Ökse Otu Nedir, Faydaları Nelerdir

ökse otu nedir, faydaları nelerdir
ökse otu nedir, faydaları nelerdir

Bitkilere karşı oldukça meraklı olan kişilerin, en doğal ürünlerin tüketimini sağlamaya çalışanlar, mesala hasta olunca evinde ıhlamuru, zencefili eksik etmeyenler, kendini stresli hissettiklerin de hemen bir bardak bitki çayı yaparak tüketen kişiler, bu yazımız tam da size göre. Neredeyse herkesin doğaya yüzünü dönmeye başladığı bu zamanlarda, belki de daha öncesinde tanımağınız, adını duymamış olsanız bile sağlık açısından pek çok faydalarından haberdar olmadığın harika bir bitki ile tanıştıracağız sizleri. Bu bitki ökse otudur. Ökse otu nedir? Ökse otunun faydalarını öğrenmeniz ile birlikte nasıl kullanıldığını görünce eminiz ki sizler de hemen en yakın aktara gidip denemek isteyeceksiniz. Ökse otu nedir, faydaları nelerdir? Hep birlikte inceleyim.

Ökse Otu Nedir

Ökse otunu daha önce hiç görmediyseniz muhtemelen görüntüsü sizleri şaşırtacaktır. Ökse otu, farklı ağaçlar üzerinde yaşamakta olan, yarı asalak veya parazit olarak bilinmekte olan bir canlıdır aslında. Özellikle de elma, armut, kavak, söğüt ve meşe gibi ağaçlar üzerinde yaşamakta olan ökse otu, beyaz ve şeffaf bir renge, yapışkan ve yumuşak meyveleri ile birlikte kendini belli etmektedir.

Türkiye’de bol miktarda yetişmekte olan bu bitki, genel olarak ilkbahar ve sonbahar ilk aylarında, yani mart, nisan, eylül, ekim aralarında toplanmaktadır. Halk arasında ise gevele, güvelek, gövelek, çekem ve purç gibi farklı isimlerle de anılmakta olan ökse otunun yaprakları neredeyse dört mevsim boyunca yeşil kalmaktadır.

Ökse Otunun Faydaları Nelerdir

  • Ökse otu, öksürük, boğaz ağrısı, boğazda meydana gelen tahriş gibi pek çok üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelmekte, daha hızlı bir şekilde iyileşme süreci gerçekleştirmesine yardımcı olmaktadır.
  • Sinir, stres, kaygı, endişe gibi olumsuz ruh hallerinden, depresyona karşı koruyucu olmasıyla birlikte kısacası sinirlerin yatışmasına etki göstermektedir.
  • Bu özelliği sayesiyle stresten kaynaklı oluşabilecek uykusuzluk problemlerinin önüne geçmektedir.
  • Ökse otu, tansiyonun dengelenmesini ve özellikle de yüksek tansiyonun düşmesinde yardımcıdır.
  • Kan şekerinin dengelenmesine destek olmakta, diyabetle mücadele eden kişilerin yanında yer almaktadır.
  • Antienflamatuvar özellikler göstermesinden dolayı ökse otu, vücudun çeşitli yerlerinde meydana gelen iltihaplanmaların hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
  • Özellikle de kadınların regli dönemlerinde en büyük yardımcısı haline gelmektedir. Bu dönemde ortaya çıkan ağrı ve krampların süreçleri çok daha hafif bir şekilde giderilmesine yardımcı olmaktadır.
  • Menopoz dönemindeki kadınlara da destek olmakta olan ökse otu, kadınların bu dönem içerisinde yaşamış oldukları hormonal problemlerin, kalp çarpıntılarının, sıcak basmalarının ve sinir streslerinin minimum seviyeye inmesine yardımcı olmaktadır.
  • İshal gibi problemlerin hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamaktadır.
  • Ökse otunun son olarak faydalarından biri de bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak vücudu pek çok kanser çeşidine karşı korumaktadır.
ökse otu nasıl kullanılır
ökse otu nasıl kullanılır

