Beslenme planlamasına düzenli bir şekilde uyan, her gün fiziksel egzersizini yapan ve buna rağmen kilo kaybı yaşayamayan kişilerde sık sık karşılaşılan problemlerden birisi de ödemedir. Kadınlarda genel olarak çok sık meydana gelmektedir. Peki, tartıdaki sonucun doğru çıkmasının önüne geçen ödem nedir? Ödem yapan besinler nelerdir?
Ödem Yapan Besinler Nelerdir
- Marketten hazır olarak alınan soslar,
- Paketli ürünler,
- Karbonhidrat açısından yüksek değerlere sahip besinler,
- Tuz miktarı yüksek turşu tüketimi,
- Aşırı kafein tüketimi,
- Brüksel lahanası,
- Brokoli ve karnabahar gibi rafinoz içeriğine sahip karbonhidrat içeren sebzeler,
- Yapay tatlandırıcılar,
- Buğday ve çavda gibi fruktan içeriğine sahip tahıllar ödem yapan besinler olarak yerini almaktadır.
Ödem Neden Olur
- Aşırı Tuzlu Beslenme: Vücuttaki su miktarını arttırır ve kan basıncını yükseltir.
- Yeterli Miktarda Su Tüketmemek: Su tüketimi vücutta biriken ödemin atılması açısından oldukça faydalıdır. Yeterli miktarda su tüketilmemesi durumunda vücut su düzeyinin sabit tutulması açısından daha fazla su depolamasına neden olur. Aynı zamanda su tüketiminin artması için genel sağlık, yağ yakımı ve beyin fonksiyonlarının düzenlenmesi açısından oldukça önem taşır.
- Alkol Tüketimi: Vücudun su tutma kapasitesinde artış gösterir. Alkol vücuttan atılmasıyla birlikte su tutar ve ertesi gün su içme isteğinde artış gösterir. Alkolün detoksifikiye edilmesiyle birlikte vücuttan atılması yeterli miktarda su tüketimi olmaması durumunda zorlaşır ve tansiyonda değişikliklere neden olur. Alkol tüketiminde ilk olarak tansiyon düşmesi 6 ila 8 saat sonrası ise tansiyonda yükselmeler görülür yani alkol vücutta sıvı biriktirmeye neden olmaktadır.
- Regli Dönemi: Kadınların genel olarak regli döneminden önce ve regli dönemindeyken şişkinlik hissetmektedir. Bunun sebebi ise progesteron hormonunun etkisiyle birlikte vücutta su tutumunun artış göstermesidir. Bu durum adet döneminin başlamadan 1 hafta öncesinde başlamasıyla birlikte bu dönem sonuna kadar devamlılık göstermektedir. Bu nedenle kadınların regli dönemlerinde kiloları sabit kalabilmekte ya da diyet uyguladığı halde artış gösterebilmektedir.
- Hareketsiz Yaşam Tarzı: Sürekli olarak hareketsiz kalmak kan dolaşımının yavaşlamasına neden olur. Bu durumda da dokular arası sıvı birikiminde artış göstererek ödem oluşturur. Örneklendirmek gerekirse uzun süreli yapılan yolculuklarda hareketsiz kalan vücut bölümlerinde şişmeler ya da ödem oluşabilmektedir.
- İlaç Kullanımı: Kortizon ilaçların kullanımı vücutta su ve tuz tutmasına neden olabilmektedir. Kortizon böbreklerden tuzun geri emilimini artış göstermektedir. Kortizol ayrıca böbreklerden potasyumun atımını hızlandırmaktadır. Bu nedenle de kortizon tedavisinde tuz içeriği düşün ancak potasyum içeriği yüksek besinlerin tüketimi sağlanmalıdır. Kortizonun bir diğer etkisi ise karbonhidrat metabolizmasının bozmasıdır. Kortizon kan şekerinin yükselmesine sebep olabilmektedir. Çünkü glikozun hücre içine girmesinin önüne geçer. Karaciğerde glikojen depolarının artış göstermesi ve kişilerin iştah, karbonhidratlı besinlerin alımında artışa neden olabilmektedir. Bu tarzdaki beslenme de vücudun su tutması ve kapasitesinde artış gösterebilmektedir.
- Uykusuzluk ve Stres: Yetersiz ve kalite düzeyi düşük uykuyla birlikte stresli bir yaşam vücutta kortizol salımında artış gösterir ve beden su tutmaya meyilli bir hale gelmektedir. Aşırı stresli ve gergin kişilerin kalitesiz bir uykudan sonra uyandıklarında hissetmiş oldukları ödem ve şişkinliğin nedeni de budur.