiğiniz zamanlarda başın arka bölgesinde kafatasıyla boynun birleştiği bölgeye hafif masaj uygulanması baş ağrısını hafifletici etkili yöntemler arasındadır. Yine şakaklara yapılan masajda oldukça işe yarayacaktır. 

Baş ağrısını hafifletmek için gün içerisinde vücudu yormayacak kolay ve basit gevşeme egzersizleri de yapılabilir.