Ökse Otu Nasıl Kullanılır

Ökse otunun bu faydalarının öğrenmeniz durumunda bu faydalarından yararlanılması açısından nasıl kullanılması gerektiği de merak edilmektedir. Ökse otu genellikle çay şeklinde tüketimi sağlanmaktadır. Çayını demlemek için ökse otunun aktarlardan kuru bir şekilde veya taze olarak bulmanız mümkündür. Fakat güvenilir bir aktardan temin etmeye özen göstermenizi tavsiye ederiz.

Ökse otu alınmasından sonra çayını demlemek için iki farklı yöntem bulunmaktadır. İlk yönteme göre ökse otu çayı tarifi ise şu şekildedir:

  • Öncelik olarak kurutulan ökse otu için pek çok bitki çayında olduğu gibi bir fincan su kaynattıktan sonra temiz bir bardak içerisinde aktarmanızdan sonra içerisinde 1 ila 1,5 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş ökse otu ilave ederek yaklaşık olarak 8 ila 10 dakika aralığında demlenmesini beklemeniz gerekmektedir. Daha sonrasında ise küçük bir süzgeç yardımı ile ökse otu parçalarını içerisinden alarak çayınızı afiyetle içebilirsiniz.

Taze ökse otu için kullanabileceğiniz ikinci yöntem ise;

  • Bir fincan oda sıcaklığındaki içme suyunun içerisine 1 çay kaşığı kadar ökse otu ilave ederek yaklaşık olarak 1 gün boyunca oda sıcaklığında demlendirmeniz gerekmektedir. Daha sonrasında süzdükten sonra ökse otlarının çayın içerisinden alarak ısıtıp içiniz. Isıtma işlemi esnasında kaynama noktasına dek gelmemesine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Meyvelerini nasıl kullanırız diye sormanız durumunda meyvelerin daha çok eczacılık alanında kullanılmasıyla birlikte bilinçsiz bir şekilde tüketilmesi durumunda vücudu zehirleyici etkiler yapabileceğini de belirtelim.

ökse otunun zararları ve yan etkileri nelerdir
ökse otunun zararları ve yan etkileri nelerdir

Ökse Otunun Zararları ve Yan Etkileri Nelerdir

Ökse otunun bu kadar faydalarının ve güzelliklerinin olmasıyla birlikte önemli yan etkiler de göstermekte olan bitkilerden biridir. Bu sebeple de yukarıda da bahsedildiği gibi tüketmeye karar vermeniz durumunda mutlaka güvenilir bir yerden temin etmeniz gerekmektedir. Meyveleri de başta olmasıyla birlikte çayını yaparak dışarıda farklı şekillerde değerlendirmeye ve tüketmeye çalışmamanız gerekmektedir. Özellikle de çiğ ve taze olarak tüketilmekte olan önemli zararla sebep olabilmektedir.

Ökse otunun aşırı derecede tüketilmesi durumunda bulantı, kusma ve ishal gibi çeşitli yan etkilerin ortaya çıkması söz konusudur. Bu sebeple de gün içerisinde 2 bardaktan fazla ökse otu çayının tüketilmemesi gerekmektedir. Bununla birlikte hamile ve emzirme döneminde olan kadınların, alerjik bir bünyeye sahip olanların, başta kalp ve karaciğer rahatsızlığı olan, lösemi, organ nakli gibi çeşitli rahatsızlıklar veya durumların geçirilmesi durumunda, kronik bir rahatsızlığı bulunmakta olan kişilerin tüketmemelerini tavsiye ederiz.

Kısacası her şeye olmasıyla birlikte ökse otu tüketiminde de dikkat edilmesi gerekir. Bu çayın düzenli bir şekilde tüketilmesine karar verilmemesinden önce mutlaka bir hekime danışmanızı ve onun önerileri doğrultusunda tüketilmesini öneriyoruz.